condimente | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Rodul întâmplării – partea 1

Introducere
De obicei, atunci când se aminteşte despre întâmplări care au avut un rol deosebit în evoluţia societăţii, se aminteşte despre descoperirea penicilinei, din 1929, atribuită lui Alexander Fleming. Bacteriologul scoţian a avut incontestabil partea sa de merit, dar co-autor al descoperirii penicilinei este… întâmplarea. Plecat în concediu, Fleming a lăsat câteva probe, legate de cercetările sale asupra modului în care se poate mări capacitatea naturală de apărare a organismului. La întoarcere a găsit probele conţinând un fel de mucegai, care s-a dovedit a fi Penicillium notatum, de unde şi numele penicilinei.
(more…)

Citeste tot

Degustare la “The Harbour”

Aseară am fost ocupat în calitate de producător de condimente. Probabil că în acest moment muilţi dintre dvs. ştiu despre această activitate a mea. Cei care încă nu sunt în temă, se pot lămuri accesând www.dulce-de-iute.ro, un blog dedicat produselor mele.
Restaurantul “The Harbour” a fost gazda amabilă a acestei degustări, prima organizată de mine, dar nu şi ultima, căci îmi doresc ca astfel de evenimente de popularizare să aibă o frecvenţă cel puţin lunară.
Nu vreau să dau aici detalii, voi spune doar că am avut succes, chiar mare succes cu toate produsele mele: dulce-de-iute în variantele roşie şi verde, arde-iute, sirop de ardei iute, fulgi şi boia de ardei iute, toate preparate în casă, fără niciun fel de aditivi alimentari.
Detalii şi fotografii de la degustare puteţi găsi aici.

Citeste tot

Maine, degustare de condimente la “The Harbour”

Maine seara, la ora 19:00, organizez la restaurantul “The Harbour” din Piata Amzei, sector 1, Bucuresti, o degustare cu condimentele produse de mine. Cei care vor fi prezenti vor avea ocazia sa guste alaturi de diverse alimente (carne, legume, branzeturi) condimentele: dulce-de-iute rosu, dulce-de-iute verde, sirop de ardei iute si arde-iute.

Citeste tot

Peste cu ghimbir si “5 arome”

Chinezii sunt renumiti pentru faptul ca, in general, 90% din timpul alocat retetelor lor este folosit la tocarea, felierea si taierea ingredientelor. Reteta de fata face exceptie, caci foloseste un peste intreg; modul ei traditional de preparare cere un peste de apa dulce, dar il puteti inlcoui si cu pesti de mare (ca doradele, de exemplu), daca doriti.
Peste cu ghimbir si "5 arome"
(more…)

Citeste tot

Hai la moşi! (2)

Spuneam în articolul anterior că existenţa unor târguri ca acesta este un act de normalitate şi de civilizaţie. Fiecare oraş care se poate mândri cu trecutul şi cu cultura sa ar trebui să aiba mai multe astfel de târguri ocazionale şi permanente. Fiecare piaţă ar trebui să aibă o secţiune de alimente produse în casă, în mod artizanal, ca micro-producţie etc., spuneţi-i dvs. cum doriţi.
(more…)

Citeste tot

La masa maharajahului Kumar

Agra Palace – Blvd. Pipera-Tunari , nr. 47

Ieri seară am trecut să mâncăm la restaurantul cu specific indian Agra Palace. Am amintit cu altă ocazie că l-am cunoscut cu ceva timp în urmă pe Arun Kumar, proprietarul şi bucătarul şef al restaurantului. Îmi plăcuse mâncarea şi mi-am dorit să revin.
Agra Palace
(more…)

Citeste tot

Tagliatelle cu sos de nuca

Aceasta reteta are si varianta video.

Imi plac mult pastele, si aceasta din mai multe motive: sunt hranitoare, sanatoase si extrem de versatile. Va propun astazi paste proaspete, preferabil preparate in casa, servite cu un sos somptuos si deosebit, pe baza de nuca si smantana.

(more…)

Citeste tot