dieta | Retetele lui Radu - Gastronomie:

La masă cu strămoşii: Egiptul antic (3)

Dieta claselor sociale
Ţăranii şi muncitorii se hrăneau în special cu bere, ceapă şi pâine nedospită, dar nu de puţine ori căpătau suplimente în multele zile în care templele organizau sacrificii, sau în care se ţineau festivaluri. Atunci căpătau gratuit carne, fructe, pâine dospită şi alte alimente neincluse în dieta lor zilnică.
(mai mult…)

Citeste tot

Nu avem încredere în nutriţionişti!

O pledoarie pentru diversitate şi echilibru

Nu spun eu asta – deşi, mă rog, recunosc că nici eu nu am încredere totală în ei-, ci chiar cititorii mei, chiar dacă o fac în mod indirect. Recentul sondaj de opinie „Cum vă alimentaţi?” a strâns 1730 de participanţi, iar rezultatele sunt destul de interesante. Şi poate puţin îngrijorătoare…
(mai mult…)

Citeste tot

Diete şi condimente la ProTV – urmare

Sunt foarte dezamagit. Ma asezasem cu cafeaua in fata televizorului, sa ma uit pe indelete, si i-am dat drumul la 9:58. Emisiunea incepuse deja. Am fost prezent cam 90 de secunde, pentru care m-am chinuit cateva ore bune: am ales retete, m-am documentat, am facut aprovizionare, am filmat 2-3 ore. Nici macar numele blogului nu l-au trecut, asta ca sa ma invat minte ca altadata sa negociez dinainte conditiile.
In plus, au folosit imagini cu mine si din bucataria mea, plus vorbele mele (cele spuse in timpul filmarii), pe care le-au montat cu o voce straina, din off. Emisiunea aici.

Ma rog, sunt absolut convins ca la fel au patit si ceilalti din acea rubrica, prietenul Marius Tudosiei si doamna doctor, deci stiu ca n-am avut parte de tratament preferential.

Ce sa mai zic…. off! Cred ca singura cale care a mai ramas este sa fac tot posibilul sa capat pe undeva propria mea emisiune, sau rubrica in cadrul unei emisiuni.

Citeste tot

Diete şi condimente la ProTV

Sâmbătă, 12 februarie 2011, ora 10:00 – emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?”

„Ce se întâmplă, doctore?” este o întrebare legitimă în ziua de azi. Viaţa modernă ne-a schimbat priorităţile, activitatea şi modul de a ne alimenta. Suprapopularea planetei a dus la apariţia „fabricilor de mâncare”; alimentele, deşi mult mai diverse ca înainte, nu mai au gust şi sunt pline de conservanţi, coloranţi, emulgatori, potanţatori de aromă şi gust, stabilizatori etc. Nutriţioniştii ne asaltează şi ei cu tot felul de primejdii: reale, probabile, ori mai mult sau mai puţin posibile. Adesea ceea ce ni se spune în presă, la televizor sau pe Internet este inexact şi tendenţios. Suntem confuzi! Pe cine şi ce anume să credem, doctore?
(mai mult…)

Citeste tot

Cum ne hrănim copiii? – partea 2

Diversitatea ingredientelor
Alegeţi reţete care să ofere o mare diversitate de ingrediente; acest lucru vă va ajuta pe dvs.să descoperiţi noi alimente care pot fi pe placul copilului dvs. Lucrând cu o gamă de ingrediente diversificată veţi avea avantajul de a le putea combina, mai târziu, în diferite forme, pentru a diversifica dieta familiei dvs.
(mai mult…)

Citeste tot

Cum ne hrănim copiii? – partea 1

Am fost un copil extrem de mofturos la mâncare; i-am scos peri albi bietei mele mame. De ce eram mofturos? Motivele sunt mai multe. Nu o duceam grozav cu banii, dar nici nu făceam foame, ca alţi copii, şi îmi permiteam (sau mi se permitea) să fiu răsfăţat. Tatăl meu era şi el foarte mofturos (nu mânca legume, supe, tocane şi multe altele… de fapt aproape nimic afară de carne prăjită sau friptă; cred ca dacă i s-ar fi dat doar friptură cu cartofi prăjiţi ar fi fost cel mai fericit), eu mă luam dupa el, iar mama nu era în stare să lupte cu amândoi. Alt motiv a fost acela că, limitându-mă doar la ceea ce mânca tatăl meu, nu mi s-au dezvoltat nici curiozitatea şi nici gustul. Eram, ca să zic aşa, un mic troglodit într-ale mâncatului. Acest lucru avea să-şi pună amprenta nu doar pe toată copilăria mea, ci şi pe întreaga adolencenţă şi tinereţe. M-am destupat la cap în privinţa mâncării doar pe la 40 de ani.
(mai mult…)

Citeste tot

De-ale nutriţiei: câteva vorbe despre grăsimi

Cu altă ocazie v-am promis că voi încerca să mă informez puţin asupra mecanismelor elementare după care funcţionează organismul nostru… sau, în fine, asupra a ceea ce se crede astăzi, căci domeniul abundă în lucruri confuze şi în „adevăruri” rostite cu jumătate de gură şi alăturate unor afirmaţii ca: este posibil ca, probabil, se spune că, ultimele studii par a arăta că… etc. Parcă toţi evită să dea un răspuns clar de teamă să nu se facă de râs. Impresia mea este că încă se bâjbâie şi că nutriţia este o ştiinţă care nu a apucat să se maturizeze. Aproape aş zice că n-a intrat nici în adolescenţă.
(mai mult…)

Citeste tot

De-ale nutriţiei: mai avem oare condiţii să ne hrănim sănătos?

Nu am cunoştinţe de nutriţie… încă. Spun „încă” fiindcă am decis nu doar să mă apropii de acest domeniu, ci să şi fac cât mai curând posibil o şcoală în domeniu. Am pornit deocamdată să mă informez din diverse surse, ca să încep, încet-încet, să mă orientez în acest univers care interesează din ce în ce mai multă lume. Altfel spus, încerc deocamdată să-mi fac o idee şi vă invit să descoperim împreună, pas cu pas, ce am putea face ca să ne hrănim mai bine şi mai sănătos.
(mai mult…)

Citeste tot

Frumoşii noştri ani…

Pur şi simplu nu pot să nu vă povestesc ce a păţit de curând, cu ocazia mesei de Revelion, un prieten al meu, de profesie bucătar şi de ocupaţie patron de restaurant. Această intâmplare este, consider eu, emblematică pentru atitudinea publicului român faţă de fenomenul gastronomic în general şi al restauraţiei în special.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2