dafin | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Curry de pipote si inimi de pui

Nu voi pretinde ca acest preparat arata nemaipomenit. Seamana cumva cu o tocanita de-a noastra, dar va asigur ca exceleaza la multe capitole. Nu ma refer doar la gustul si aroma deosebite, calitati etalate atat de des de bucataria indiana incat au devenit implicite, ci si la contrastul interesant de texturi: inimile de pui ferme si fragede, cartofii moi si suculenti, pipotele elastice si sosul catifelat.

(more…)

Citeste tot

Joloff cu pui

Am cumparat mai demult un pachetel cu creveti uscati, de la Dragonul Rosu. Una dintre retetele pe care le-am gatit cu ei a fost o reteta africana. Cred ca este prima reteta din Africa “neagra” pe care o public aici, asa ca poate fi socotita, chiar si pentru blogul meu, ca fiind una exotica.

(more…)

Citeste tot

Muschiulet de porc cu sos aromat si tartine de orez

De obicei nu propun pe blog retete complicate, cu “manopera” multa sau consumatoare de timp. Ma gandesc ca lumea nu are prea mult timp liber si nici disponibilitate spre effort in bucatarie. Uneori insa, mai incalc regula aceasta. Vreau sa va propun o reteta care pare a avea destule inconveniente: nu este prea simpla si nici foarte rapida, foloseste destul de multe ingrediente si asociaza branzeturi cu carne, ceea ce nu este un lucru de facut prea des. Totusi, este oarecum mai neobisnuita, aromata si foarte gustoasa. Cu alte cuvinte, cel ce se incumeta va fi rasplatit.

(more…)

Citeste tot

Cetateanul turmentat

Afara este oribil de cald, iar turmentarea nu face casa buna cu vipia. Cum putem totusi sa ne betivim un piculet, fara ca valul de caldura sa ne loveasca in moalele capului? Simplu, ajutandu-ne de un preparat bine imprietenit cu alcoolul.
Si cu cafeaua, de altminteri, asa ca suntem un piculet “turmentati”, dar treji!

(more…)

Citeste tot

Dorada cu sos de rodie

Discutia de ieri despre nutritie mi-a starnit foamea, asa ca va propun un preparat pe care il consider deosebit. Gustul acrisor este reputat a merge bine cu pestele, mai ales cu cel numiti “uleios”, adica ceva mai grasut.

Nu este si cazul doradei, un peste slab si deosebit de gustos, dar alaturarea fructelor acrisoare cu el este absolut delicioasa.
Atat cat ma duce pe mine capul indraznesc sa afirm ca aceasta este una dintre retetele care pot fi considerate sanatoase chiar si de catre nutritionistii cei mai carcotasi. In plus arata bine, iar aroma si gustul sunt de nota maxima.
(more…)

Citeste tot

Pui la cuptor cu cimbru si cartofi

Am ajuns si la ultima reteta preparata de Pasti. Un pui la cuptor, cu cartofi, in cel mai traditional stil.
Stiu, cimbrul are o aroma puternica si plina de personalitate, capabila sa acopere gustul mai “palid” al carnii de pui. Cimbrul merge mai bine cu porc, vita, miel, sau alta carne cu mai multa personalitate, dar am riscat si l-am alaturat cu pui, stiind ca este o situatie la limita si socotind ca o pot depasi cu succes daca fac asezonarea in mod echilibrat.

(more…)

Citeste tot

Muschiulet de porc cu sos de ciuperci

Dupa “baia” cu apa de trandafiri de ieri, m-am gandit ca n-ar strica sa vin cu o reteta foarte gustoasa, pe care am preparat-o pentru masa de Pasti. Cum spuneam anterior, la noi in casa nu se gateste miel, asa ca trebuie substituit cu alt fel de carne. Muschiuletul este foarte fraged, dar chiar si asa mi-am luat masuri de precautie si l-am marinat in saramura, cu o noapte inainte. A iesit foarte gustos, aromat si atat de fraged, incat se topea in gura.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre sosul brun

Sosul brun original, cel spaniol, a fost sosul fundamental al bucătăriei franceze o lungă perioadă. Era preparat din bulion (zeamă de carne) de vită, îngroşat cu rântaş brun, iar un bucătar consuma cam două zile din viaţă ca să obţină acest sos atât de necesar preparării altor zeci de sosuri brune.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre sosul de roşii

Sosul de roşii este socotit a fi unul dintre cele cinci sosuri mama ale gastronomiei europene. Prin sos de roşii se denumeşte o întreagă gamă de sosuri ce conţin ca ingredient principal tomatele. Popularitatea acestui sos este imensă, căci se prepară uşor şi este extrem de versatil, potivindu-se cu aproape orice fel de carne şi de legume. Totuşi, cea mai populară utilizare a sa este alături de paste.
(more…)

Citeste tot

Korma de pui cu fistic

Este o reteta originara din Mumbai (fostul Bombay). Korma (sau qorma, kurma) este un curry preparat de obicei cu iaurt; exista si variante cu lapte de cocos, dar in India este mult mai populara varianta cu iaurt.

Preparatul are un gust delicat si o aparenta placuta, datorata culorii fisticului. Gustul depinde de calitatea fisticului folosit; cu cat acesta are o culoare verde mai aprinsa, cu atat este mai bun. Reteta se gateste cu carne alba, pieptul de pui fiind cel mai potrivit.
(more…)

Citeste tot