condimente | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui cu tamarin

Reteta este extrem de simpla, iar gustul este cu deosebit, nu doar datorita notei exotice date de tamarin, ci si datorita modului in care este folosita ceapa.
Ceapa tocata da o aroma si un gust mai dulcege, rondelele de ceapa adaugate la sfarsit dau o nota picanta, iar ceapa verde una proaspata.

(more…)

Citeste tot

Degustare de condimente

Vă vorbeam într-un articol din zilele trecute despre faptul că am început să produc experimental câteva condimente, după reţete proprii, folosind ingrediente româneşti. Este vorba despre produse alimentare produse în casă, în cel mai natural mod cu putinţă, fără să folosesc coloranţi, conservanţi, îngroşători, potenţatori de gust şi aromă, stabilizatori sau vreun oricare alt aditiv alimentar produs sintetic. De asemenea, produsele mele nu conţin grăsimi, colesterol şi gluten. Doar legume, fructe şi mirodenii.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre lawar

Bucătăria din Bali este renumită prin câteva preparate deosebite; între acestea, lawar este gătit de fiecare familie balineză, la diferite ocazii sau ceremonii speciale. De fapt, lawar este mai mult un fenomen social, decât un preparat.
(more…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – China (10)

Unul dintre lucrurile care mi se par deosebite în cultura culinară chinezească, este şi modul în care sunt denumite preparatele. Rafinată şi intelectualizată, gastronomia chinezească operează mult, după cum veţi vedea, cu simboluri îmbinate cu tradiţie şi credinţe religioase.
(more…)

Citeste tot

Phall – cel mai iute curry din lume

Mănânc destul de iute… chiar într-atât de iute încât am făcut oarecare senzaţie în Thailanda, iar cei de acolo nu prea sunt duşi la biserică în privinţa asta. Cel mai iute preparat mâncat de mine vreodată a fost phall. Nu este un preparat asiatic, aşa cum am fi tentaţi să credem. Originea sa este, de fapt, britanică, iar eu l-am gustat prima dată nu altundeva decât în România.
(more…)

Citeste tot

O viaţă dulce de iute

Ştiţi deja cât de mult îmi plac condimentele. Pentru cei pasionaţi de bucătărie, condimentele folosite corect dau gust şi aromă vieţii. Vă daţi seama că, având acest crez, am fost unul dintre cei care au experimentat ori de câte ori au avut ocazia şi care şi-au preparat singuri, folosind tigaia, piua şi blenderul, propriile amestecuri de asezonatori.
(more…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – China (8)

Serialul dedicat bucătăriei chinezeşti continuă astăzi cu descrierea modului în care se hrăneau oamenii din clasele sociale sărace, şi cu povestea ingredientelor culinare adoptate de chinezi de-a lungul secolelor, din vestul, sudul şi sud-estul Asiei, ca şi din Europa sau America.
(more…)

Citeste tot