condimente | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre goda masala

Vă prezint astăzi un amestec de mirodenii foarte interesant, provenit tot din India, pe care l-am întâlnit cu ceva vreme în urmă într-una din cărţile de reţete indiene care îmi (supra)populează biblioteca. Cum nu auzisem de el, am fost intrigat şi am început să mă documentez. Ca de fiecare dată, căutarea a deschis noi orizonturi, fiecare detaliu lămurit atrăgând după el câteva întrebări noi.
Aşa se face că, vorbind despre “goda masala” nu pot ocoli nici amestecul “kala masala”, din motivele pe care le veţi vedea mai jos.
Goda masala - sursa foto: http://bhaatukli.blogspot.com
(more…)

Citeste tot

Bilant 2011

2011 a murit, trăiască 2012! Am încheiat un an extrem de interesant, plin de evenimente. A fost anul în care am hotărât să-mi urmez pasiunea pentru gastronomie, să renunţ la o activitate care nu-mi mai aducea satisfacţie sufletească şi să devin liber profesionist în domeniul gastro-culinar. Nu a fost o decizie uşoară; atunci când ai 55 de ani măsori de şapte ori până să tai o dată, dar am riscat, căci altfel aş fi regretat, probabil, tot restul vieţii că nu am încercat.
(more…)

Citeste tot

Peste cu vinegreta si capere

Prin posare pestele este gatit foarte bland, la 75-85 °C. Prin acest procedeu alimentele delicate isi pastreaza textura si absorb lichidul aromat in care sunt gatite. Sosul vinegreta, usor acrisor, si caperele se potriveste foarte bine cu pestele.
Peste cu vinegreta si capere
Reteta este delicioasa si usoara si poate fi servita si la o masa mai festiva, acompaniata de un pahar de vin alb, sec si rece.
(more…)

Citeste tot

Piept de pui cu sos de vin

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Un pui gatit intreg este spectaculos, dar gatitul sau dureaza destul de mult. Vreau sa va ofer o varianta ceva mai rapida, care foloseste doar piepti de pui. Gatit astfel la cuptor, pieptul de pui este suculent si fraged, absolut delicios, mai ales alaturi de un pahar de ALIRA Merlot 2009.
Piept de pui cu sos de vin
(more…)

Citeste tot

Pilaf cu pui si mirodenii

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Pilaful este un preparat de origine persana, dar care a fost preluat in multe alte tari. Turcii au fost cei care l-au preluat si l-au adus in Balcani. Termenul pilaf provine chiar din limba turca (pilav), preluat fiind de turci din persana (pilaw), o derivatie a termenului originar din sanscrita (pulaka). Exista multe tipuri de pilaf si modalitati de a-l prepara, aproape fiecare tara in care a fost preluat putandu-se lauda cu propriile variante.
Pilaf cu pui si mirodenii
(more…)

Citeste tot

Orez cu ardei grasi

Astazi va propun o retea simpla, vegetariana, cu o asezonare echilibrata, care combina gusturile iute, dulce, sarat si acrisor. Sunt departe de a fi vegetarian si nici nu tin post, dar uneori ma tenteaza combinatiile de alimente fara carne, mai ales daca astfel pot fi de folos, cu o idee de preparat, celor care tin postul Craciunului.
Orez cu ardei grasi
(more…)

Citeste tot