Aceasta reteta este o adaptare dupa retetele de chana masala (sau chole masala) indiene si pakistaneze. Am simplificat reteta (desi nu ati zice asta privind lista de ingrediente) facand-o mai usoara si mai rapida.
Am folosit, tot pentru economia de tiump, naut si rosii din cutie. A rezultat o reteta de post foarte gustoasa si foarte aromata. Stiti, sau daca nu stiti va spun acum, ca nu ma intereseaza posturile si diversele diete. Mananc doar ce imi place si gatesc doar ce am chef… si cand am chef. Nu voi lauda, deci, fara argumente o reteta de post. Credeti-ma, merita incercata si reprezinta in mod clar o alternativa la vesnicele retete de post cu cartofi, morcovi si ciuperci.
(more…)
fenicul | Retetele lui Radu - Gastronomie:
Piept de rata cu doua piureuri si sos de visine
Sosul de visine este un insotitor de nadejde al pieptului de rata; bucataria franceza ofera cateva astfel de variante de sos. Reteta de fata este o adaptare a retetelor traditionale si a fost gatita la GUXT cu ocazia unui eveniment privat.
In cazul de fata sosul a fost aromatizat in stil asiatic, cu ghimbir, fenicul, ardei iute si anason stelat, arome dulci-citrice-camforate-picante, care se potrivesc bine cu pieptul de rata robust, gras si cu gust specific si pregnant.
(more…)
Kachumber – salata indiana
Kachumber – salata indiana traditionala
Kachumber este o salata indiana, servita mai ales ca insotitor al curry-urilor picante si aromate. Este gustoasa, racoritoare si usoara; are calitatea de a curata papilele gustative prea incarcate de aromele mirodeniilor unui curry indian si de a pregati cavitatea bucala pentru urmatoarea inghititura.
(more…)
Ossobuco alla milanese
Aceasta este reteta cu nr. 900 de pe blog. Nu stiu daca lucrurile se puteau nimeri mai bine decat ca numarul acesta aproape rotund sa fie legat de o reteta clasica, foarte gustoasa. Este posibil ca poza pe care am postat-o sa nu fie cea mai buna alegere, dar preparatul in sine este prodigios. Plin de gust, aromat, robust si satios, iti merge la inima, cum se spune; chiar daca este un pic laborios, la sfarsit, atunci cand farfuriile sunt goale, iti dai seama ca a meritat efortul.
Reteta este un exemplu de cum se poate transforma o bucata de carne ieftina, pe langa care ai trece, poate, indiferent, intr-un preparat culinar de mare clasa.
Ossobuco, in italiana “gaura osului”, este o bucata de rasol de vitel, de obicei de circa 350 g si cu o grosime de minim 3-4 cm. Este vorba despre o cantitate suficienta de carne inconjurand o bucata de os plina de maduva.
Traditional, un ossobuco alla milanese se asezoneaza in final cu gremolata (amestec de patrunjel, usturoi si coaja rasa de lamaie) si se serveste cu risotto alla milanese. Multi italieni afirma ca fara gremolata nu exista ossobuco, ci doar un rasol de vitel brezat.
(more…)
Carnati cu fenicul, in stil italienesc
Acest tip de carnati se remarca prin aroma camforata, adusa de fenicul si anason, si prin gustul picant-aromat, datorat ardeilor iuti si piperului. Astfel de carnati merg bine cu bere lager, sau cu un vin rosu demisec ori demidulce.
(more…)
A fost “Fructe de mare” – aprilie 2013
A luat sfârşit cu (foarte) bine cel de-al şaselea eveniment culinar-cultural din seria celor desfăşurate “La Mansardă”, în frumoasa clădire din str. Paris nr. 7A, unde se află sediul din Bucureşti al companiei Halewood România.
(more…)
Peste cu fenicul si schinduf
Reteta este originara din insula Corfu, in trecut o statie importanta in comertul cu mirodenii desfasurat de Venetia cu Egiptul si Levantul. Desi retetele grecesti nu sunt caracterizate de folosirea mirodeniilor, aceasta este o exceptie extrem de fericita.
(more…)
La masă cu strămoşii – India (7)
Acest episod este, din motive de structurare a materialului, cel mai scurt dintre cele dedicate bucătăriei indiene. El se referă la alimentele specifice acestei culturi culinare, şi deşi s-ar fi putut uşor scrie o carte întreagă pe acest subiect, şi încă una groasă, îl veţi găsi aici tratat pe scurt, pentru că multe dintre aceste ingrediente au fost deja descrise pe blog, iar altele le vor urma în curând.
(more…)
La masă cu strămoşii – India (6)
Revenim la serialul dedicat formării bucătăriei indiene cu acest al şaselea episod, care prezintă istoria bucătăriei din sudul Indiei, ca şi influenţele pe care le-au exercitat europenii asupra culturii culinare indiene.
(more…)
Mouclade
Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Mouclade este un preparat clasic francez, pe baza de midii, un fel de ruda a mai bine cunoscutelor moules marinières. Se pare ca preparatul este originar din zona orasului La Rochelle; exista mai multe variante, cea de fata provenind din Fouras, si folosind ca aroma principala amestecul de mirodenii curry.
(more…)