curry | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Uluitoarea Cambodgie – partea 3

Picnic lângă Angkor Wat

Răspândirea templelor de la Angkor Wat le face vizitabile doar călătorind între ele cu un mijloc de locomoţie. Cel mai obişnuit este tuk-tuk-ul, o motocicleta care trage după ea un fel de şaretă cu 4 locuri. Nu este extrem de comod, dar este excelent pentru distanţe scurte. Localnicii mai folosesc şi elefanţi.
Cambodgia - Angkor Wat
(more…)

Citeste tot

Curry – amestec de mirodenii

Curry nu este, asa cum v-ati fi putut inchipui, un amestec de mirodenii de origine indiana. Au ei destule altele, dar nu si pe acesta. Britanicii sunt cei care au inventat amestecul curry în încercarea de a avea la îndemână, gata preparat, un mix de mirodenii echivalent cu „kari podi” („podi” înseamnă „pulbere”), familiară coloniştilor britanici din sudul Indiei.
Practic, simplificând un pic lucrurile, „curry” a apărut ca o adaptare dupa alte 2 amestecuri de mirodenii tradiţionale indiene: garam masala şi sambaar podi.

(more…)

Citeste tot

Curry jamaican de pui cu cartofi

Aceasta reteta simpla dovedeste influenta indirecta a bucatariei indiene. Jamaica a fost mult timp colonie britanica, iar englezii au introdus in cultura culinara locala amestecul curry, creat pentru a imita aromele bucatariei indiene, o alta fosta colonie britanica. Mai tarziu, emigrantii indieni veniti in Caraibe au intarit influenta opulentei bucatarii indiene asupra celei locale.

  (more…)

Citeste tot

Curry galben de pui cu morcovi

Ca foarte multe dintre curry-urile thailandeze, si acesta are consistenta asemanatoare cu cea a unei supe. Cei carora le place ca mancarea sa fie picanta, pot adauga si ardei iuti, rosii, tocati (sau pasta de ardei iuti). Cei care sunt sensibili la iuteala, sunt rugati sa foloseasca doar 1 lingura de pasta de curry.

(more…)

Citeste tot

Un Fat-Frumos culinar: Coriandrul (Coriandrum sativum)

Coriandru… un nume melodios, care emana in acelasi timp blandete si barbatie. Sufixul “andru” te duce cu gandul la “andros” (barbat in greaca veche), iar o titulatura precum “cavalerul Coriandru” nu suna de loc rau. Si este chiar indreptatita, caci coriandrul are in retete un comportament cavaleresc. Daca ar fi sa-l descriu folosind un singur epitet, acela ar fi “altruist“.  
(more…)

Citeste tot

Curry de legume

Este o mancare plina de culoare, gatita intr-un sos condimentat, si merge excelent alaturi de orez pulao si de paine nan.
Curry de legume
Bucatarie: indiana
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 45 minute
(more…)

Citeste tot