Retete culinare & Gastronomie cu Radu Popovici. Gatim cu: cuisoare
Pulpe de rata la cuptor, cu mirodenii si portocale
Pulpe de rata la cuptor Mai niciodata, de Pasti, nu ma concentrez doar pe miel....
2 Comentarii
Pui in sos de bere, cu miere si mustar
Pui in sos de bere (cu miere si mustar) – o reteta simpla si delicioasa...
2 Comentarii
Chimay Bleue
Berile trapiste se numara printre preferatele mele. Prefer berile mai alcoolizate si mai complexe ca...
4 Comentarii
Jambon persillé
Jambon persillé este un preparat traditional burgund. Exista date istorice care atesta ca se gatea...
2 Comentarii
Carnati în stil Bockwurst
Carnati Bockwurst Combinatia de carne de porc si vitel este „legata”, în aceasta reteta, cu...
10 Comentarii
Carnati stil Cotechino
Cotechino di Modena (uneori scris si “coteghino” sau “cotecchino”) sunt carnati proaspeti, din carne si...
2 Comentarii
Pui cu cartofi si mirodenii
Aceasta reteta provine din peninsula Malaezia si a fost adaptata dupa retetele aduse de portughezii...
12 Comentarii
Tamatar murgh – Curry de pui cu rosii
In limba hindi „tamatar” inseamna „rosii”, iar „murgh” inseamna pui. Pentru cultura culinara milenara a...
6 Comentarii
Miez de lapte cu relish de ardei
Iata din nou o reteta simpla, potrivita ca gustare. Relishul de ardei este dulce-picant-acrisor, foarte...
4 Comentarii
A fost "Drumul Mirodeniilor: Indonezia", aprilie 2013
Vinerea care a trecut, 19 aprilie 2013, în locul pe care cu drag îl numesc...
Drumul Mirodeniilor – Prima escala: Indonezia
Cred ca deja multi dintre dumneavoastra sunt la curent cu fascinatia pe care o exercita...
5 Comentarii
Grenada – o bucatarie "exploziva" (2)
În acest al doilea si ultim episod al articolului dedicat culturii culinare din Grenada, important...
2 Comentarii
Peste cu tamarin si lapte de cocos
Reteta este originara din Chennai (fostul Madras), statul Tamil Nadu, situat in sudul Indiei, unde...
Pe urmele curry-ului (2)
Continuu astazi articolul dedicat istoriei termenului „curry” cu cea de-a doua si ultima sa parte,...
3 Comentarii
Pui balti cu unt
Astazi va prezint una dintre primele retete gatite de mine pentru acest blog. Are cam...
7 Comentarii
La masa cu stramosii – India (7)
Acest episod este, din motive de structurare a materialului, cel mai scurt dintre cele dedicate...
7 Comentarii
La masa cu stramosii – India (3)
În acest episod, pe scurt, despre influentele exercitate asupra culturii sub-continentului indian de civilizatii ca...
2 Comentarii
Salata marocana de cuscus
Va propun o reteta plina de calitati: rapida, simpla, exotica, delicioasa, decorativa, hranitoare si sanatoasa....
4 Comentarii
Bhoona murgh
„Bhoona” este termenul din limbile hindi si urdu care denumeste procedeul prin care se gateste...
14 Comentarii
Pe scurt despre tsire
Tsire este un amestec de mirodenii specific Africii occidentale. Desi aceasta zona cuprinde 16 state...
5 Comentarii
Pudra de Colombo – arome caraibiene
Stilul de gatit colombo este originar din Indiile de Vest franceze, în special din insulele...
4 Comentarii
Pe scurt despre kholombo
Va propun astazi un nou amestec de mirodenii indian: pudra kholombo. Nu este primul si...
4 Comentarii
Zanzibar – exotism si rafinament culinar (2)
Astazi cea de-a doua si ultima parte a articolului despre Zanzibarul culinar. Voi trece în...
11 Comentarii
Zanzibar – exotism si rafinament culinar (1)
Mirodeniile au fost motivul pentru care am început sa gatesc. Mai întai m-a atras istoria...
10 Comentarii
Pe scurt despre goda masala
Va prezint astazi un amestec de mirodenii foarte interesant, provenit tot din India, pe care...
10 Comentarii
Peste cu vinegreta si capere
Prin posare pestele este gatit foarte bland, la 75-85 °C. Prin acest procedeu alimentele delicate...
6 Comentarii
Moorgi Kosha – Curry de pui bengalez
Kosha inseamna ceapa/usturoi/ghimbir prajite impreuna cu mirodenii intregi sau pisate, pana ce s-au dizolvat intr-o...
9 Comentarii
Shish Taouk
Reteta este de origine turceasca si a fost preluata de libanezi in timpul ocupatiei otomane....
13 Comentarii
Bucataria olandeza – paradoxul frugalitatii creative (partea 3)
Iata-ne si la ultimul episod al serialului dedicat bucatariei olandeze. Prezumtiv inexistenta, ea dovedeste ca,...
4 Comentarii
Pui „Do piaza”
Puiul Do Piaza este extrem de popular in toate restaurantele din afara Indiei. In limba...
24 Comentariu
Sos Worcestershire – Pe scurt despre el
Sos Worcestershire (Worcester) – un condiment pentru carne rosie si peste Haideti sa luam o...
30 Comentariu
Orez cu sofran si cardamom
Va propun o reteta indiana, simpla si rafinata in acelasi timp. Este un preparat usor,...
11 Comentarii
Pe scurt despre chana masala
Ori de cate ori este posibil prefer sa-mi prepar singur amestecurile de condimente. Pe langa...
18 Comentarii
7 arome romanesti – amestec de tip pudra
Am reusit sa gasesc timpul necesar unei mici serii de experimente îndreptate spre o idee...
55 Comentariu
Pe scurt despre tandoori masala
Ţin minte si acum momentul cand am gustat prima data mancare indiana. Eram în Hong...
12 Comentarii
Pe scurt despre balti masala
Am tot publicat în blog si retete, dar si articole despre diverse ingrediente specifice bucatariei...
12 Comentarii
Baharat – de la libanezi la tunisieni
Deunazi, o colega de serviciu m-a întrebat daca bucataria libaneza este iute. Ştim cu totii,...
15 Comentarii
Quatre épices – patru arome într-una singura
Spuneam la un moment dat ca mix-urile de condimente sunt semnul unei bucatarii complexe si...
16 Comentarii
Berebere – arome etiopiene
Amestecurile de condimente sunt proprii bucatariilor rafinate, care s-au perfectionat prin mii de experimente si...
10 Comentarii
Sos Bechamel – un rege in bucatarie
Sos Bechamel – sosul alb rege in bucatarie Sos Bechamel este sosul socotit regele sosurilor...
17 Comentarii
Pho Bo – Supa de vita cu taitei
Pho Bo este preparatul national al vietnamezilor si, fara indoiala, cel mai cunoscut in afara...
18 Comentarii
Muttar Pulao – Pilaf cu legume si condimente
Este o varianta de pilaf vegetarian, preparata si condimentata in stil indian. Preparatul este foarte...
26 Comentariu
Orez bicolor cu carne de vita
Reteta este mai simpla decat pare si este extrem de aromata, satioasa si gustoasa. Preparatul...
17 Comentarii
Pastitsada
Cum m-am intors recent din Corfu, nu puteam scapa ocazia de a culege cateva retete...
Bucataria indoneziana (2)
Ingrediente Multe dintre bucatariile Asiei de Sud-Est, inclusiv Indonezia, se bazeaza pe vechea filozofie chineza....
6 Comentarii
Bucataria indoneziana (1)
Scurt istoric Indonezia este formata din mai mult de 13.500 de insule, dintre care nu...
Terina cu carne si ciuperci
In loc de aluat de placinta, sau aluat fraged, aceasta reteta foloseste foi de lasagna....
3 Comentarii
Lasagne al forno
Este o reteta clasica italiana, destul de laborioasa si consumatoare de timp, dar rezultatul este...
6 Comentarii
Ras-El-Hanout – un surprinzator amestec de mirodenii
Ras-el-hanout este un amestec de mirodenii folosit în Orientul Mijlociu si nordul Africii. Numele sau...
10 Comentarii
Curry – amestec de mirodenii
Curry nu este, asa cum v-ati fi putut inchipui, un amestec de mirodenii de origine...
2 Comentarii
Aromele istoriei (5)
Epoca moderna Succesul Portugaliei si punerea bazei propriului monopol a provocat celelalte puteri maritime ale...
4 Comentarii
Aromele istoriei (4)
Evul Mediu Condimentele au fost cele mai valoroase resurse in comertul lumii antice si medievale....
Curry – nestemata bucatariei indiene
Am remarcat in numeroase ocazii ca, desi multi au auzit de termenul „curry”, totusi nu...
10 Comentarii
Amestec chinezesc „5 arome”
5 Arome – amestec chinezesc de condimente Desi originea exacta a amestecului „5 arome” se...
14 Comentarii
Cu ce pot inlocui unele ingrediente in bucatarie – Substituenti
Cu ce pot sa inlocuiesc unele mirodenii, mai greu de gasit? Unele ingrediente sunt greu,...
Garam Masala – amestecul minune
Denumirea “garam masala” este de origine persana si provine din “garm masaleh”, “garm” însemnand “fierbinte”,...
14 Comentarii