fermentatie | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Din secretele vinului (2) – Culoarea

Există mii de tipuri de vinuri, care pot fi categorisite şi ierarhizate în multiple feluri: după preţ, după tipul de struguri, după tehnologia de fabricare, după dulceaţă, după culoare etc.
Pentru mine, cea mai buna categorisire este urmatoarea: vinurile sunt de doua feluri, cele care îmi plac şi cele care nu îmi plac.
Din secretele vinului - Culoarea. Sursa foto: dreamstime.com
Cea mai populară categorisire este, însă, cea care împarte vinurile după culoare: avem, adicătelea, vinuri albe, vinuri rosé şi vinuri roşii.
(more…)

Citeste tot

Cum se face berea

Am încercat să găsesc un cuvânt care să traducă termenul englezesc „brewing”, ce denumeşte fabricarea berii. Pentru vinuri există substantivul „vinificare” şi verbul „a vinifica; „berificare” şi „a berifica” nu-mi sună rău deloc, chiar dacă nu există în DEX.

Cum spuneam şi cu alte multe ocazii, nu sunt un profesionist al berii, ci doar un amator pasionat. Nu cred că avem în terminologia de specialitate un „brewing” românesc, aşa că voi folosi „berificare” în loc de „producerea berii”. Este mai scurt şi sună mai nostim. Dacă cineva cunoaşte un alt termen, aflat deja în jargonul de specialitate, voi fi bucuros să renunţ la „berificare”. Până atunci…
(more…)

Citeste tot

Foarte pe scurt despre oţeturile de legume

Vă spuneam cu cîteva articole în urmă că rămân stupefiat de faptul că, pe măsură ce aflu mai multe lucruri despre domeniul gastronomic îmi dau seama cât de puţine ştiu. Nu încetez a fi surprins de complexitatea acestui domeniu şi ori de câte ori fac cercetare despre un domeniu descopăr de fiecare dată, fără excepţie, lucruri interesante.
De pildă, cu toţii ştim deja că există multe tipuri de oţeturi preparate din fructe. Iată însă că, spre probabila surprindere a unora dintre noi (eu recunosc că am fost chiar foarte surprins), există şi câteva oţeturi din… legume.
(more…)

Citeste tot

Foarte pe scurt despre oţetul de miere

Încă o dată mi s-a demonstrat că pe măsură ce te informezi mai mult într-un domeniu, cu atât mai mult îţi dai seama că ştii mai puţin. Este un paradox doar aparent, căci domeniul culinar (cel la care mă refer) este imens şi fiecare noţiune nou aflată deschide noi drumuri de urmat, ca o intersecţie ce apare brusc în faţa ta, ieşind din ceaţă.
În timp ce căutam informaţii despre uleiuri, am dat peste… oţetul de miere şi am păşit curajos pe acest nou drum. Nu este un drum foarte lung (căci oţetul de miere este foarte rar şi puţin popularizat în cărţi sau pe Internet), dar este foarte “pitoresc”. Îl semnalez doar ca pe o curiozitate şi, eventual, ca pe un ingredient care merită urmărit şi încercat în viitor.
(more…)

Citeste tot