desert | Retetele lui Radu - Gastronomie:

De la aşure la colivă (1)

Vă spuneam într-un articol anterior că am renunţat de ceva vreme să privesc istoria ca pe o succesiune de date importante, ca o serie de realizări ale unor conducători, sau ca o succesiune de imperii care se nasc şi mor.

Aşure - Sursa foto:

Aşure – Sursa foto:


În ultimii ani, însă, am început să o privesc ca pe o serie de transformări provocate, sau influenţate de mâncare. Şi cred că am dreptate să fac asta. Până la urmă, de la apariţia sa pe Pământ şi până astăzi, omul a dus o luptă continuă pentru a-şi asigura hrana.
(mai mult…)

Citeste tot

Strudel cu mere si stafide

Strudelul, la origine austriac, a devenit popular in Europa Centrala si in Balcani, unde se prepara in diferite variante. Acest desert este popular si la noi; reteta de fata este lucrata in stil austriac, merele fiind prezente ca bucati mari si fragede, dar nelipsite de textura.
Strudel cu mere si stafide
Aceasta reteta a fost prezentata si gatita la GUXT, cu ocazia unui eveniment corporate. Privit initial cu detasare, strudelul acesta a sfarsit prin a fi o surpriza delicioasa si placuta.
Nu am respectat intocmai reteta austriaca, ci am preferat sa utilizam si cateva inovatii proprii.
(mai mult…)

Citeste tot

Baba al rum

Acest desert isi trage originea din “babka”, o prajitura inalta si cilindrica, din Polonia, unde inca este gatita in aceasta forma. “babka” inseamna “batrana”, sau “bunica”, fiind un diminutiv al cuvantului “baba”.
Baba al rum
“Baba au rhum” a fost lansata la Paris, undeva pe la 1835, fiind introdusa via Alsacia si Lorena.
Stanisław Leszczyński, regele exilat al Poloniei ar fi, se pare, “vinovat” pentru raspandirea acestui desert. El a avut ideea inmuierii unui gugelhupf (o prajitura, oarecum similara, dar uscata, comuna in Alsacia si Lorena) in alcool: vin Malaga sau lichior Tanaisie. Ideea inmuierii in rom a aparut abia pe la 1835 si a avut cel mai mare succes.
(mai mult…)

Citeste tot

Si am revenit la Siam

Siam, restaurant thailandez
Str. Amiral Urseanu nr. 1, Bucureşti

Unul dintre restaurantele care mi-a placut cel mai mult in Bucuresti a fost Siam, în perioada în care s-a aflat pe Strada Eminescu. L-am descoperit prin 2006, deci după ce mă întorsesem din prima mea călătorie la Bangkok şi începusem deja să mă preocupe mâncarea asiatică. Mi-am dus acolo toţi prietenii şi o parte din familie; cred că am fost de vreo 20 de ori în total.
(mai mult…)

Citeste tot

Tort cappuccino

Unii prieteni mi s-au plans ca nu gasesc deserturi in blogul meu. Imi ziceau ca am fler la retetele simple si gustoase si ca ar trebui sa ma extind si in zona dulciurilor. Asa ca m-am ambitionat si va prezint astazi primul meu desert, un tort interesant, o reteta simpla, rapida si cu un rezultat remarcabil de gustos si aromat. Daca mi s-a parut mie simpla, la prima mea incercare, va dati seama…
O postez astazi ca sa aveti timp sa o pregatiti pentru revelion. Este indeajuns de simpla ca sa nu va puna probleme, iar mesenii, v-o garantez, vor fi incantati.

(mai mult…)

Citeste tot