condimente | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Patatas alioli

Cartofii cu sos alioli sunt o gustare foarte populara in Spania, o “tapa” extrem de gustoasa si simplu de preparat. Mi se cer uneori retete de post si cu acest preparat pot sa satisfac si astfel de cereri, asa ca, mai ales in aceasta perioada, vi-l recomand cu caldura.

(more…)

Citeste tot

A fost “Cină lejeră cu şi pe… canapele”, martie 2013

Serile de vineri “La Mansardă”, organizate în colaborare cu Halewood Romania, au încheiat săptămâna trecută evenimentul culinar dedicat canapelelor.

Au fost prezenţi 20 de oaspeţi, şi am avut parte de două premieri: prima a fost sărbătorirea, ]n mansardă, a primei zile de naştere, cea a lui Valentin, iar cea de-a doua a consemnat prima participare la aceste evenimente a unor cetăţeni străini: Laura din Peru şi Rosi din Spania.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre asezonare

Asezonarea este o tehnică de bază în bucătărie. Ea reprezintă procedeul prin care mâncării i se potriveşte gustul, aroma, culoarea şi chiar textura, prin adaus de mirodenii, verdeţuri aromate şi condimente (uleiuri aromate, oţeturi aromate, vin, zahăr, sare, paste, sosuri etc.).

Raţiunea asezonării este acea de a potenţa savoarea (în înţelesul meu combinaţia de gusturi şi arome) naturală a ingredientelor, nu de a o acoperi, şi, uneori, de a aduce un plus de culoare şi textură.
(more…)

Citeste tot

A fost “Sunday Grilling” – 24 martie 2013

Duminica trecută, pe o vreme rece şi cam neprietenoasă, am susţinut ca amfitrion cel de-al doilea eveniment “Sunday Grilling” de anul acesta, continuând seria celor desfăşurate în vara anului trecut.
Gazdă a fost, din nou, curtea de la show-room-ul companiei CampingGrill.ro, care distribuie în România performantele grătare fabricate în Elveţia şi SUA de OutdoorChef şi, respectiv, Weber. Colaborator apropiat a fost, din nou, Halewood Romania.

(more…)

Citeste tot

Peste cu tamarin si lapte de cocos

Reteta este originara din Chennai (fostul Madras), statul Tamil Nadu, situat in sudul Indiei, unde localnicii sunt mari amatori de peste. In mod traditional, indienii folosesc pesti ca “hilsa” si “katla”, bogati in acizi grasi omega-3. Eu am incercat-o cu lup-de-mare (levrek), un peste mai slab, dar foarte gustos.

Aroma si gustul acestui preparat sunt delicate, rafinate si bine echilibrate. Ardeiul iute aduce o usoara nuanta picanta, iar limeta si menta vin cu o nota proaspata si racoroasa. Alunele aduc si ele un plus de textura si de gust.
(more…)

Citeste tot

Pasta picanta de ton cu ceapa verde

Am avut in aceste ultime 6 luni ocazia, fericita zic eu, sa colaborez la diverse evenimente cu Delaco si sa cunosc, destul de bine, produsele pe care le distribuie pe piata noastra… sau, cel putin, o mare parte dintre ele. Cremele de branza “Ceva fin”, de pilda, sunt foarte versatile si, in plus, este usor de lucrat cu ele.
Am incercat de-a lungul timpului diverse retete cu ele, in special paste, dipuri si sosuri, si rezultatele au fost interesante.

Va propun astazi o salata-pasta simpla, rapida si gustoasa, usor de preparat atunci cand sunteti in criza de timp.
(more…)

Citeste tot

Pui cu crusta de migdale si sos de portocale

Aveam in frigider un excelent vin din gama Byzantium a Cramelor Halewood, un Blanc de Transylvanie 2011, o combinatie din trei soiuri de vin care merg bine impreuna: Gewurtztraminer are arome florale, Pinot Grigio este robust si ofera o aciditate placuta si proaspata, iar Rhein Riesling vine cu accente minerale si citrice.

Ca sa pun bine in valoare acest vin deosebit, l-am alaturat puiului cu crusta de migdale si sos de portocale. Marmelada de portocale da carnii gust si aroma fructate si acrisoare, completate si echilibrate de iuteala ponderata a mustarului. Crusta de migdale rumenite da ansamblului complexitate si adancime.
Incercati aceasta combinatie, caci are multe de oferit.
(more…)

Citeste tot