condimente | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui cu muguri de bambus

In ultimele luni proiectele pe care le aveam in desfasurare m-au tinut departe de bucatarioara mea; asa se face ca, pentru prima data de cand am inceput acest blog, am facut o pauza foarte mare de gatit.
Am gasit insa printre materialele adunate de mine in ani aceasta reteta, veche deja de 3-4 ani, dar foarte simpla si gustoasa. Se gateste rapid, adica exact cum trebuie atunci cand este vara si cald si avem de infruntat dogoarea aragazului.

Reteta se prepara prin procedeul stir-fry, numit de mine “sotare rapida”, greu de reprodus in conditii domestice, caci implica o flacara foarte puternica si temperaturi mari, de circa 230 °C, si un wok bine asezonat.
Va puteti insa descurca decent, cat sa gatiti ceva gustos, rapid si simplu, si pe ochiul cel mare al aragazului dvs., dand focul la maxim.
(more…)

Citeste tot

Salau cu tapenade

Nu pot sa spun ca ma omor dupa salau, dar gatit corect si bine insotir, cu sosurile potrivite, devine chiar o delicatesa. Reteta de fata este gatita in stil mediteranean, provensal mai exact, iar salaul este servit cu o pasta tapenade, plina de gust si aroma.

Reteta aceasta figureaza in noul meniu mediteranean, conceput de Costel Clipescu si de mine pentru restaurantul “Casa cu Tei” din Craiova.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre nam prik (2)

In această ultimă parte a articolului despre nam prik, vă voi prezenta câteva variante de reţetă a acestei paste-condiment. Am selecţionat unele dintre ele fiindcă sunt populare şi frecvent întâlnite, altele pentru că mi s-au părut interesante, sau chiar ciudate. Oricum, multe dintre ingredientele listate sunt greu de găsit, aşa că majoritatea acestor reţete poate fi privită doar ca o curiozitate exotică.
(more…)

Citeste tot

Dorada cu pesto

Va povesteam zilele trecute despre noul meniu al restaurantului “Casa cu Tei” din Craiova, pe care l-am conceput impreuna cu Costel Clipescu. Iata, in avanpremiera, un alt preparat care, nu ne indoim, va avea succes.
Reteta este simpla si rapida, asa cum trebuie sa fie la un restaurant care nu-si lasa clientii sa astepte, si delicioasa, plina de gust si de aroma. Pesto-ul preparat pe loc si uleiul de masline extra virgin de buna calitate completeaza pestele gatit perefect, fraged si echilibrat condimentat.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre nam prik (1)

Bucătăria thailandeză este, în opinia mea, una dintre cele mai surprinzătoare, complexe şi savuroase din câte am încercat. Prima mea vizită în Thailanda, deşi scurtă, mi-a schimbat viaţa. Mâncarea de acolo m-a făcut nu doar să mă apuc de gătit, dar m-a determinat, în final, să-mi schimb meseria şi întregul mod de viaţă.
(more…)

Citeste tot

Pui la cuptor cu legume si crema de branza

Desi nu este foarte rapida, reteta este simpla si are avantajul ca se gateste intr-un singur vas, facand parte din categoria numita “one pot”. Puteti folosi fie o cratita potrivita ca dimensiune, fie o caserola rezistenta.

Preparatul este satios si destul de robust, echilibrat ca nutrienti. Proteinele din carne si branza sunt alaturate unei mari cantitati de legume diferite, frumos colorate. Este o mancare rustica si simpla, dar plina de gust.
(more…)

Citeste tot

Bulete de branza cu gremolata

Imi plac mult aromele mediteraneene, dominate de usturoi, citrice si ierburi aromate, de aceea aceasta extrem de simpla gustare este foarte pe placul meu: se face repede, nu implica “manopera” multa, nu implica tratament termic, iar gustul si aromele sunt extrem de placute, mai ales daca folositi ingrediente de buna calitate.

Rosiile suculente se potrivesc foarte bine cu branzeturile si ierburile, usturoiul si coaja rasa de lamaie vin cu accente savuroase de aroma si gust, iar uleiul de masline extra virgin desavarseste acest intreg delicios.
(more…)

Citeste tot

A fost “Sunday Grilling” – meniu marocan – 21 aprilie 2013

În str. Maica Alexandra nr. 5, ieri (duminică 21 aprilie 2013), în curtea showroom-ului companiei CampingGrill.ro, la orele 13:00 a început cel de-al patrulea eveniment din seria “Sunday Grilling“. Tema a fost, ca de obicei, gătitul în aer liber, pe grătarele versatile şi performante, fabricate de OutdoorChef şi distribuite de CampingGrill.ro, ilustrat printr-un meniu marocan.

(more…)

Citeste tot

A fost “Arome Asiatice”, aprilie 2013

Ieri (vineri) seară, de la orele 19:00, în frumosul sediu al companiei Halewood Romania situat în str. Paris nr. 7A, s-a desfăşurat cel de-al şaptelea eveniment de “La Mansardă”. Meniul compus din preparate thailandeze, cambodgiene şi indiene, stropit cu excelentele vinuri Theia 2011, Kronos 2010 şi Rhein Extra Brut Rose s-a bucurat de prezenţa şi aprecierea a 23 de persoane.

(more…)

Citeste tot