condimente | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pulpe de pui marinate – afumate

Pulpe de pui marinate – afumate

Am cumparat acum ceva vreme un flacon cu fum lichid, esenta de Hickory. Eticheta spune ca este un produs natural, obtinut, probabil, din condensarea fumului.

Sursa pentru achizitionarea fumului lichid a fost www.ft-shop.ro. Pretul este abordabil, mai ales ca produsul are o aroma extrem de puternica si poate fi folosit in mod foarte eficient.

Aceasta reteta a fost o prima incercare de a-l testa la marinarea carnii si la prepararea sosului. Pot sa spun ca sunt multumit; am ajuns la concluzia ca este bine sa tii in camara un astfel de flacon, vei avea precis nevoie de el la un moment dat.

  • Bucatarie: Retetele lui Radu
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 1 portie
  • Timp de preparare: 5 minute + marinare
  • Timp de gatit: 16 minute

Ingrediente:

  • 2 pulpe superioare, dezosate, fara piele
  • sare
  • piper
  • 2 catei de usturoi, rasi
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • 5 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de vin alb, sec
  • 1/3 ardei iute, tocat marunt
  • 2 lingurite de frunze proaspete de rozmarin
  • 1/8 lingurita de fum lichid
  • 16 cartofi noi, cu coaja, spalati bine si taiati in jumatate
  • 8 rosii cherry, taiate in jumatate
  • 2 cepe verzi, taiate bucatele
  • 2 felii de branza Camembert
  • 5-6 picaturi de fum lichid

Instructiuni:

Se combina intr-un platou sucul de lamaie cu usturoi, jumatate din fumul lichid, jumatate din ulei, vin, ardei iute si frunze de rozmarin.

Se sareaza si se pipereaza pulpele de pui. Se adauga in mixtura de mai sus si se intorc bine de cateva ori, ca sa se imbrace cu lichidul aromat. Se lasa la marinat 30-40 de minute; in acest timp se intorc de cateva ori, pentru o marinare uniforma.

Se incinge o tigaie adanca. Se adauga restul de ulei si, cand si acesta este incins, se adauga cartofii. Se sareaza si se pipereaza. Se micsoreaza focul, se acopera tigaia si se inabusa cartofii 5 minute, amestecand ocazional. Se rumenesc apoi la foc iute, timp de 2-3 minute.

Se incinge un gratar de fonta. Se frig pulpele, bine scurse de marinada si sterse prin tamponare cu prosoape de hartie, timp de 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana ce sunt facute. Se pun deoparte 5 minute, la odihna.

Intre timp se adauga in tigaie rosiile, ceapa verde si marinada ramasa in platou. Se amesteca si se gateste mixtura de cartofi 5 minute, sau pana cand rosiile sun fragede, iar cartofii facuti si rumeniti frumos. Se adauga 2-3 picaturi de fum lichid si se amesteca pentru ultima oara.

Se servesc pulpele fierbinti, pe un pat de garnitura de cartofi si rosii, iar peste ele se asaza cate o felie de branza Camembert.

Nota:

Fumul lichid are, fara nicio exagerare, o aroma extrem de puternica. Am pus putin pe limba, ca sa-l incerc, si timp de cateva ore am avut impresia ca pana si creierii imi miros a afumatura.


Se foloseste, deci, cu masura. Adaugarea sa in marinada da o aroma fina, probabil fiindca ea se pierde in buna masura la gatire.

Adaugarea in sos trebuie sa se faca la sfarsitul gatirii, in cazul in care doriti o aroma mai pregnanta.

Cele cateva picaturi adaugate au fost de ajuns ca sa dea carnii si legumelor o aroma de afumat, intalnita la mezelurile afumate de buna calitate si destul de apropiata de cea data de gratarul pe carbuni.

Citeste tot

A fost “Sarea în bucate”, februarie 2013

Dacă anul trecut, în aceeaşi perioadă, la primul eveniment culinar de la Casa “Mara” din Slănic-Prahova, am avut parte de nămeţi de doi metri înălţime şi de ninsoare (îmi vine să apun că “ningea ca în poveşti”, deşi nu-mi aduc aminte de vreo poveste de-a noastră în care să ningă), sâmbătă şi duminică 2-3 februarie 2013 vremea a fost plăcută, relativ călduroasă pentru această perioadă, fără zăpadă, ba chiar am avut parte şi de soare.

(more…)

Citeste tot

Moules provençales

Este o reteta clasica ce combina robustetea unor ingrediente ca bacon, masline si rosii uscate la soare, cu finetea si rafinamentul midiilor, totul aromatizat complex cu ierburi aromate. Inarmati-va cu multe servetele, caci va veti murdari continuu pe maini; acest lucru face insa parte din farmecul preparatului.

(more…)

Citeste tot

Curry de pui cu miez de nuca de cocos

Acest preparat condimentat este un curry thailandez verde. Va reamintesc ca, in mod traditional, curry-urile thailandeze pastreaza culoarea pastei de curry cu care sunt preparate, in cazul de fata acest lucru se face folosind doar ingrediente de culoare alba, sau aproape alba (nuca de cocos, pui, taitei, ceapa usturoi, ghimbir, alune), si verde (castravete, ceapa verde, limeta).

(more…)

Citeste tot

Creveti Tiger cu sos de unt si usturoi

Daca sunteti un iubitor al crevetilor si al usturoiului, atunci aceasta reteta va este dedicata personal. Preparatul este foarte bine echilibrat, iar usturoiul si lamaia doar pun in evidenta crevetii, fara a-i eclipsa.
Serviti crevetii cu paine, orez sau paste, si aveti grija sa folositi aceste alimente ca sa “culeaga” tot sosul aromat.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre bagoong şi patis

“Bagoong” şi “patis” sunt două cuvinte din limba tagalog, sau filipino (una dintre cele două limbi oficiale vorbită în Filipine), care denumesc ingrediente specifice bucătăriei filipineze. Ar putea fi traduse în limba română, în mod generic, ca “pastă de peşte” şi “sos de peşte”, deşi aceste denumiri acoperă, după cum veţi vedea mai jos, şi paste şi sosuri preparate din creveţi.
Produsele bagoong şi patis sunt folosite mai ales în bucătăria etnicilor ilocano, din nordul ţării.
(more…)

Citeste tot

Pilau cu creveti

Iata o varianta indiana de pilaf, foarte usoara si gustoasa. Reteta provine din sudul Indiei, si se remarca prin folosirea fructelor de mare si a laptelui de cocos, ingrediente extrem de popular in bucatariile regionale indiene din zona. Alaturi de legume si carne se mai remarca folosirea stafidelor si fisticului, ca si faptul ca, spre deosebire de variantele de pilaf obisnuite la noi, aceasta se gateste doar pe ochiul aragazului.

(more…)

Citeste tot