curcuma | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Korma de berbecut cu migdale

Korma de berbecut cu migdale

La Bistro GUXT ne-a fost mare dor de o korma. Necazul cu un meniu a la carte este ca, la un moment dat, incep sa-ti lipseasca anumite gusturi sau preparate. Pur si simplu aveam pofta de ceva aromat si picant, la care sa folosim eficient si niste bucati de muschiulet de berbecut care nu se pretau sa fie gatite intregi.
Korma de berbecut cu migdale
Am oferit aceasta korma ca specialitate a zilei celor care ne-au trecut pragul in ultimele zile.
(mai mult…)

Citeste tot

Orez cu linte si pui

Imi era dor sa mai gatesc ceva in stil indian, cu multe mirodenii. Pe de alta parte este atat de cald afara, incat imi doream si sa nu fiu silit sa petrec mai mult de o ora langa aragaz, cu apele curgand pe mine. Am profitat si de faptul ca aveam in frigider un pic de orez gatit in ziua precedenta si o mana de linte, asa ca tot ce a mai ramas de facut a fost sa pun cap-coada o reteta foarte rapida si usor de preparat.
Orez cu linte si pui
Mi-am dorit, de asemenea, ceva nepretentios, caci nu aveam niciun chef sa ma complic cu montaje sofisticate; am pus, ca intotdeauna, accent pe gust, aroma si textura.
(mai mult…)

Citeste tot

Bumbu dasar jingga – Bumbu portocaliu

In indoneziana “bumbu” inseamna “asezonat” si “asezonator”, “dasar” inseamna “de baza”, iar “jingga” inseamna “portocaliu”. Avem, deci, de-a face cu un sos/pasta bumbu de culoare portocalie, adica un “asezonator de baza de culoare portocalie”. Mai pe scurt, bumbu portocaliu.
Bumbu dasar jingga - Bumbu portocaliu
Am intalnit si denumirea bumbu dasar orange, ca alternativa la bumbu dasar jingga. Nu sunt sigur, dar este posibil ca orange sa fie un neologism intrat in limba malay in ultimele zeci de ani, care in limba vorbita probabil inlocuieste treptat cuvantul autohton jingga.
(mai mult…)

Citeste tot

Bumbu Dasar Kuning – Bumbu galben

In indoneziana “bumbu” inseamna “asezonat” si “asezonator”, “dasar” inseamna “de baza”, iar “kuning” inseamna “galben”. Avem, deci, de-a face cu un sos/pasta bumbu de culoare galbena, adica un “asezonator de baza de culoare galbena”.
Bumbu Dasar Kuning - Bumbu galben
Galbenul se obtine datorita curcumei. In Indonezia nu este o problema procurarea curcumei proaspete, in schimb la noi este. Sfatul meu este sa folositi curcuma praf in locul celei proaspete; nu este acelasi lucru, dar este cea mai buna solutie.
(mai mult…)

Citeste tot

Curry de naut cu baghar

Aceasta reteta este o adaptare dupa retetele de chana masala (sau chole masala) indiene si pakistaneze. Am simplificat reteta (desi nu ati zice asta privind lista de ingrediente) facand-o mai usoara si mai rapida.
Curry de naut cu baghar
Am folosit, tot pentru economia de tiump, naut si rosii din cutie. A rezultat o reteta de post foarte gustoasa si foarte aromata. Stiti, sau daca nu stiti va spun acum, ca nu ma intereseaza posturile si diversele diete. Mananc doar ce imi place si gatesc doar ce am chef… si cand am chef. Nu voi lauda, deci, fara argumente o reteta de post. Credeti-ma, merita incercata si reprezinta in mod clar o alternativa la vesnicele retete de post cu cartofi, morcovi si ciuperci.
(mai mult…)

Citeste tot

Prajele de pui cu Grana Padano

Aceasta reteta este inspirata de preparatul indian numit “pakora”, “pakoda” sau “bhajia”, care consta din bucatele de ingrediente asezonate, amestecate cu faina de naut(uneori si cu faina grau, orez etc.) si apoi prajite in grasime incinsa.
Eu prefer sa numesc “prajele” bucatile astfel gatite, si asta fiindca nu am alt nume la indemana, in limba noastra.
Prajele de pui cu Grana Padano
Am folosit un amestec de piept de pui, branza Grana Padano de la Delaco, amidon si multe arome. De fapt, aceasta reteta se doreste a fi pentru dvs. doar un punct de plecare, caci puteti improviza dupa cum simtiti.
(mai mult…)

Citeste tot

Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)

Curry-urile de jungla sunt preparate rustice, provenite mai ales din nordul Thailandei. Veti gasi maine, pe blog, o reteta simpla a unui astfel de curry.

Rustic sau nu, si acest gaeng porneste tot de la o pasta de curry, una pe care inca nu am discutat-o pe blog. Profit de ocazie pentru a va oferi o varianta de reteta.
Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)
Prepararea ei dureaza cam 15-20 minute si trebuie sa asudati un pic, lucrand la piua si pisalog. Celor mai comozi, sau mai grabiti, le ofer o varianta de rezerva: pasta de curry de jungla poate fi socotita o varianta a pastei de curry rosu, asa ca o puteti inlocui cu aceasta. Asigurati-va insa ca pasta de curry rosu contine si krachai, caci acesta este ingredientul care, spun pasionatii, da aroma caracteristica unui curry de jungla.

Aceasta pasta se gateste in cele mai multe variante de curry de jungla prin mijotare (fierbere molcoma), timp de 5-10 minute. Cu cat este mijotata mai mult, cu atat gustul sau se dezvolta mai bine, si se maturizeaza. Pe langa gust, aroma si culoare, pasta de curry are si calitatea de a da sosului si consistenta; cu alte cuvinte, il ingroasa.
(mai mult…)

Citeste tot

Roti jala – Clatite malaeziene dantelate

Roti jala sunt un preparat malaezian traditional, al carui nume, in traducere, inseamna “clatite-plasa” sau “clatite-dantela”. De ori cate ori le privesc, nu pot sa nu ma gandesc la milieurile crosetate, aflate la mare pret pe vremea bunicilor. Probabil ca cei mai maturi dintre dvs. si le aduc si ei aminte.
Roti jala - Clatite malaeziene dantelate
Aceste clatite nu pot contine, in mod evident, o umplutura, precum clatitele cu care suntem obisnuiti, dar se comporta bine atunci cand vine vorba de sosuri cu o consistenta mai groasa, care se “agata” de structura lor dantelata. In plus, arata interesant.
Sunt folosite ca alternativa la orez sau paine, alaturi de curry-urile malaeziene, sau ca gustare, atunci cand sunt insotite de un sos picant.
(mai mult…)

Citeste tot

Cucur udang – “Prajele” de creveti

Desi in malaeziana acest preparat are un nume nu tocmai apetisant, este usor de facut, destul de rapid, aromat si chiar delicios. Merge minunat alaturi de o bere rece, sau insotit de un vin alb, parfumat si dulceag.
Cucur udang
Preparatul consta dintr-un aluat in care s-au amestecat creveti, vegetale, mirodenii si alte arome. Acesta este impartit in portii de diferite dimensiuni, de forme neregulate, care se prajesc apoi in grasime, timp de cateva minute. Este un preparat care se gateste in casa si pe strada, simplu si fara fasoane; poate fi intalnit si in meniurile unora dintre restaurante.
(mai mult…)

Citeste tot

Dal samosa

Samosa este un fel de coltunas prajit sau copt, continand o umplutura, de obicei sarata, compusa din legume, leguminoase, ceapa, mirodenii si, uneori, carne tocata de miel sau pui.
Dal, dahl, dhal sau daal este un termen generic pentru leguminoase uscate si sparte in jumatate. Titlul ar indica, deci, un fel de coltunasi cu o umplutura pe baza de linte.
Dal samosa
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 9
1 2 3 4 5 6 7 8 9