curcuma | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Curry de ciuperci

Propun aceasta reteta vegetarienilor si celor care tin post. Este gustoasa si foarte aromata. Acest curry se poate servi ca atare, ca insotitor al preparatelor pe baza de carne, sau alaturi de orez cu bob lung (de preferinta Basmati), fiert.
Curry de ciuperci
(more…)

Citeste tot

Pui Jalfrezi

Am intalnit de cateva ori acest preparat in restaurantele indiene prin care am fost. Se pare insa ca originea sa este mai curand pakistaneza; eu banuiesc ca este unul dintre acele preparate de “granita”, apartinand de fapt unei zone care se intinde intre cele doua tari.
Pui Jalfrezi
(more…)

Citeste tot

Amestec curry chinezesc

Aminteam într-o reţetă de acum câteva zile de existenţa unui amestec de mirodenii curry, în variantă chinezească. Bucătăria chinezească, deşi este una dintre cele mai complexe şi mai diverse bucătării ale lumii, nu se remarcă prin utilizarea exhaustivă a condimentelor şi a amestecurilor de condimente. Totuşi, există câteva arome specifice, care creează identitatea sa; una dintre acestea este amestecul “curry” care, deşi este întâlnit şi în (numeroase) alte bucătării, are o reţetă diferită, extrem de personală.
(more…)

Citeste tot

Curry Malabar de creveti

Este o reteta originara din Malabar, situat in nordul provinciei indiene Kerala. Am profitat de faptul ca aveam in congelator un pachet de frunze de curry si am incropit acest curry, preparat cu lapte de cocos. Sa nu va sperie multitudinea ingredientelor, cam asa gatesc indienii. Reteta este insa foarte simpla si cu adevarat deosebita.

(more…)

Citeste tot

Pui “Do piaza”

Puiul Do Piaza este extrem de popular in toate restaurantele din afara Indiei. In limba hindi, “do” inseamna doua, iar “piaz” inseamna ceapa, termenul descriind fie o mancare la care se foloseste dublul cantitatii normale de ceapa, fie una in care ceapa este folosita de doua ori in cursul procesului de preparare. Varianta de fata foloseste ceapa chiar in trei feluri diferite.

(more…)

Citeste tot

Curry de pipote si inimi de pui

Nu voi pretinde ca acest preparat arata nemaipomenit. Seamana cumva cu o tocanita de-a noastra, dar va asigur ca exceleaza la multe capitole. Nu ma refer doar la gustul si aroma deosebite, calitati etalate atat de des de bucataria indiana incat au devenit implicite, ci si la contrastul interesant de texturi: inimile de pui ferme si fragede, cartofii moi si suculenti, pipotele elastice si sosul catifelat.

(more…)

Citeste tot

Daal shorba

Supele de leguminoase (linte, naut, mazare, fasole) sunt extrem de populare in India, unde majoritatea populatiei este vegetariana. Aceasta supa de linte, cremoasa si picanta, este originara din provincia Punjab, stat in care clima variaza de la torida la foarte rece. Sa nu va mire asadar cand voi spune ca foarte buna si acum, in clima noastra racoroasa. Servita fierbinte, aceasta supa satioasa va va incanta si va va incalzi.

(more…)

Citeste tot

Un concediu noroKOS – partea 4

De-ale şofranului

„Ce ştie ţăranu’ la ce e bun şofranu’!” Aceasta expresie cam neelegantă circula pe când eram eu copil şi era adresată tovarăşilor de joacă ce se dovedeau a nu fi „pe fază” în anumite situaţii. Fraza mi-a venit în gând de câteva ori în timpul concediului din Kos, căci este evident faptul că turiştii nu prea sunt pe fază atunci când fac cumpărături, sau cel puţin pe acest lucru se bazează comercianţii.
(more…)

Citeste tot