fasole | Retetele lui Radu - Gastronomie:

La masă cu strămoşii – Maya (2)

Porumbul, cel mai important aliment pentru azteci, era secondat de dovleci, fasole şi ardei iuţi. Porumbul, dovlecii şi fasolea sunt numiţi, în America de Nord, „cele trei surori”; incorporate în dietă aceste alimente se completează unul pe celălalt, aducând împreună nutrienţii necesari organismului.Porumb - sursa fotoȘ wakinguponturtleisland.blogspot.com
(mai mult…)

Citeste tot

Cum se gătesc leguminoasele uscate

Legumele uscate – cum le gătim?

Fasolea, mazărea, năutul, bobii şi lintea, cunoscute şi ca leguminoase, sunt seminţele uscate ale plantelor mature. Una dintre cele mai vechi culturi din istoria omenirii, leguminoasele uscate sunt o sursă excelentă de proteine, fibre şi carbohidraţi complecşi.

Leguminoasele sunt un aliment de bază pentru multe dintre culturile culinare ale lumii.

Legumele uscate - ce și cum facem cu ele
Există multe varietăţi de leguminoase, mai ales de fasole şi linte, universul lor fiind practic nesfârşit şi extrem de divers.

Legumele uscate sunt, in general, ingrediente ieftine, pline de nutrienţi, care oferă o bună ocazie pentru extinderea repertoriului unui bucătar.
(mai mult…)

Citeste tot

Rodul întâmplării – partea 2

Cristofor Columb a ajuns în America din întâmplare. Exploratorul genovez spera (şi a crezut toată viaţa sa că a reuşit), de fapt, să ajungă în India, ca să „spargă” monopolul veneţiano-mameluc al mirodeniilor.
Astăzi voi trece rapid în revistă modul în care alimentele din Lumea Nouă au influenţat bucătăria Lumii Vechi.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii: Egiptul antic (4)

Am ajuns la ultima parte a articolului despre începuturile gătitului în vechiul Egipt. Eu, unul, am aflat multe lucruri noi adunând, sistematizând şi traducând acest material şi sper că şi pentru dvs. a fost interesant.
Partea 3 din ciclul „La masă cu strămoşii” se va referi la vechea civilizaţie chineză şi va începe peste câteva zile. Până atunci, lectură plăcută astăzi!
(mai mult…)

Citeste tot

Orez cu fasole

Aceasta reteta are si varianta video.

Reteta de fata este una de post, ea combinand orezul (carbohidraţi) cu fasole (proteine), adica una dintre combinatiile favorite ale vegetarienilor. Cel mai interesant lucru la aceasta reteta este metoda de asezonare, care da combinaţiei de orez şi fasole – una mai curand “boanta” ca gust – un plus insemnat de savoare si de micronutrienti.


(mai mult…)

Citeste tot

Bucătăria mexicană într-o singură tortilla – partea 1

Cred că bucătăria mexicană este una dintre cele 10-15 bucătării importante ale lumii. Bogăţia de ingrediente, influenţele culturale numeroase suferite de-a lungul istoriei şi diversitatea bucătăriilor regionale îi dau un caracter aparte. Am încercat în acest articol o trecere succintă în revistă, şi când spun succintă, înseamnă chiar foarte pe scurt.
Mic dejun mexican - sursa foto: dreamstime.com
Subiectul este extrem de complex, şi doar discuţia despre ardeii iuţi mexicani şi celebrele tortille ar fi necesitat, probabil, două cărţi separate. Am preferat să le las deoparte deocamdată, mai ales că cei mai mulţi dintre ardei şi masa harina (făina specială de porumb din care se prepară cele mai multe tortille) sunt extrem de greu de procurat în România. Promit să revin asupra lor, căci aceste ingrediente sunt, fiecare, un univers în sine.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2