douban jiang | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre sosul guai wei

Acum câţiva ani, mă documentam despre sosurile asiatice iuţi şi picante, preparate pe bază de ardei iuţi. Materialul găsit a fost destul de bogat şi de variat. Am dat întâmplător şi peste un singur mic articol despre guai wei; acesta mi s-a părut insuficient ca documentare şi, sincer să fiu, destul de neclar, aşa că mi-am notat să revin asupra subiectului atunci când documentaţia referitoare la el va fi mai lămuritoare.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre Yu Xiang

Yu xiang este unul dintre amestecurile de asezonatori clasice ale bucătăriei din Szechuan (sau Sichuan), una dintre bucătăriile regionale importante ale Chinei. Este, cu alte cuvinte, o combinaţie de ingrediente folosită la asezonarea mâncării.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre toban jiang

„Toban jiang” (sau „dou ban jiang” ori „doban jiang”) este un sos gros, sau o pastă, preparată din fasole fermentată, ardei iuţi şi alte câteva adausuri. Este un condiment specific bucătăriei din Sichuan, preferata mea între bucătăriile regionale din China. Mulţi spun că această pastă este „sufletul” bucătăriei sichuaneze; multe preparate din Sichuan nu se pot, pur şi simplu, găti fără toban jiang.
Am mai atins pe acest blog tema unor condimente preparate pornind de la o bază de fasole fermentată şi cred că, înainte de a porni discuţia despre toban jiang, poate nu ar strica o mică trecere în revistă generală.
(mai mult…)

Citeste tot