dulceturi | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Băcănia Veche 2

O veste bună pentru bucureştenii pasionaţi de delicatese. La 2 ani de la prima Băcănie Veche, se va deschide curând, la adresa str. Fabrica de Glucoză nr. 6, Băcănia Veche 2. V-o recomand ca un loc care vă va oferie multe surprize, şi asta pentru că echipa de acolo a promis că va fi un loc unic, gândit ca o combinaţie între magazin de coloniale şi bistro, ceainărie, cafenea şi sală de lectură.
Principiile de funcţionare vor fi aceleaşi care au consacrat şi Băcănia Veche 1: mâncare sănătoasă, plină de gust, delicioasă. Spaţiul este mai generos – dublu faţă de prima Băcănie, cea din str. Barbu Vacarescu nr. 49 – şi va găzdui o mulţime de evenimente, oferindu-vă ocazia de a interacţiona cu alţi pasionaţi din domeniul culinar.

Citeste tot

Dulce-de-iute se pregăteşte de noul sezon

Ieri seară (25 aprilie 2012), la restaurantul “The Harbour” a avut loc ultima degustare de condimente a sezonului 2011. Aceste degustări se vor relua, probabil, în luna octombrie, atunci când ardeii iuţi sunt în plin sezon, copţi şi roşii la culoare.

Vreau să mulţumesc celor câteva sute de persoane care au participat la degustările organizate de mine, pentru disponibilitate, interes şi timpul pe care mi l-au alocat şi profit de acest scurt anunţ pentru a le da vestea că, începând cu luna iulie, voi organiza primele degustări de dulceţuri naturale: nuci verzi, cireşe amare, vişine şi trandafiri.

Vă aştept cu drag. Până atunci, vă doresc o vară frumoasă şi plină de bucurii!

Produsele “dulce-de-iute”, în variantele verde şi roşie, şi “arde-iute” sunt la îndemâna doritorilor, în limita stocului, prin comandă online.

Citeste tot

Hai la moşi!

Am dat ieri (vineri) o scurtă raită la târgul numit „Hai la moşi!”, care se ţine lângă Muzeul Ţăranului. De ce doar o raită scurtă? Fiindcă era doar prima zi a evenimentului şi ştiam, din experienţe similare, că în prima zi activitatea este, de obicei, mai „subţire”.
(mai mult…)

Citeste tot

Dulceata de cirese amare

Dulceata de cirese amare (fara samburi) cu lamaie si vanilie

Stiu ca tot internetul culinar va propune aceasta reteta, dar parca imi vine greu sa stau deoparte. Alaturi de dulceata de nuci verzi, cea de cirese amare este preferata mea. O socotesc extrem de fina, cu un gust absolut deosebit.
Dulceata de cirese amare (fara samburi) cu lamaie si vanilie
Dat fiind ca ciresele, de orice fel, cam “scartaie” la capitolul aroma, va propun o varianta de dulceata aromata subtil, cu o combinatie de lamaie si vanilie.

  • Bucatarie: Retetele lui Radu
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 1,75 kg
  • Timp de preparare: 1 ora
  • Timp de gatit: 1 ora

Ingrediente – dulceata de cirese amare:

  • 1 kilogram de cireşe amare
  • 850 g zahăr tos
  • 1 lămâie
  • 1 baton de vanilie (optional)

Instructiuni de preparare pentru Dulceata de cirese amare:

Se aleg ciresele si se scot samburii. Se taie lamaia in jumatate, se storc jumatatile apoi se taie in sferturi. Se despica batonul de vanilie si se razuiesc micile seminte din interior.

Se transfera ciresele intr-o oala potrivita ca dimensiune (circa 4 litri pentru aceasta reteta). Pe masura ce se adauga ciresele, se stropesc cu suc de lamaie si se presara cu zahar. Se adauga semintele de vanilie.

Se amesteca apoi mixtura, cu grija sa nu se sfarame fructele. Se adauga batonul de vanilie si sferturile de coaja de lamaie si se imping cu o lingura de lemn, spre fundul oalei, ca mixtura de cirese sa le acopere in intregime.

Se mijoteaza ciresele la foc foarte mic, cel mai bine ferind, daca aveti cum, oala de contactul direct cu flacara. Se amesteca ocazional, cu grija. Dupa circa 50-60 de minute, mixtura incepe sa spumeze, iar fructele se ridica la suprafata. Se spumeaza, cu o spumiera sau cu o lingura mai mare si se ia oala de pe foc.

Se toarna fierbinte in borcane, dotate cu capace care le inchid ermetic, cu filet. Se indeparteaza batonul de vanilie si coaja de lamaie. Se acopera borcanele cu paturi si se lasa sa se raceasca astfel, lent, pana a doua zi.
Dulceata se pastreaza in locuri racoroase si rexista bine 1-2 ani.

Sfaturi:

Un alt semn ca dulceata este gata: picurati sosul intr-un borcan cu apa rece. Daca picatura isi pastreaza forma, puteti umple borcanele.

Daca va place aroma de vanilie, puteti folosi si zahar aromatizat cu vanilie (zahar care a fost lasat sa stea, intr-un container inchis, impreuna cu 1-2 batoane de vanilie), caz in care renuntati la batonul de vanilie.

Mie imi place ca dulceata sa nu fie prea dulce si sa ofere cat mai mult din gustul natural al fructului, mai ales ca ciresele acestea au o amareala delicata, care merge bine cu gustul si aroma citrica a lamaii. Puteti insa folosi 1 kg de zahar in loc de 850 g, daca va place ca dulceata sa fie mai dulce.

Atentie: Daca flacara este prea puternica, dulceata se poate afuma, asa ca folositi o flacara extrem de mica si amestecati din cand in cand dulceata, ca sa nu se lipeasca pe fundul oalei.

Borcanele trebuie sa fie foarte curate si uscate; am facut ce am invatat de la mama: le-am uscat in cuptorul incins la 180 °C, timp de 12-15 minute.

Nota:

A mijota = a fierbe molcom, fara clocot, pe flacara foarte mica. Nu-l cautati in DEX, ca nu exista. Este un termen adaptat de mine din limba franceza, unde “mijoter” inseamna, cum spuneam mai sus, a fierbe cu clocot molcom (in engleza: “to simmer”).

Citeste tot

Dulceata de nuci verzi

Dupa mine, dulceturile de nuci verzi si cirese amare sunt cele mai fine. Am fost zilele trecute in vizita la prieteni, iar norocul a facut ca in curtea lor sa fie cativa nuci foarte productivi. Am profitat de ocazie ca sa prepar (ajutat de gazda si de 2 voluntari curatitori de nuci) o dulceata de nuci verzi. Este prima data cand fac dulceata si recunosc ca sunt incantat de rezultat.
Dulceata de nuci verzi
(mai mult…)

Citeste tot