curry | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Peste tilapia cu curry si taitei de celofan

Peste tilapia cu curry si taitei de celofan
Aşa cum am promis ieri, revin cu reţetele preparate ieri la “Ginger” şi cu câteva amănunte legate de ele. Una dintre aromele “noi şi nu prea” pe care le-am ales a fost amestecul de condimente curry. Este pe piaţă de ani buni, fabricat de diverşi producători şi, ca atare, are diverse culori, arome predominante şi niveluri de condimentare. Amanunte despre curry puteţi găsi aici, este un subiect care îmi este drag şi pe care l-am abordat de mai multe ori, pe blog sau în emisiuni TV.
(more…)

Citeste tot

Arome noi la Ginger

Ieri, 20 octombrie 2009, a avut loc la restaurantul “Ginger” un eveniment deosebit, aşa cum nu ştiu să existe prea multe în România. Iniţiativa aparţine celor doi pasionaţi manageri ai restaurantului, Cezar Filip şi Doru Pencea, şi subsemnatului. Motivaţi de pasiunea comună pentru gastronomie, am simţit la un moment dat că trebuie să împărtăţim şi altora ceea ce ştim noi, dar, mai ales, că trebuie să învăţăm noi de la ceilalţi pasionaţi ai domeniului.
Eveniment la restaurantul "Ginger"
(more…)

Citeste tot

Curry de creveti cu marar

Aceasta reteta are si varianta video.

Mararul, denumit si “coriandru laotian”, este folosit in special alaturi de peste sau creveti. Mararul este adaugat in mancaruri doar la sfarsit, pentru aroma si culoare, la fel cum in celelalte bucatarii sud-est asiatice se foloseste coriandrul.

(more…)

Citeste tot

Frigarui de pui cu alune si curry

Combinatia de frigarui, alune si condimente este tipica bucatariilor din Asia de Sud-Est. Aceste frigarui, de carne sau legume, sunt denumite de asiatici “satay” si folosesc, ca frigari, betisoare de bambus sau fabricate din nervura principala, centrala, a frunzelor palmierului cocotier. Termenul “satay” provine, se pare, din insula Java (Indonezia), dar s-a raspandit in toata Asia si chiar in Occident, mai ales in Olanda, tara care a imprumutat mult din bucataria indoneziana.

(more…)

Citeste tot

Bucătăria thailandeză: arome, gusturi şi texturi excepţionale (2)

Bucătăria thailandeză astăzi
După cum spun înşişi thailandezii, mâncarea lor poate fi împărţită în patru categorii. Prima conţine mâncarea populara, ilustrată de pad-thai şi alte feluri “fast food”, servite adesea pe stradă, sau în chioşcurile şi terasele mici.
Fast food are un înţeles cu totul aparte pentru thailandezi; chiar şi cei mai ocupaţi şi grăbiţi se pot bucura de o masă echilibrată selectând din oferta extrem de bogată a vânzătorilor de pe stradă, cu ale lor restaurante ambulante (transportate în cărucioare, pe roţi), unul dintre simbolurile instituţionalizate ale regatului thailandez.
(more…)

Citeste tot

Bucătăria thailandeză: arome, gusturi şi texturi excepţionale (1)

Acum câţiva ani, bucătăria thailandeză era relativ necunoscută. În ultimii zece ani însă, restaurantele thailandeze au proliferat peste tot în lume, ca şi influenţa thailandeză asupra meniurilor europene. Popularitatea sa a crescut, pe bună dreptate, fiind un amestec de gusturi şi arome excepţional de bine rafinat; clasa incontestabilă a propulsat bucătăria thailandeză în prim-planul gastronomiei mondiale, alături de mai demult cunoscutele bucătării franceză, italiană, chinezească, arabă şi indiană.
Piata la Bangkok
(more…)

Citeste tot

Curry de pui cu cardamom negru

Desi foloseste multe ingrediente, acest curry este usor de preparat, iar rezultatul final este deosebit de aromat si de gustos. Cardamomul negru este un condiment specific bucatariei indiene; aroma sa este puternica, cu o usoara nuanta camforata. Pastaile de cardamom negru se zdrobesc putin, cat sa se intredeschida, ca semintele din interiorul lor sa vina in contact cu mediul lichid al retetei. La sfarsit, pastaile se scot din mancare si se arunca.

(more…)

Citeste tot

Curry de pui

Curry-ul din borcan este aromat si are o culoare aurie, frumoasa. Nu este picant, asa ca, potrivindu-l dupa gustul meu, am adaugat putin ardei iute. Nu este obligatoriu sa faceti la fel, dar luati-va precautiunea de a gusta mai intai sosul si de al adapta gustului dvs.
Curry la borcan
(more…)

Citeste tot

Bucătăria indiană – o simfonie de arome şi culori

Pe lângă o fascinantă diversitate, egalată poate doar de bucătăria chinezească, bucătăria indiană are o mare calitate: cea mai mare parte a felurilor de mâncare se pot prepara în avans şi se pot reîncălzi chiar înainte de a fi servite, fără ca gustul şi aromele să fie alterate în vreun fel; ba dimpotrivă, căci aromele condimentelor au timpul necesar să se dezvolte şi să se combine în succesiuni de gusturi şi parfumuri exotice.
(more…)

Citeste tot