Retete culinare & Gastronomie cu Radu Popovici. Gatim cu: curcuma

Korma de berbecut cu migdale

Korma de berbecut cu migdale La Bistro GUXT ne-a fost mare dor de o korma. [...]

2 Comentarii

Orez cu linte si pui

Imi era dor sa mai gatesc ceva in stil indian, cu multe mirodenii. Pe de [...]

Bumbu dasar jingga – Bumbu portocaliu

In indoneziana “bumbu” inseamna “asezonat” si “asezonator”, “dasar” inseamna “de baza”, iar “jingga” inseamna “portocaliu”. [...]

3 Comentarii

Bumbu Dasar Kuning – Bumbu galben

In indoneziana “bumbu” inseamna “asezonat” si “asezonator”, “dasar” inseamna “de baza”, iar “kuning” inseamna “galben”. [...]

Curry de naut cu baghar

Aceasta reteta este o adaptare dupa retetele de chana masala (sau chole masala) indiene si [...]

6 Comentarii

Prajele de pui cu Grana Padano

Aceasta reteta este inspirata de preparatul indian numit “pakora”, “pakoda” sau “bhajia”, care consta din [...]

Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)

Curry-urile de jungla sunt preparate rustice, provenite mai ales din nordul Thailandei. Veti gasi maine, [...]

10 Comentarii

Roti jala – Clatite malaeziene dantelate

Clatite malaeziene dantelate – Roti jala Roti jala sunt un preparat malaezian traditional, al carui [...]

5 Comentarii

Cucur udang – “Prajele” de creveti

Desi in malaeziana acest preparat are un nume nu tocmai apetisant, este usor de facut, [...]

8 Comentarii

Dal samosa

Samosa este un fel de coltunas prajit sau copt, continand o umplutura, de obicei sarata, [...]

5 Comentarii

Pyaz ke pakore

Pokora, pakoda sau bhajia sunt diversele denumiri sub care sunt cunoscute aceste gustari. La origine [...]

6 Comentarii

Curry de cartofi cu fructe uscate

Aceasta reteta este o joaca (o explorare culinara, daca doriti, facuta, bineinteles la GUXT) in [...]

Chiftele de linte in sos picant de rosii

Acest tip de reteta este originar din statul Assam. Sa nu va sperie lista de [...]

Bhaja Muger Dhal – Linte prajita condimentata

Aceasta reteta provine din Bengal si poate fi intalnita in mai multe variante, nu doar [...]

1 Comentariu

Aloo tikki – Chiftele picante de cartofi

Va propun astazi o reteta vegetariana, simpla dar plina de savoare. Aceasta gustare se gateste [...]

8 Comentarii

Chana masala

Chana masala – un curry aromat cu naut (reteta indiana) Acest preparat, cunoscut si sub [...]

8 Comentarii

Carnati cu curry

Acest tip de carnati nu provine din Marea Britanie, sau din vreo fosta colonie britanica, [...]

4 Comentarii

Samosa

Termenul “samosa”, sau “samoosa”, denumeste un fel de ghiozlomele (din turcescul “gözleme”, adica niste coltunasi [...]

8 Comentarii

Tamatar murgh – Curry de pui cu rosii

In limba hindi “tamatar” inseamna “rosii”, iar “murgh” inseamna pui. Pentru cultura culinara milenara a [...]

6 Comentarii

Pe scurt despre rasam si charu podi

Va propun din nou o mica poveste despre un amestec de mirodenii indian. Nici nu [...]

Grenada – o bucatarie "exploziva" (1)

Introducere Va întrebati probabil de ce ma ocup de bucataria acestei insule aparent insignifianta, cand [...]

2 Comentarii

Tagliatelle cu crema de branza si prosciutto

Dupa retetele in care am folosit crema de branza “Ceva fin pufos”, va propun o [...]

Murgh Korma Shahi – Korma de pui cu migdale

Korma, uneori scris si “kormaa”, “qorma”, “khorma” ori “kurma” este un termen care denumeste un [...]

4 Comentarii

Supa crema de cartofi dulci cu lapte de cocos

Supa crema de cartofi dulci cu lapte de cocos – Reteta culinara din Tanzania Am [...]

6 Comentarii

Pe urmele curry-ului (2)

Continuu astazi articolul dedicat istoriei termenului “curry” cu cea de-a doua si ultima sa parte, [...]

3 Comentarii

Pe urmele curry-ului (1)

Curry. Am auzit acest cuvant în urma cu ceva ani si initial am crezut ca [...]

14 Comentarii

Curry panang de pui cu alune caju

Panaeng, panang, penang sau phanaeng este un termen ce denumeste un tip de curry thailandez [...]

4 Comentarii

Gaeng gari gai – Curry de pui cu cartofi

Acest curry este unul de origine musulmana, popular in sudul Thailandei, in zona de granita [...]

2 Comentarii

Curry de ciuperci cu orez

Iata o alta reteta facuta acum cativa ani. Profit de faptul ca multi dintre cititori [...]

5 Comentarii

Tajin de pui

Reteta de fata este una gustoasa si foarte usor de realizat. Este reprezentanta genului de [...]

16 Comentarii

La masa cu stramosii – India (16)

În episodul de astazi si cel viitor va voi oferi o scurta descriere a bucatariei [...]

4 Comentarii

Supa-crema de dovleac cu usturoi

Astazi va prezint o reteta de toamna: o supa-crema de dovleac, consistenta si satioasa, aromatizata [...]

9 Comentarii

La masa cu stramosii – India (11)

În cele cateva episoade care urmeaza voi trata, pe scurt, bucatariile regionale ale Indiei. Am [...]

2 Comentarii

La masa cu stramosii – India (7)

Acest episod este, din motive de structurare a materialului, cel mai scurt dintre cele dedicate [...]

7 Comentarii

Sate ayam

Sate (Satay) – frigaruile din Java Sate sau satay este un termen care denumeste frigaruile [...]

7 Comentarii

La masa cu stramosii – India (6)

Revenim la serialul dedicat formarii bucatariei indiene cu acest al saselea episod, care prezinta istoria [...]

3 Comentarii

Pui cu aloo posta

„Aloo posta” este un termen ce denumeste cartofii gatiti cu seminte de mac si ardei [...]

34 Comentariu

Creveti in cochilie la gratar, cu sos de usturoi

Va rog sa nu ma boscoroditi pentru aceasta reteta. Stiu ca unele dintre igrediente sunt [...]

13 Comentarii

Pe scurt despre pulusu podi

Pulusu podi Desi am mai vorbit despre alte cateva amestecuri de mirodenii folosite în imens [...]

14 Comentarii

Jeera Aloo – Cartofi cu chimion

Dupa orez, grau si porumb, cartofii sunt cea mai importanta recolta din lume si una [...]

18 Comentarii

Fotografii de pe papamond (6)

Am adunat de-a lungul anilor cateva mii de fotografii legate de mancare, parte dintre ele [...]

7 Comentarii

Bhoona murgh

„Bhoona” este termenul din limbile hindi si urdu care denumeste procedeul prin care se gateste [...]

14 Comentarii

Pudra de Colombo – arome caraibiene

Stilul de gatit colombo este originar din Indiile de Vest franceze, în special din insulele [...]

4 Comentarii

Milagu tannir

Va prezint astazi una dintre retetele traditionale ale populatiei tamile. In limba tamila, „milagu” inseamna [...]

10 Comentarii

Pe scurt despre rempah

Rempah este una dintre asa numitele “paste de curry” care stau la baza asezonarii multor [...]

12 Comentarii