curry | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Curry de naut cu baghar

Aceasta reteta este o adaptare dupa retetele de chana masala (sau chole masala) indiene si pakistaneze. Am simplificat reteta (desi nu ati zice asta privind lista de ingrediente) facand-o mai usoara si mai rapida.
Curry de naut cu baghar
Am folosit, tot pentru economia de tiump, naut si rosii din cutie. A rezultat o reteta de post foarte gustoasa si foarte aromata. Stiti, sau daca nu stiti va spun acum, ca nu ma intereseaza posturile si diversele diete. Mananc doar ce imi place si gatesc doar ce am chef… si cand am chef. Nu voi lauda, deci, fara argumente o reteta de post. Credeti-ma, merita incercata si reprezinta in mod clar o alternativa la vesnicele retete de post cu cartofi, morcovi si ciuperci.
(mai mult…)

Citeste tot

Curry de vita cu sambal terasi

Acest tip de curry este gatit in Indonezia, in mod traditional, cu carne de oaie sau capra. Nu cred ca am vazut vreodata carne de capra… ori nu-mi aduc aminte; carnea de oaie de buna calitate nu se gaseste nici ea chiar pe toate drumurile. Mi-am permis sa folosesc vita, si fiindca imi place mai mult decat oaia, si probabil si decat capra; in plus, se gaseste mult mai usor.
Curry de vita cu sambal terasi
Indonezienii, ca si indienii, prefera sa gateasca bucatile de carne cu mirodenii. Aceeasi tehnica este folosita si in aceasta reteta.
(mai mult…)

Citeste tot

Cà ri gà – Curry vietnamez de pui cu cartofi dulci

Va propun o varianta, cosmetizata putin dupa propriile mele preferinte, de curry vietnamez. Este unul dintre acele curry-uri care chiar folosesc ca aroma de baza amestecul de mirodenii numit curry.
Reteta este simpla, iar lista de ingrediente nu pune foarte mari probleme, caci acolo unde acestea exista, por propune substituenti care functioneaza destul de bine.
Cà ri gà - Curry vietnamez de pui cu cartofi dulci
Preparatul este delicios, o combinatie de gusturi picante, dulci si sarate, imbogatita cu arome citrice si ierboase. Il vad foarte bine servit cu un vin Chenin Blanc demi-sec, parfumat, racit pe la 10 °C.
(mai mult…)

Citeste tot

Curry thailandez de jungla cu pui (Gaeng pa gai)

Acest preparat este, intr-un fel, ruda thailandeza a mancarurilor europene denumite “alla cacciatore” si “chasseur”. Este un curry rustic, de padure, sau de jungla, ca sa fim mai precisi, si era preparat in mod traditional cu ceea ce se gasea usor intr-o gospodarie situata la liziera arborilor.
Curry thailandez de jungla cu pui (Gaeng pa gai)
Un astfel de curry provine din nordul Thailandei, o zona care pana acum cateva zeci de ani era aproape izolata de capitala, si unde, din cauza climei, laptele de cocos, ingredientul prezent in multe alte tipuri de curry-uri specifice centrului si sudului tarii (curry verde, rosu, panaeng, massaman), este greu de gasit. A fost, pana nu demult, un ingredient rar si scump, peste posibilitatile majoritatii locuitorilor din zona nordica. Curry-urile locale foloseau apa in locul laptelui de cocos.
(mai mult…)

Citeste tot

Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)

Curry-urile de jungla sunt preparate rustice, provenite mai ales din nordul Thailandei. Veti gasi maine, pe blog, o reteta simpla a unui astfel de curry.

Rustic sau nu, si acest gaeng porneste tot de la o pasta de curry, una pe care inca nu am discutat-o pe blog. Profit de ocazie pentru a va oferi o varianta de reteta.
Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)
Prepararea ei dureaza cam 15-20 minute si trebuie sa asudati un pic, lucrand la piua si pisalog. Celor mai comozi, sau mai grabiti, le ofer o varianta de rezerva: pasta de curry de jungla poate fi socotita o varianta a pastei de curry rosu, asa ca o puteti inlocui cu aceasta. Asigurati-va insa ca pasta de curry rosu contine si krachai, caci acesta este ingredientul care, spun pasionatii, da aroma caracteristica unui curry de jungla.

Aceasta pasta se gateste in cele mai multe variante de curry de jungla prin mijotare (fierbere molcoma), timp de 5-10 minute. Cu cat este mijotata mai mult, cu atat gustul sau se dezvolta mai bine, si se maturizeaza. Pe langa gust, aroma si culoare, pasta de curry are si calitatea de a da sosului si consistenta; cu alte cuvinte, il ingroasa.
(mai mult…)

Citeste tot

Gaeng som goong – Curry thailandez acrisor de creveti

Cum povesteam intr-un material anterior, “gaeng” denumeste o gama variata de preparate culinare thailandeze, cu mai mult sau mai putin sos, denumite generic, de catre occidentali, curry.
Reteta de fata va ofera un preparat acrisor-picant, si este folosita preponderent pentru peste si fructe de mare, sau legume.
Gaeng som goong
Este un curry foarte deosebit de cele pe baza de lapte de cocos (aveti pe blog exemple de curry-uri rosu, galben, verde, panaeng, massaman). Daca la curry-urile enumerate in fraza anterioara pastele de curry se prajesc, aici pasta de curry se fierbe. Avem de-a face cu un preparat robust, chiar taranesc daca vreti, specific mai mult regiunilor centrale ale Thailandei. Gusturile sunt intense, iar aromele sunt mai puternice si mai “taioase”. Finetea nu este o caracteristica ce ar putea fi alaturata unui astfel de curry, dar acest lucru nu-l face mai putin gustos. Este excelent pe timp de vara, dar nu cade rau nici iarna. Cu atat mai multe motive sa-l incercati.
(mai mult…)

Citeste tot

Cum se gătesc curry-urile thailandeze (1)

Aşa-numitele curry-uri thailandeze sunt atât de diverse încât te descumpănesc, te fac să devii confuz şi nu de puţine ori devin obiectul controverselor. Varietatea lor se datorează, după mine, disponibilităţii unei game largi de ingrediente, sezonalităţii (căci thailandezii, în majoritatea lor, încă mai gătesc după sezon, folosind pe cât se poate doar ce se găseşte proaspăt), diferenţelor climaterice dintre diferitele regiuni, diferitelor tehnici folosite pentru a le găti, gusturilor personale şi cutumelor locale.
Cum se gătesc curry-urile thailandeze
În plus, bucătăria thailandeză are o enormă capacitate de a absorbi influenţe culinare noi, ingrediente şi tehnici, astfel că se află într-o continuă evoluţie.
(mai mult…)

Citeste tot

Curry de somn cu lapte de cocos

Va prezint o alta reteta gatita in cadrul cursurilor de practica si teorie culinara de la GUXT. Reteta este, ca orice curry de acest fel gatit corect, foarte gustoasa si plina de aroma.
Curry de somn cu lapte de cocos
Cum acest curry se gateste repede si este foarte simplu, il puteti lua in consideratie pentru o masa de pranz in weekend, sau pentru o cina din cursul saptamanii.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 13
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13