fasole lata | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre toban jiang

„Toban jiang” (sau „dou ban jiang” ori „doban jiang”) este un sos gros, sau o pastă, preparată din fasole fermentată, ardei iuţi şi alte câteva adausuri. Este un condiment specific bucătăriei din Sichuan, preferata mea între bucătăriile regionale din China. Mulţi spun că această pastă este „sufletul” bucătăriei sichuaneze; multe preparate din Sichuan nu se pot, pur şi simplu, găti fără toban jiang.
Am mai atins pe acest blog tema unor condimente preparate pornind de la o bază de fasole fermentată şi cred că, înainte de a porni discuţia despre toban jiang, poate nu ar strica o mică trecere în revistă generală.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre leguminoase – partea 1: FASOLEA

Voi descrie doar câteva dintre leguminoase, şi anume cele care se consumă sub formă de păstăi proaspete, sau de boabe uscate. Ele formează o familie extrem de importantă, din care fac parte alimente esenţiale ca fasole, năut, bob, linte şi mazăre.
Toate aceste boabe au conţinut mic de grăsimi, dar mare de fibre, cea ce le face extrem de importante în dieta modernă. De asemenea, completează cu vitamine, minerale şi proteine dieta vegetarienilor şi veganilor.
Cum pe piaţă au început să apară, în formă uscată sau conservată, tot mai multe varietăţi din aceste boabe, m-am gândit că un ghid succint ne-ar putea fi folositor tuturor.
(mai mult…)

Citeste tot