curcuma | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Supa-crema de dovleac cu usturoi

Astazi va prezint o reteta de toamna: o supa-crema de dovleac, consistenta si satioasa, aromatizata cu usturoi si ierburi. Nu este o reteta rapida si nici una foarte simpla, dar va rasplateste in final cu gust si aroma de exceptie, cu un contrast de texturi foarte interesant si cu o culoare placuta.

(more…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – India (11)

În cele câteva episoade care urmează voi trata, pe scurt, bucătăriile regionale ale Indiei. Am ezitat mult între a grupa aceste episoade într-un articol separat, sau a le prezenta ca parte a articolului dedicat istoriei culturii culinare indiene. Am ales, în final, cea de a doua variantă.
(more…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – India (7)

Acest episod este, din motive de structurare a materialului, cel mai scurt dintre cele dedicate bucătăriei indiene. El se referă la alimentele specifice acestei culturi culinare, şi deşi s-ar fi putut uşor scrie o carte întreagă pe acest subiect, şi încă una groasă, îl veţi găsi aici tratat pe scurt, pentru că multe dintre aceste ingrediente au fost deja descrise pe blog, iar altele le vor urma în curând.
(more…)

Citeste tot

Sate ayam

Sate (Satay) – frigaruile din Java

Sate sau satay este un termen care denumeste frigaruile servite cu un sos, originar din Java (Indonezia). Este, spun multi, preparatul culinar national al unei bucatarii extrem de diversa si de complexa, cea indoneziana. Acest lucru nu-l impiedica sa fie popular si in alte tari din zona, ca Malaezia, Singapore si Thailanda, sau mai indepartate, ca Olanda.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre pulusu podi

Pulusu podi

Deşi am mai vorbit despre alte câteva amestecuri de mirodenii folosite în imens de complexa bucătărie indiană, ele nu sunt nici pe departe epuizate. Vă mai amintiţi, probabil, de garam masala, chaat masala, goda masala, balti masala, kholombo, curry, panch phoron, sambaar podi, tandoori masala etc.

Cred că cei care au parcurs aceste articole şi-au cam făcut o idee despre prepararea amestecurilor de mirodenii, dar sper să rămâneţi curioşi în continuare şi să găsiţi interesante şi următoarele articole pe aceeaşi temă.
(more…)

Citeste tot

Jeera Aloo – Cartofi cu chimion

Dupa orez, grau si porumb, cartofii sunt cea mai importanta recolta din lume si una dintre principalele surse de carbohidrati din multe tari. Pe glob exista, de altfel, peste 5.000 de varietati de cartofi, fiecare cu caracteristicile sale.

Reteta de fata este extrem de populara in India, unde este gatita practic in fiecare casa. Exista, bineinteles, mai multe variante, unele cu o condimentare mai simpla decat cea prezentata de mine.
(more…)

Citeste tot