condimente | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Salata de pui cu cuscus

Cuscusul instant se prepara foarte rapid si usor, iar granulele sale raman fragede si pufoase, bob cu bob, ceea ce il face potrivit pentru o seama intreaga de preparate. Aceasta salata este usoara, echilibrata, cu un gust usor acrisor-picant, racoroasa si satioasa, potrivita zilelor calde de vara.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre adobo (1)

Vreau să facem o mică pauză de bucătărie indiană şi să vorbim astăzi despre ceva cu mai multă aplicabilitate practică în propriile noastre bucătării. Vom face un periplu foarte rapid prin câteva bucătării exotice pentru a vorbi, pe scurt, despre „adobo”.

Adobo – în limba spaniolă înseamnă sos, marinadă sau condiment – este un termen care denumeşte atât un tip de marinadă, un tip de sos, o gamă de preparate culinare, dar şi o metodă de preparare a alimentelor.
(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (30)

Până acum 100 de ani aproape necunoscut în afara Japoniei, wasabi a devenit popular mai ales datorită sushi-ului, preparatul „cheie” al bucătăriei japoneze pentru foarte mulţi occidentali, nefamilliarizaţi cu cultura culinară niponă.

(more…)

Citeste tot

Pui cu sos de usturoi si susan

Stiu ca de multe ori ma repet in prezentarile facute retetelor. Mai pe toate le laud ca sunt gustoase, aromate si pline de culoare. Despre unele mai spun si ca sunt echilibrate nutritional, sau ca prezinta un contrast interesant de texturi. Cam acelasi lucru trebuie sa-l spun si despre aceasta reteta, caci acesta este adevarul. Ma repet, dar chiar nu am ce face…

(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (29)

Prin anii ’60, când eram şi eu mititel şi mergeam la mare cu părinţii, îmi aduc aminte de cei care vindeau pe plajă guvizi şi hamsii prăjite, halviţă, bragă, gogoşi şi multe alte dulciuri şi gustări, printre care şi un fel de crustacee asemănătoare unor creveţi, dar foarte mici, cred ca nu aveau mai mult de 2 cm. Priveam pe atunci totul cu entuziasmul şi curiozitatea nestăpânită a unui copil şi, ori de câte ori aveam ocazia să degust acele minunăţii, mi se păreau delicioase. Ţin minte că guvizii, crocanţi şi săraţi, erau preferaţii mei.

(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (27)

Afirmam cu doar câteva zile în urmă, postând o reţetă, că bucătăria chinezească nu este una dintre cele cunoscute pentru iuţeala sa. Şi îmi menţin spusele, deşi, şi de data aceasta, vă voi vorbi despre preparate iuţi chinezeşti. Ele reprezintă însă doar o mică fracţie din totalul celor gătite în întreaga China; „vina” este a mea, căci eu sunt cel care preferă mâncarea (măcar un pic) iute, iar condimentele iuţi şi picante îmi stârnesc întotdeauna interesul.

Imaginea de mai sus reprezintă un chinez tocând, bănuiesc eu, cu o îndemânare nebună (vedeţi cele două satâre din mâinile sale) ardei iuţi şi usturoi, pentru a prepara celebrul sos din Guilin. Acţiunea are loc în Daxu, undeva în oraşul vechi, din provincia Guilin.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre gremolata

Gremolata, sau gremolada, cum am mai vazut-o ortografiată, este un condiment originar din Lombardia, regiune din nordul Italiei, preparat, în cea mai simplă variantă a sa, din pătrunjel amestecat cu usturoi şi coajă rasă de lămâie. A nu se confunda cu „gramolata”, un alt termen ce aparţine bucătăriei italiene, dar care denumeşte un sorbet, asemănător unui „granita”, preparat din sirop de fructe, cu aspect de gheaţă pisată.
(more…)

Citeste tot