conservare | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre confit

Confit este un termen care are mai multe înţelesuri. El denumeşte generic diferite tipuri de carne, sărate şi gătite lent în propria grăsime, atât pentru a fi conservate cât şi pentru a căpăta un plus de gust. Astfel conservate şi depozitate la rece, confit-urile pot rezista câteva luni. Această metodă de conservare a alimentelor se foloseşte de mai multe sute de ani şi este, se pare, originară din sud-vestul Franţei.
Un alt înţeles al termenului „confit” este acela al unui condiment, sos sau garnituri, preparată din fructe sau legume gătite până la consistenţa unui gem, într-un lichid asezonat cu zahăr, sare şi alte mirodenii şi arome diverse. Foarte populare sunt confit-urile de lămâi, ardei iute, ceapă şi usturoi.
(mai mult…)

Citeste tot

Păstrarea şi conservarea ierburilor aromate (2)

În prima parte a articolului am discutat despre modalităţile de păstrare pe termen scurt a ierburilor proaspete şi despre conservarea lor prinuscare.
În acest episod voi expune alte câteva metode de uscare şi metoda de conservare prin congelare a ierburilor aromate; de asemenea, voi face o mică discuţie comparativă între uscare şi congelare, ca metode alternative.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe urmele sării – partea 1

Este incredibil cât de important poate fi un lucru simplu şi banal, ca sarea, şi ce influenţă covârşitoare a avut asupra dezvoltării societăţii omeneşti. O folosim zilnic şi ne-am obişnuit atât de mult cu ea încât a alunecat în banalitate; ca apa caldă, ca pantofii, ca televizorul. Şi totuşi…
(mai mult…)

Citeste tot