degustare | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Bibere humanum est…

În ultimele luni am avut ocazia să organizez la GUXT degustări de vinuri liniştite şi spumante, de whisky, coniac, armagnac, rom, vodcă şi bere. Din diferite motive, pe care nu are rost să le punctez acum, nu am apelat prea des la un profesionist specializat, recte un somelier; am fost nevoit să mă documentez în toate felurile posibile, ca să fiu capabil de a prezenta singur băuturile, de a vorbi despre istoria lor, despre procedeele de fabricaţie, despre tipurile fiecărui tip de băutură în parte, despre modul în care se servesc şi despre felul în care, eventual, se pot asocia cu mâncarea.
Radu Popovici - Degustare de bere
Cum publicul căruia m-am adresat a fost până acum mai curând unul care vrea să înveţe, decât unul deja învăţat, prestaţiile mele au fost întotdeauna suficient de bune, de bine documentate şi de interesante.
(mai mult…)

Citeste tot

A fost degustare de vinuri „Tenuta Ulisse”

Ieri, joi 8 mai 2014, la GUXT, în str. Dimitrie Racoviță nr. 37, s-a desfășurat o degustare de vinuri în colaborare cu Rifco Trading, distribuitor exclusiv în România al vinurilor produse de Tenuta Ulisse.

A fost primul eveniment de acest gen organizat de mine, nu doar la GUXT, ci în general. Am avut oarece emoții dar, din fericire, deși sunt câteva lucruri pe care aș dori să le îmbunătățesc, evenimentul a avut un real succes.
(mai mult…)

Citeste tot

Cum degustăm brânzeturile

Îmi plac mult degustările; de orice fel. Mă ajută să descopăr alimente noi şi să le asociez în diferite feluri; mă ajută să explorez noi gusturi şi noi arome. Cred că prima degustare la care am participat, în mod neaşteptat, a fost acum 10 ani, în Creta, în piaţa din Rethymno, unde o australiancă, stabilită în insulă cu câţiva ani în urmă, mi-a oferit spre degustare mai multe uleiuri de măsline extra virgine. Am fost foarte plăcut surprins, pe atunci auzisem, fără să particip la vreuna dintre ele, doar de degustări de vin.

(mai mult…)

Citeste tot

O săptămână în Zakynthos (4)

Cred că o experienţă culinară nu poate fi completă fără a asocia mâncarea cu băutura potrivită. Termenul „băutură” include în înţelesul frazei de dinainte nu doar vinul, ci şi berea, şampania, coniacul, cafeaua, whisky-ul etc. Toate acestea se pot bea în asociaţie directă (împreună cu), sau indirectă (înainte ori după), cu mâncarea.
(mai mult…)

Citeste tot

Gustări de casă

Vineri, 26 octombrie 2012, vă doresc ca musafiri şi meseni la evenimentul „Gustări de casă”, care va avea loc începând cu orele 19:00 la „Luna – Cafe & Bistro”, din Bucureşti, str. Viitorului nr. 32.

Ştiu, la prima vedere sună ciudat să vă ofer gustări de casă tocmai la un restaurant. Veţi vedea însă că am ales un loc pe cinste, proaspăt decorat, intim şi prietenos, care îmi aminteşte de atmosfera din casa bunicii. În acest loc mă pot relaxa în faţa unei farfurii cu delicatese, la un pahar de vin bun; pot citi ceva şi pot fuma o narghilea, dacă asta mi-ar fi pofta. Nu vreau să vă spun mai multe, sunt convins că ceea ce veţi găsi acolo va fi o surpriză plăcută.

Revenind la evenimentul „Gustări de casă”, el se va compune din 3 părţi, după regula cinstită a ospeţiei. Prima parte va consta dintr-o degustare de vinuri de la Cramele Halewood şi vi se vor expune şi regulile elementare, de bază, ale unei degustări, primind concomitent şi informaţii despre vinuri şi despre asocierea lor cu bucatele.
Altminteri, aceste vinuri sunt în meniul restaurantului şi le veţi putea comanda, după aceea, la mâncare. Veţi fi astfel în cunoştinţă de cauză şi, ştiind exact care anume vin v-a plăcut cel mai mult, nu aveţi cum da greş.

După aperitivul descris mai sus, cea de-a doua parte a evenimentului o vor forma mezelicurile oferite de „Braicarn Delicatese”: mezeluri şi preparate din carne după metodele tradiţionale, fără ca ceea ce aveţi în farfurie să se fi atins de vreun aditiv alimentar. Am avut ocazia să le gust şi vă pot spune, cu mâna pe inimă, că sunt excelente. Veţi putea potrivi mezelicurile cu muştaruri de casă de la Tecuci şi cu condimentele mele din seria „dulce-de-iute”.

În final, veţi primi o selecţie de cărnuri, pui şi porc, gătite şi/sau servite „dulce-de-iute”, un condiment preparat pe scară mică, din roadele pământului, fără conservanţi, coloranţi, îngroşători, conservanţi sau altele asemenea. Lângă cărnuri, vor sta salate şi garnituri diverse, ca să vă simţiţi sătui şi răsfăţaţi.

La toate acestea adăugaţi poveştile mele, căci vă voi sta alături şi vă voi fi nu doar bucătar, ci şi amfitrion. În plus, aveţi şi facilitatea de a cumpăra produsele gustate, atât mezeluri cât şi condimente sau vinuri.

Preţul participării dvs. este de 47 lei/persoană. Acesta include degustarea de vin şi mâncarea descrisă mai sus. Apa, cafeaua, vinul, spirtoasele şi deserturile pot fi comandate din meniul restaurantului şi, bineînţeles, plătite separat, ca şi orice achiziţie personală de mezeluri, condimente şi vinuri.

Pentru rezervări trebuie ca cei 47 lei să fie achitaţi în avans. Cei care doresc să-mi fie meseni sunt rugaţi să mă contactaţi-mă pe e-mail la adresa radu.popovici[arond]reteleleluiradu.ro şi vor primi toate indicaţiile necesare.

Citeste tot

Rouge de Roumanie

Vă anunţ cu plăcere că am devenit naş. Joi, 31 mai 2012, la clubul „Loft”, m-am numărat printre naşii unui cupaj de Cabernet Sauvignon şi Merlot, marca Domeniile Sâmbureşti, care va apărea pe piaţă sub denumirea de „Rouge de Roumanie”.

(mai mult…)

Citeste tot

Degustare de vin la Antique Bistro & Wines

Vinul este un domeniu asupra căruia abia încep să deschid ochii. Este o componentă importantă a gastronomiei şi cred că orice pasionat al gătitului trebuie să aibă măcar noţiuni elementare despre vin. Eu încerc să le capăt prin lecturi şi, mai ales, prin degustări şi discuţii cu cei care ştiu despre acest subiect mai multe decât mine. Şi sunt destui, slavă Domnului!

(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2