Cristofor Columb | Retetele lui Radu - Gastronomie:

De-ale globalizării

Am auzit foarte des afirmația că trebuie musai să mănânci produse locale, fiindcă toate ființele ce împart un terroir, vibrează cumva pe aceeași lungime de undă. Adica apa, pâinea, legumele, vinul, animalele și toate celelalte alimente au ceva în comun care face ca asocierea lor în farfuria noastră să fie gustoasă și benefică.
Mulți prieteni și cunoștințe mă bat la cap cu asta. Unii dintre ei chiar bloggeri culinari, și nu din ăia începători și naivi, alții sunt medici… deci, în general, persoane cu scaun la cap.
(mai mult…)

Citeste tot

Rodul întâmplării – partea 2

Cristofor Columb a ajuns în America din întâmplare. Exploratorul genovez spera (şi a crezut toată viaţa sa că a reuşit), de fapt, să ajungă în India, ca să „spargă” monopolul veneţiano-mameluc al mirodeniilor.
Astăzi voi trece rapid în revistă modul în care alimentele din Lumea Nouă au influenţat bucătăria Lumii Vechi.
(mai mult…)

Citeste tot

Rodul întâmplării – partea 1

Introducere
De obicei, atunci când se aminteşte despre întâmplări care au avut un rol deosebit în evoluţia societăţii, se aminteşte despre descoperirea penicilinei, din 1929, atribuită lui Alexander Fleming. Bacteriologul scoţian a avut incontestabil partea sa de merit, dar co-autor al descoperirii penicilinei este… întâmplarea. Plecat în concediu, Fleming a lăsat câteva probe, legate de cercetările sale asupra modului în care se poate mări capacitatea naturală de apărare a organismului. La întoarcere a găsit probele conţinând un fel de mucegai, care s-a dovedit a fi Penicillium notatum, de unde şi numele penicilinei.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe urmele roşiei – partea 1

Am spus de multe ori că istoria ingredientelor culinare este nu doar interesantă, dar chiar fascinantă prin răsturnările de situaţie şi întorsăturile pe care le ia destinul lor. Roşia este, probabil, alimentul a cărui istorie se aseamănă cel mai mult cu un roman de aventuri. Folosită la început doar ca arbust ornamental, urâtă şi temută, socotită a fi otrăvitoare, a devenit astăzi unul dintre alimentele cele mai populare.
(mai mult…)

Citeste tot

Bucătăria mexicană într-o singură tortilla – partea 1

Cred că bucătăria mexicană este una dintre cele 10-15 bucătării importante ale lumii. Bogăţia de ingrediente, influenţele culturale numeroase suferite de-a lungul istoriei şi diversitatea bucătăriilor regionale îi dau un caracter aparte. Am încercat în acest articol o trecere succintă în revistă, şi când spun succintă, înseamnă chiar foarte pe scurt.
Mic dejun mexican - sursa foto: dreamstime.com
Subiectul este extrem de complex, şi doar discuţia despre ardeii iuţi mexicani şi celebrele tortille ar fi necesitat, probabil, două cărţi separate. Am preferat să le las deoparte deocamdată, mai ales că cei mai mulţi dintre ardei şi masa harina (făina specială de porumb din care se prepară cele mai multe tortille) sunt extrem de greu de procurat în România. Promit să revin asupra lor, căci aceste ingrediente sunt, fiecare, un univers în sine.
(mai mult…)

Citeste tot