Retete culinare & Gastronomie cu Radu Popovici. Gatim cu: curcuma

Korma de berbecut cu migdale

Korma de berbecut cu migdale La Bistro GUXT ne-a fost mare dor de o korma....

2 Comentarii

Orez cu linte si pui

Imi era dor sa mai gatesc ceva in stil indian, cu multe mirodenii. Pe de...

Bumbu dasar jingga – Bumbu portocaliu

In indoneziana “bumbu” inseamna “asezonat” si “asezonator”, “dasar” inseamna “de baza”, iar “jingga” inseamna “portocaliu”....

3 Comentarii

Bumbu Dasar Kuning – Bumbu galben

In indoneziana “bumbu” inseamna “asezonat” si “asezonator”, “dasar” inseamna “de baza”, iar “kuning” inseamna “galben”....

Curry de naut cu baghar

Aceasta reteta este o adaptare dupa retetele de chana masala (sau chole masala) indiene si...

6 Comentarii

Prajele de pui cu Grana Padano

Aceasta reteta este inspirata de preparatul indian numit “pakora”, “pakoda” sau “bhajia”, care consta din...

Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)

Curry-urile de jungla sunt preparate rustice, provenite mai ales din nordul Thailandei. Veti gasi maine,...

10 Comentarii

Roti jala – Clatite malaeziene dantelate

Clatite malaeziene dantelate – Roti jala Roti jala sunt un preparat malaezian traditional, al carui...

5 Comentarii

Cucur udang – “Prajele” de creveti

Desi in malaeziana acest preparat are un nume nu tocmai apetisant, este usor de facut,...

8 Comentarii

Dal samosa

Samosa este un fel de coltunas prajit sau copt, continand o umplutura, de obicei sarata,...

5 Comentarii

Pyaz ke pakore

Pokora, pakoda sau bhajia sunt diversele denumiri sub care sunt cunoscute aceste gustari. La origine...

6 Comentarii

Curry de cartofi cu fructe uscate

Aceasta reteta este o joaca (o explorare culinara, daca doriti, facuta, bineinteles la GUXT) in...

Chiftele de linte in sos picant de rosii

Acest tip de reteta este originar din statul Assam. Sa nu va sperie lista de...

Bhaja Muger Dhal – Linte prajita condimentata

Aceasta reteta provine din Bengal si poate fi intalnita in mai multe variante, nu doar...

1 Comentariu

Aloo tikki – Chiftele picante de cartofi

Va propun astazi o reteta vegetariana, simpla dar plina de savoare. Aceasta gustare se gateste...

8 Comentarii

Chana masala

Chana masala – un curry aromat cu naut (reteta indiana) Acest preparat, cunoscut si sub...

8 Comentarii

Carnati cu curry

Acest tip de carnati nu provine din Marea Britanie, sau din vreo fosta colonie britanica,...

4 Comentarii

Samosa

Termenul “samosa”, sau “samoosa”, denumeste un fel de ghiozlomele (din turcescul “gözleme”, adica niste coltunasi...

8 Comentarii

Tamatar murgh – Curry de pui cu rosii

In limba hindi “tamatar” inseamna “rosii”, iar “murgh” inseamna pui. Pentru cultura culinara milenara a...

6 Comentarii

Pe scurt despre rasam si charu podi

Va propun din nou o mica poveste despre un amestec de mirodenii indian. Nici nu...

Grenada – o bucatarie "exploziva" (1)

Introducere Va întrebati probabil de ce ma ocup de bucataria acestei insule aparent insignifianta, cand...

2 Comentarii

Tagliatelle cu crema de branza si prosciutto

Dupa retetele in care am folosit crema de branza “Ceva fin pufos”, va propun o...

Murgh Korma Shahi – Korma de pui cu migdale

Korma, uneori scris si “kormaa”, “qorma”, “khorma” ori “kurma” este un termen care denumeste un...

4 Comentarii

Supa crema de cartofi dulci cu lapte de cocos

Supa crema de cartofi dulci cu lapte de cocos – Reteta culinara din Tanzania Am...

6 Comentarii

Pe urmele curry-ului (2)

Continuu astazi articolul dedicat istoriei termenului “curry” cu cea de-a doua si ultima sa parte,...

3 Comentarii

Pe urmele curry-ului (1)

Curry. Am auzit acest cuvant în urma cu ceva ani si initial am crezut ca...

14 Comentarii

Curry panang de pui cu alune caju

Panaeng, panang, penang sau phanaeng este un termen ce denumeste un tip de curry thailandez...

4 Comentarii

Gaeng gari gai – Curry de pui cu cartofi

Acest curry este unul de origine musulmana, popular in sudul Thailandei, in zona de granita...

2 Comentarii

Curry de ciuperci cu orez

Iata o alta reteta facuta acum cativa ani. Profit de faptul ca multi dintre cititori...

5 Comentarii

Tajin de pui

Reteta de fata este una gustoasa si foarte usor de realizat. Este reprezentanta genului de...

16 Comentarii

La masa cu stramosii – India (16)

În episodul de astazi si cel viitor va voi oferi o scurta descriere a bucatariei...

4 Comentarii

Supa-crema de dovleac cu usturoi

Astazi va prezint o reteta de toamna: o supa-crema de dovleac, consistenta si satioasa, aromatizata...

9 Comentarii

La masa cu stramosii – India (11)

În cele cateva episoade care urmeaza voi trata, pe scurt, bucatariile regionale ale Indiei. Am...

2 Comentarii

La masa cu stramosii – India (7)

Acest episod este, din motive de structurare a materialului, cel mai scurt dintre cele dedicate...

7 Comentarii

Sate ayam

Sate (Satay) – frigaruile din Java Sate sau satay este un termen care denumeste frigaruile...

7 Comentarii

La masa cu stramosii – India (6)

Revenim la serialul dedicat formarii bucatariei indiene cu acest al saselea episod, care prezinta istoria...

3 Comentarii

Pui cu aloo posta

„Aloo posta” este un termen ce denumeste cartofii gatiti cu seminte de mac si ardei...

34 Comentariu

Creveti in cochilie la gratar, cu sos de usturoi

Va rog sa nu ma boscoroditi pentru aceasta reteta. Stiu ca unele dintre igrediente sunt...

13 Comentarii

Pe scurt despre pulusu podi

Pulusu podi Desi am mai vorbit despre alte cateva amestecuri de mirodenii folosite în imens...

14 Comentarii

Jeera Aloo – Cartofi cu chimion

Dupa orez, grau si porumb, cartofii sunt cea mai importanta recolta din lume si una...

18 Comentarii

Fotografii de pe papamond (6)

Am adunat de-a lungul anilor cateva mii de fotografii legate de mancare, parte dintre ele...

7 Comentarii

Bhoona murgh

„Bhoona” este termenul din limbile hindi si urdu care denumeste procedeul prin care se gateste...

14 Comentarii

Pudra de Colombo – arome caraibiene

Stilul de gatit colombo este originar din Indiile de Vest franceze, în special din insulele...

4 Comentarii

Milagu tannir

Va prezint astazi una dintre retetele traditionale ale populatiei tamile. In limba tamila, „milagu” inseamna...

10 Comentarii

Pe scurt despre rempah

Rempah este una dintre asa numitele “paste de curry” care stau la baza asezonarii multor...

12 Comentarii

Pilaf cu pui si mirodenii

Aceasta reteta are si varianta video. Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio. Pilaful este un...

6 Comentarii

Moorgi Kosha – Curry de pui bengalez

Kosha inseamna ceapa/usturoi/ghimbir prajite impreuna cu mirodenii intregi sau pisate, pana ce s-au dizolvat intr-o...

9 Comentarii

Pulpe de pui crocante si picante

Va propun astazi o gustare condimentata. Se prepara rapid, este aromata, foarte buna la gust,...

11 Comentarii

Kumban Daal – Curry de linte cu ciuperci

Acest curry este un daal, adica un preparat pe baza de leguminoase (in cazul nostru...

6 Comentarii

Curry de pui cu linte galbena

Va propun o reteta interesanta, originara din Pakistan si nordul Indiei. Dupa cum vedeti, se...

21 Comentariu

Curry de ciuperci

Propun aceasta reteta vegetarienilor si celor care tin post. Este gustoasa si foarte aromata. Acest...

5 Comentarii

Pui Jalfrezi

Am intalnit de cateva ori acest preparat in restaurantele indiene prin care am fost. Se...

8 Comentarii

Curry de pui cu usturoi

Sa nu va sperie cantitatea de usturoi din reteta. Pare mare, dar este gatita in...

8 Comentarii

Curry de peste cu rosii si lapte de cocos

Va propun o varianta de curry din sudul Indiei, foarte aromata si gustoasa. Spre deosebire...

4 Comentarii

Amestec curry chinezesc

Aminteam într-o reteta de acum cateva zile de existenta unui amestec de mirodenii curry, în...

6 Comentarii

Curry Malabar de creveti

Este o reteta originara din Malabar, situat in nordul provinciei indiene Kerala. Am profitat de...

27 Comentariu

Pui “Do piaza”

Puiul Do Piaza este extrem de popular in toate restaurantele din afara Indiei. In limba...

24 Comentariu

Curry de pipote si inimi de pui

Nu voi pretinde ca acest preparat arata nemaipomenit. Seamana cumva cu o tocanita de-a noastra,...

12 Comentarii

Daal shorba

Supele de leguminoase (linte, naut, mazare, fasole) sunt extrem de populare in India, unde majoritatea...

12 Comentarii

Un concediu noroKOS – partea 4

De-ale sofranului „Ce stie taranu’ la ce e bun sofranu’!” Aceasta expresie cam neeleganta circula...

21 Comentariu

Bulete de orez picante

Am publicat multe retete asiatice din care v-ati putut da seama de importanta orezului in...

11 Comentarii

Un concediu noroKOS- scurt preview

Da, afirm cu tarie: ai nevoie si de noroc pentru a petrece un concediu deosebit....

14 Comentarii

Kroeung – pasta de curry cambodgiana

Banuiesc ca unii dintre dvs. o sa va mirati ca aduc în discutie bucataria cambodgiana,...

13 Comentarii