dafin | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Orez cu linte si pui

Imi era dor sa mai gatesc ceva in stil indian, cu multe mirodenii. Pe de alta parte este atat de cald afara, incat imi doream si sa nu fiu silit sa petrec mai mult de o ora langa aragaz, cu apele curgand pe mine. Am profitat si de faptul ca aveam in frigider un pic de orez gatit in ziua precedenta si o mana de linte, asa ca tot ce a mai ramas de facut a fost sa pun cap-coada o reteta foarte rapida si usor de preparat.
Orez cu linte si pui
Mi-am dorit, de asemenea, ceva nepretentios, caci nu aveam niciun chef sa ma complic cu montaje sofisticate; am pus, ca intotdeauna, accent pe gust, aroma si textura.
(mai mult…)

Citeste tot

Fusilli lungi cu sos de rosii si bacon

In italiana acest preparat s-ar numi „Fusilli lunghi con sugo di pomodoro”. Imi place mult cum suna, caci gura ti se umple de silabe cu multe vocale, facand ca totul sa para ceva foarte savuros.
Si chiar asa si este, in final.

Bucataria traditionala italiana se bazeaza mult pe ingrediente de buna calitate si pe moduri simple de a gati si prezenta preparatele, asa ca aceste fusilli servite cu un sos de rosii simplu, se incadreaza bine in tabloul culinar italian.
Fusilli lunghi con sugo di pomodoro
(mai mult…)

Citeste tot

Pulpe de iepure cu sos de vin si masline

Iepure la cuptor – reteta de pulpe cu sos de vin si masline

Acest preparat, prezent in meniul de la Bistro GUXT, este dedicat iubitorilor de carne gatita in sosuri bogate, corpolente, pline de gust si de aroma.

Desi este un preparat satios, nu este si unul greu. Este gatit echilibrat, fara prajeli si grasimi inutile, astfel ca sa arate bine si sa fie delicios.
Iepure la cuptor - reteta de pulpe cu sos de vin si masline

  • Bucatarie: GUXT
  • Dificultate: medie
  • Cantitate: 4 portii
  • Timp de preparare: 15 minute
  • Timp de gatit: 1 ora

Ingrediente:

  • 4 pulpe de iepure, circa 1 kg
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • 2 lingurite de amidon
  • 2 cubulete de unt rece
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 800 g cartofi noi, fierti in coaja
  • 100 g masline fara samburi, taiate bucati
  • 8 catei de usturoi, curatati, lasati intregi si usor striviti
  • 4 catei de usturoi, tocati marunt
  • 250g pasta de tomate
  • 2 frunze de dafin
  • 1 lingurita de zahar
  • cateva fire de cimbru proaspat
  • patrunjel proaspat, pentru ornat
  • paine proaspata, pentru servit

Instructiuni:

Se incinge cuptorul la 180 °C. Se dezoseaza pulpele de iepure; se sareaza si se pipereaza bine. Se ung cu ulei de masline patru bucati duble de folie de aluminiu.

Se asaza pe fiecare bucata cate o pulpa de iepure si se ruleaza. Se rasucesc colturile in directii opuse, astfel ca sa se obtine in final 4 cilindri uniformi ca dimensiuni.

Se asaza cei 4 cilindri pe o tava de cuptor. Se asaza in tava cateii de usturoi intregi si jumatate din firele de cimbru. Se transfera tava in cuptor si se gateste carnea circa 30 de minute, sau pana ce este frageda.

Se scoate tava din cuptor si se lasa cilindrii sa se raceasca pana ce pot fi manuiti. Se indeparteaza folia de aluminiu si se strecoara sosul lasat in tava; se arunca usturoiul si cimbrul.

Se incinge intr-o tigaie putin ulei si se rumenesc cilindrii de carne, la foc iute, cat mai uniform. Se scot pe o farfurie calda si se acopera lejer cu folie metalica.

Se adauga in tigaie ceapa, se sareaza si se pipereaza si se gateste la foc mic de tot cateva minute, pana ce se face frageda si devine translucida.

Se adauga usturoiul tocat, se amesteca si se continua un minut. Se adauga pasta de tomate, vinul rosu, sosul lasat de carne in tava de cuptor, frunzele de dafin, maslinele si restul firelor de cimbru.

Se da in clocot mixtura, la foc iute, apoi se face flacara mica de tot si se mijoteaza sosul 15-20 de minute, pana ce se ingroasa si are o consistenta usor siropoasa.

Din cand in cand, se amesteca si se racaie tigaia cu o spatula, pentru a desprinde reziduurile caramelizate lasate de carne.

Dupa ce sosul s-a redua cam la jumatate, se gusta si se potriveste asezonarea cu sare, piper si zahar.

Se tavalesc prin amidon cubuletele de unt, apoi se incorporeaza in sos cu miscari circulare. Dupa ce s-au dizolvat, se mai gateste sosul alte doua minute, la foc mic. Untul va da gust, un pic de consistenta si luciu sosului, iar amidonul il va ingrosa ca sa atinga o consistenta optima.

Intre timp se incinge o tigaie separata si se adauga restul de ulei de masline. Se taie felii groase cartofii fierti si se adauga in uleiul incins. Se sareaza si se pipereaza. Se gatesc la foc iute pana ce se rumenesc la muchii. Se scot din tigaie si se pun deoparte.

Se readuc pulpele de iepure in tigaie si se intorc de cateva ori, ca sa fie imbracate in sos si sa se incinga. Se servesc pulpele taiate oblic si asezate astfel ca sa se obtina cat mai mult volum pe verticala, pe un pat de felii de cartofi, stropite din belsug cu sos, ornate cu patrunjel proaspat.

Acestui preparat i se poate alatura un vin rosu corpolent, de pilda Corcova Cabernet Sauvignon & Merlot Reserva, sau o bere Chimay Dubbel.

Citeste tot

Pulpe de rata la cuptor, cu mirodenii si portocale

Mai niciodata, de Pasti, nu ma concentrez doar pe miel. Rata este, pentru mine, cel putin la fel de importanta. Intre pulpe de miel la cuptor si pulpe de rata la cuptor, intre drob de miel si rillette de rata, de exemplu, voi alege cel mai adesea rata. Chestie de gust…
Pulpe de rata la cuptor, cu mirodenii si portocale
Gatesc des pulpe de rata (in general le prefer pieptului), fie gatite in grasime proprie, stil confit, fie la cuptor, asezonate in diferite moduri. Imi place gustul carnii de rata alaturata aromelor usor asiatice, de anason stelat si portocala de exemplu, si m-am hotarat sa va pun la indemana o astfel de reteta. Sper sa va placa si sa apelati la ea atunci cand doriti ceva fraged, gustos si foarte aromat.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui in sos de bere, cu miere si mustar

Nu se poate sa nu fi observat ca in ultimele luni am dezvoltat o mare pasiune pentru bere, lucru ce s-a materializat in cateva articole dedicate acestei bauturi. Sigur, este mai simplu (si uneori chiar mai placut) sa degusti o bere decat sa gatesti, dar incerc pe cat posibil sa imbin atractia pentru aceasta extraordinara bautura cu placerea de a gati.
Pui in sos de bere, cu miere si mustar
Reteta de fata va propune un sos pe baza de bere combinata cu morcovi si ceapa, asezonat cu mirodenii, miere si mustar. Este simpla si delicioasa; de servit, neaparat, cu berea continuta in sos.
Eu am folosit pentru sos o hefe weissbier, adica o bere de grau nefiltrata, cu aroma de banane, paine si cuisoare, foarte versatila si gustoasa.
(mai mult…)

Citeste tot