curry | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Korma de pui cu fistic

Este o reteta originara din Mumbai (fostul Bombay). Korma (sau qorma, kurma) este un curry preparat de obicei cu iaurt; exista si variante cu lapte de cocos, dar in India este mult mai populara varianta cu iaurt.

Preparatul are un gust delicat si o aparenta placuta, datorata culorii fisticului. Gustul depinde de calitatea fisticului folosit; cu cat acesta are o culoare verde mai aprinsa, cu atat este mai bun. Reteta se gateste cu carne alba, pieptul de pui fiind cel mai potrivit.
(more…)

Citeste tot

Amok trei – Curry de peste cambodgian

Amok-ul, desi are un nume cu sonoritate neapetisanta (in DEX, cuvantul “amoc” este definit ca boală mintală tropicala, provocată de abuzul de stupefiante, excitante etc.) este preparatul national cambodgian. Amok-ul este in acelasi timp si un curry, adica un membru al grupei de preparate extrem de iubite in toata Asia de sud si de sud-est.

(more…)

Citeste tot

Uluitoarea Cambodgie – partea 5

Şcoala de gătit

A venit vremea să închei povestea călătoriei mele culinare în Cambodgia, mai ales că a trecut mai mult de un an de atunci şi mi-e teamă că amintirile se vor estompa încetul cu încetul. Vreau să vă povestesc puţin despre o instituţie extrem de răspândită în Asia de Sud-Est şi foarte populară printre turişti: cursurile de gătit.
(more…)

Citeste tot

Pui Tikka cu sos verde

Dupa atatea discutii cate au fost in ultimele zile, haideti sa ne relaxam cu o reteta. Vine week-endul si poate ne hotaram sa gatim ceva. Va propun un preparat indian, la care am folosit, din comoditate tortillas de grau, care seamana destul de mult cu lipiile care se prepara in India. Aceste tortillas se incalzesc doar cateva secunde la microunde si devin fragede si elastice. Sunt destul de gustoase si se pot rula cu usurinta.

Tikka este un preparat in care carnea, de obicei dezosata si taiata bucati, este gatita intr-un cuptor numit tandoor, dupa ce a fost marinata intr-un amestec de iaurt si condimente. Variantele domestice ale retetei imita tandoor-ul incalzind la maxim cuptorul, dupa aceea coborand temperatura la mediu si gatind apoi bucatile de carne.
(more…)

Citeste tot

Pilau de pui cu legume

Aceasta reteta este un exemplu al influentei exercitate de bucataria persana asupra celei indiene. Pilau este o mancare similara cu pilaful nostru, cu care este inrudit. Este doar mai colorat, mai aromat si preparat cu ceva mai multe legume decat variantele turcesti si balcanice de pilaf.

(more…)

Citeste tot

Secretul bucătăriei cambodgiene – partea 3

În mod tradiţional cambodgienii mănâncă la o masă trei sau patru feluri. Fiecare fel individual este fie dulce, fie sărat, acrişor, sau amărui. Ardeii iuţi sunt de obicei serviţi separat, ca atare, sau ca sosuri picante (preparate cu sos de peşte, sau de soia, zahăr, suc de limetă si ardei iute tocat), fiecare mesean iuţind mâncarea după gustul său.
Creveti intinsi la uscat intr-un sat de pescari, pe lacul Ton Le Sap
(more…)

Citeste tot