coriandru | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Bumbu Dasar Kuning – Bumbu galben

In indoneziana “bumbu” inseamna “asezonat” si “asezonator”, “dasar” inseamna “de baza”, iar “kuning” inseamna “galben”. Avem, deci, de-a face cu un sos/pasta bumbu de culoare galbena, adica un “asezonator de baza de culoare galbena”.
Bumbu Dasar Kuning - Bumbu galben
Galbenul se obtine datorita curcumei. In Indonezia nu este o problema procurarea curcumei proaspete, in schimb la noi este. Sfatul meu este sa folositi curcuma praf in locul celei proaspete; nu este acelasi lucru, dar este cea mai buna solutie.
(more…)

Citeste tot

Bumbu dasar putih – Bumbu alb

In indoneziana “bumbu” inseamna “asezonat” si “asezonator”, “dasar” inseamna “de baza”, iar “putih” inseamna “alb”. Avem, deci, de-a face cu un sos/pasta bumbu de culoare alba, adica un “asezonator de baza de culoare alba”.
Bumbu dasar putih - Bumbu alb
Da, stiu, in fotografie singurul lucru alb este castronelul cu bumbu, si nu bumbu in sine, asa cum s-ar putea deduce din denumirea retetei, dar va asigur ca aceasta pasta poate fi si alba, daca alegeti o reteta un pic diferita de a mea.
De ce am ales eu o reteta care da o pasta cu o nuanta bej, veti vedea mai jos.
(more…)

Citeste tot

Curry de naut cu baghar

Aceasta reteta este o adaptare dupa retetele de chana masala (sau chole masala) indiene si pakistaneze. Am simplificat reteta (desi nu ati zice asta privind lista de ingrediente) facand-o mai usoara si mai rapida.
Curry de naut cu baghar
Am folosit, tot pentru economia de tiump, naut si rosii din cutie. A rezultat o reteta de post foarte gustoasa si foarte aromata. Stiti, sau daca nu stiti va spun acum, ca nu ma intereseaza posturile si diversele diete. Mananc doar ce imi place si gatesc doar ce am chef… si cand am chef. Nu voi lauda, deci, fara argumente o reteta de post. Credeti-ma, merita incercata si reprezinta in mod clar o alternativa la vesnicele retete de post cu cartofi, morcovi si ciuperci.
(more…)

Citeste tot

Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)

Curry-urile de jungla sunt preparate rustice, provenite mai ales din nordul Thailandei. Veti gasi maine, pe blog, o reteta simpla a unui astfel de curry.

Rustic sau nu, si acest gaeng porneste tot de la o pasta de curry, una pe care inca nu am discutat-o pe blog. Profit de ocazie pentru a va oferi o varianta de reteta.
Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)
Prepararea ei dureaza cam 15-20 minute si trebuie sa asudati un pic, lucrand la piua si pisalog. Celor mai comozi, sau mai grabiti, le ofer o varianta de rezerva: pasta de curry de jungla poate fi socotita o varianta a pastei de curry rosu, asa ca o puteti inlocui cu aceasta. Asigurati-va insa ca pasta de curry rosu contine si krachai, caci acesta este ingredientul care, spun pasionatii, da aroma caracteristica unui curry de jungla.

Aceasta pasta se gateste in cele mai multe variante de curry de jungla prin mijotare (fierbere molcoma), timp de 5-10 minute. Cu cat este mijotata mai mult, cu atat gustul sau se dezvolta mai bine, si se maturizeaza. Pe langa gust, aroma si culoare, pasta de curry are si calitatea de a da sosului si consistenta; cu alte cuvinte, il ingroasa.
(more…)

Citeste tot

Biber salçası

Biber salçası – condiment turcesc

Iata un condiment interesant, provenit din bucataria turca. O traducere a denumirii sale ar fi “pasta de ardei” (“biber” insemnand “ardei”, iar “salçası” insemnand… “salsa”, adica un sos gros, de consistenta unei paste). Data fiind culoarea rosie, adesea veti putea intalni si denumirea “kırmızı biber salçası”, adica “pasta rosie de ardei”.

“Biber” denumeste in limba turca si ardeii iuti si cei grasi, iar biber salçası se poate prepara si cu ardei iuti, dar si cu ardei grasi. Exista, de fapt, doua variante ale acestui condiment:

  • acı biber salçası – pasta de ardei iute
  • tatlı biber salçası – pasta de ardei dulce

(more…)

Citeste tot

Dal samosa

Samosa este un fel de coltunas prajit sau copt, continand o umplutura, de obicei sarata, compusa din legume, leguminoase, ceapa, mirodenii si, uneori, carne tocata de miel sau pui.
Dal, dahl, dhal sau daal este un termen generic pentru leguminoase uscate si sparte in jumatate. Titlul ar indica, deci, un fel de coltunasi cu o umplutura pe baza de linte.
Dal samosa
(more…)

Citeste tot

Knackwurst

Acesti carnati sunt originari din Germania si se disting atat prin mirodeniile cu care este parfumata umplutura, cu textura fina si pastoasa a acesteia, ca si cu modul in care se gatesc.
Knackwurst
In germana Knackwurst vine de la “knacken”, care inseamna “a crapa”, sau de la “knacking”, care inseamna “crocant”. Aceasta se refera la faptul ca acesti carnati se umfla la gatit, astfel ca pielea este intinsa, ca un balon, si se poate sparge atunci cand este muscata, improscand cu sucul din interior.
(more…)

Citeste tot

Curry de cartofi cu fructe uscate

Aceasta reteta este o joaca (o explorare culinara, daca doriti, facuta, bineinteles la GUXT) in care am adunat ingrediente si tehnici de gatit intalnite in prepararea mai multor tipuri de curry-uri indiene.
Ceea ce a iesit a fost foarte gustos, combinatia de sos picant cu dulceata fructelor uscate punand bine in valoare cartofii fragezi.
Curry de cartofi cu fructe uscate
(more…)

Citeste tot

Somon posat cu sos olandez si legume aburite

Sosul olandez este unul dintre sosurile-mama ale bucatarieie clasice franceze. Este un sos delicat, rafinat, foarte gustos. De aceea este asortat cu ingrediente cu gust ne-pronuntat, gatite in asa fel incat sa puna sosul in valoare, nu sa-l acopere.
Somon posat cu sos olandez si legume aburite
Aceasta reteta a fost preparata la cursurile de practica si teorie culinara desfasurate la GUXT.
(more…)

Citeste tot