curcuma | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Ras-El-Hanout – un surprinzător amestec de mirodenii

Ras-el-hanout este un amestec de mirodenii folosit în Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Numele său înseamnă „cel mai bun din magazin” şi se referă la mixtura obţinută din cele mai bune mirodenii pe care un vânzător le poate oferi.
Ras-el-hanout
Nu există o reţetă standard, definitivă, pentru prepararea acestui amestec. Fiecare magazin, companie, persoană poate avea propria combinaţie de mirodenii. De obicei, ras-el-hanout conţine cardamom, cuişoare, scorţişoară, boia, coriandru, chimion, nucşoară, coajă de nucşoară, sare, galangal, piper şi curcuma.
(more…)

Citeste tot

Curry de pui cu cardamom

Aceasta reteta are si varianta video.
Cardamomul este socotit cel mai frumos mirositor condiment, si, dupa sofran si vanilie, este, poate, cel mai scump. Reteta de fata este originara din Mumbai, si a fost adusa acolo de emigrantii pakistanezi care s-au stabilit in zona, in secolul trecut. Acest curry este foarte aromat, cu gust picant. Mai multe despre cardamom puteti afla aici.

(more…)

Citeste tot

Curry – amestec de mirodenii

Curry nu este, asa cum v-ati fi putut inchipui, un amestec de mirodenii de origine indiana. Au ei destule altele, dar nu si pe acesta. Britanicii sunt cei care au inventat amestecul curry în încercarea de a avea la îndemână, gata preparat, un mix de mirodenii echivalent cu „kari podi” („podi” înseamnă „pulbere”), familiară coloniştilor britanici din sudul Indiei.
Practic, simplificând un pic lucrurile, „curry” a apărut ca o adaptare dupa alte 2 amestecuri de mirodenii tradiţionale indiene: garam masala şi sambaar podi.

(more…)

Citeste tot

Orez Basmati cu curcuma

Orez cu curcuma
Reteta de fata va da ocazia sa preparati o garnitura mai deosebita pentru tocate, carne, peste, sau fructe de mare. Garnitura este impropriu spus, caci, in India, ca si in toata Asia, orezul este felul principal, iar carnea si legumele doar il insotesc pentru un plus de gust. Indiferent cum numim acest fel cu orez, arata destul de spectaculos si de neobisnuit, si poate fi impresionant pentru invitati. In plus, gustul este foarte bun, iar textura este excelenta, cu totul deosebita de cea a orezului cu bob scurt, folosit de obicei la noi.
(more…)

Citeste tot

Porc cu coriandru

Iata o reteta care va bucura papilele iubitorilor de coriandru. Ea foloseste atat frunzele cat si semintele acestei minunate (pentru mine) plante. Stiu ca exista o categorie de gurmanzi care nu apreciaza aroma frunzelor coriandrului. Pe aceasta o rog sa nu refuze reteta, ci sa incerce sa inlocuiasca frunzele de coriandru cu cele de patrunjel. Aroma si gustul preparatului se schimba, ceea ce sper sa o satisfaca.

  (more…)

Citeste tot

Curry galben de pui cu morcovi

Ca foarte multe dintre curry-urile thailandeze, si acesta are consistenta asemanatoare cu cea a unei supe. Cei carora le place ca mancarea sa fie picanta, pot adauga si ardei iuti, rosii, tocati (sau pasta de ardei iuti). Cei care sunt sensibili la iuteala, sunt rugati sa foloseasca doar 1 lingura de pasta de curry.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu ananas

Creveti cu ananas
Este o reteta foarte simpla, rapida si extrem de interesanta prin combinatia de ingrediente. Gustul ei este dulce-acrisor, cu un usor accent picant. Reteta este malaeziana, iar ingredientele folosite, modul de asezonare si cel de a gati arata influentele indiena si thailandeza.
(more…)

Citeste tot

Biryani de pui

Biryani, biriani, sau beriani, denumeste o categorie de feluri de mancare cu orez, inrudite cu mai cunoscutul pilaf, preparate cu carne, legume si mirodenii. Este foarte popular in India, Pakistan, Bangladesh, Iran etc.

(more…)

Citeste tot

Cu ce pot inlocui unele ingrediente in bucatarie – Substituenti

Cu ce pot sa inlocuiesc unele mirodenii, mai greu de gasit?

Nu gasesti ingredientul necesar intr-o anumita reteta?

Unele ingrediente sunt greu, sau practic imposibil de gasit pe piata romaneasca. Ele pot fi substituite cu ceea ce se gaseste in mod regulat.

Bineinteles, substituentii nu pot avea gustul si aroma identice cu originalele, dar va vor oferi o aproximatie mai mult decat decenta.
(more…)

Citeste tot

Garam Masala – amestecul minune

Denumirea “garam masala” este de origine persană şi provine din “garm masaleh”, “garm” însemnând “fierbinte”, iar “masaleh” însemnând “ingredient”, sau “aliment”.

„Garam masala” înseamnă, deci, “mirodenii fierbinţi”, cu trimitere la efectul pe care componentele sale îl au asupra organismului. Garam masala este un amestec de mirodenii specific bucătăriilor din nordul Indiei, din Pakistan şi Bangladesh. Există mai multe variante, funcţie de ingredientul principal cu care vor fi asociate (pui, miel, peste, fructe de mare, legume etc.), de zona geografica şi de preferinţele personale ale bucătarilor. Totuşi, aproape toate variantele conţin piper negru, chimion, coriandru, scorţişoară, cardamom şi cuişoare.
(more…)

Citeste tot