curry | Retetele lui Radu - Gastronomie:

A fost Zanzibar…

Sâmbăta care a trecut (26.01.2013) am fost amfitrionul şi bucătarul-instructor al primului eveniment gastronomic din seria “Drumului Mirodeniilor“, care îşi doreşte să prezinte culturi culinare din locuri a căror istorie a fost puternic influenţată de comerţul cu mirodenii.

Am spus “eveniment gastronomic”, căci la modul în care am încercat să definesc “gastronomia” pe acest blog, cred că evenimentul poate, măcar în bună parte, să poarte în mod meritat această etichetă onorantă.
Prezentarea a constat nu numai dintr-o expunere succintă a istoriei şi a influenţelor culturale reflectate în cultura locului, dar şi din fotografii, filme şi muzică, plus un atelier de gătit (aproape întreg meniul a fost preparat în faţa oaspeţilor şi împreună cu ei). De altfel, această structură şi mod de lucru definesc formatul acestui tip de evenimente şi vor fi reluate, cu îmbunătăţiri sper, şi la celelalte ediţii.
(more…)

Citeste tot

Pe urmele curry-ului (1)

Curry. Am auzit acest cuvânt în urmă cu ceva ani şi iniţial am crezut că denumeşte doar un amestec de mirodenii. Amestecul îl întâlnisem menţionat, în treacăt, în câteva cărţi, de literatură nu de bucătărie; apoi a apărut şi în supermarketuri. Abia după alţi câţiva ani am aflat că mai există şi o plantă aromatică, precum şi un preparat cu acelaşi nume.
(more…)

Citeste tot

Curry panang de pui cu alune caju

Panaeng, panang, penang sau phanaeng este un termen ce denumeste un tip de curry thailandez picant, dar nu atat de iute pe cat sunt curry-urile verzi si rosii. Este gatit in lapte sau crema de cocos, cu sau fara adaus de fond, si aromatizat cu pasta de curry panaeng in componenta careia intra diverse aromatice, arahide si mirodenii.

(more…)

Citeste tot

Unturi compozite

Vă readuc în atenţie o modalitate extrem de simplă şi de versatilă de a da aromă preparatelor dvs. Ca să fiu cât mai bine înţeles, vreau să specific faptul că termenul „unturi” este în acest articol pluralul cuvântului „unt”, şi nu cel al cuvântului „untură”. Amândoua cuvintele au acelaşi plural, aşa că s-ar putea isca unele confuzii, lucru pe care doresc să-l evit.
(more…)

Citeste tot

Curry indonezian de creveti

Combinatia de lapte de cocos cu arome ca lemongrass, tamarin, jaggery (zahar brut de palmier), alune si ardei iuti face farmecul acestei bucatarii puternic influentata de culturile chineza si indiana. Acest curry are un gust rafinat si echilibrat, cu accente dulci, acrisoare si picante, extrem de placute.

(more…)

Citeste tot

Aromele verii ajung la congelator

Ieri, cam pe ultima suta de metri (caci plantele mele nu se mai afla in plina vigoare a aromelor, ci, dimpotriva, au cam inceput sa se treaca), am preparat la repezeala cateva unturi compozite: unt cu busuioc, usturoi si fulgi de ardei iute / busuioc, usturoi si lamaie / rozmarin si usturoi / cimbru si fulgi de ardei iute / salvie si lamaie / patrunjel, lamaie si usturoi / curry, paprika si fulgi de ardei iute.

(more…)

Citeste tot