deglazare | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Cum să găteşti un pui la cuptor

Un pui întreg, gătit la cuptor, este un preparat deosebit; poate face o figură foarte frumoasă la mesele de duminică, în familie, sau când aveţi oaspeţi la masă. Este un preparat care ar trebui să figureze în repertoriul fiecărui pasionat de bucătărie. Un avantaj al său este acela că ceea ce rămâne de pe o zi pe alta poate fi utilizat pentru a prepara alte preparate delicioase. Până şi carcasa sa, chiar dacă este gătită, poate fi păstrată pentru a prepara fonduri.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre deglazare

Deglazarea este o procedură culinară care implică folosirea unui lichid pentru a îndepărta reziduurile caramelizate rămase pe fundul tigăii, după ce se găteşte carnea, sau, mai rar, legumele.
Deglazarea facilitează obţinerea unui plus important de gust, aromă şi culoare, putând transforma un preparat banal într-unul spectaculos.

Acest procedeu stă la baza preparării multor sosuri sau fonduri. Sosurile obţinute prin deglazare, acompaniază, aproape întotdeauna, carnea sau legumele de la care s-au obţinut reziduurile caramelizate.
(mai mult…)

Citeste tot

Despre brezare (2)

Vom vorbi astăzi despre o variantă a „brezarării”: metoda de faţă, „brezarea mică”, este cea folosită extrem de des în bucătăriile noastre pentru a prepara tocane.

Introducere
Brezarea mică, în limba engleză „stewing”, (numită astfel în spiritul articolului trecut) este o metodă de gătit combinată, care implică atât o metodă uscată (rumenirea) de transmitere a căldurii, cât şi una umedă (mijotarea). Carnea sau legumele sunt mai întâi rumenite şi apoi mijotate încet, timp îndelungat.
(mai mult…)

Citeste tot