coriandru | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Ton negru cu citrice si coriandru

Este prima data cand vad ton negru pe piata noastra si, in general, este prima data cand vad un ton atat de mic. Si de ieftin, caci acest ton negru costa doar vreo 25 lei/kg. De obicei vedeam fileuri mari de ton rosu, pe la 100 lei/kg.
Poate imi intelegeti atunci curiozitatea; am cumparat, deci, un ton negru si l-am preparat cum este descris mai jos.
Ton negru cu citrice si coriandru
A iesit delicios, fraged si suculent, iar pielea (lipsita de solzi in mod natural, cu exceptia unei mici zone) a fost crocanta si rumenita, extrem de placuta.
(more…)

Citeste tot

Frigarui de pui asiatice, cu sos de arahide

Acest tip de frigarui, insotite de un sos de arahide, sunt originare, se pare, din Indonezia (Java sau Sumatra, unde se numesc satay), dar nu doar au devenit felul de mancare national indonezian, ci s-au si raspandit in intreaga Asie de Sud-Est. Reteta este extrem de gustoasa si de aromata. Sosul de arahide, ca si marinada pe baza de sos de soia, dau frigaruilor savoarea tipica, absolut deosebita.
Alte retete de frigarui cu sos de arahide gasiti aici si aici.


(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre chaat masala

Continuu astăzi seria de articole despre amestecurile de mirodenii folosite atât de des în bucătăriile rafinate. Vă voi prezenta în câteva vorbe “chaat masala”, un amestec extrem de interesant.
Denumirea “chaat masala” provine din limba hindi şi uneori este transcris şi “chat masala”. Este un amestec de condimente (adica o “masala”) destinat a asezona preparate de tip “chaat” şi este specific bucătăriilor indiană şi pakistaneză.
(more…)

Citeste tot

Supa picanta de pui cu ciuperci

Bucataria pakistaneza este una foarte interesanta, dar are ghinionul de a fi eclipsata adesea de cea indiana, cu care are multe in comun, mai ales cu cea care se gateste in provinciile nordice ale Indiei. Aceasta supa deasa nu face exceptie; se gateste si in Pakistan si nordul Indiei. Este picanta, satioasa, aromata si delicioasa, iar localnicii o servesc in serile racoroase.

(more…)

Citeste tot

Chop suey cu vita

Se crede ca “chop suey” (bucatele asortate) a fost inventata in SUA de emigrantii chinezi (probabil originari din zona Taishan, apartinand provinciei Canton), in momentul cand un restaurant chinezesc a ramas in pana de “materie prima”, iar bucatarul a fost nevoit sa improvizeze folosind resturi.

(more…)

Citeste tot

Orez cu fasole

Aceasta reteta are si varianta video.

Reteta de fata este una de post, ea combinand orezul (carbohidraţi) cu fasole (proteine), adica una dintre combinatiile favorite ale vegetarienilor. Cel mai interesant lucru la aceasta reteta este metoda de asezonare, care da combinaţiei de orez şi fasole – una mai curand “boanta” ca gust – un plus insemnat de savoare si de micronutrienti.


(more…)

Citeste tot