feta | Retetele lui Radu - Gastronomie:

La masă cu strămoşii – Grecia Antică (3)

Principalele alimente, cele care erau baza alimentaţiei vechilor greci erau uleiul de măsline, vinul şi cerealele. Pe lângă acestea, grecii mai foloseau totuşi multe alte alimente, atât de origine vegetală cât şi animală. Condiţiile economice, resursele şi cutumele îi obligau, mai ales pe cei săraci, la o dietă robustă şi simplă, precursoare a “dietei mediteraneene” promovată de nutriţioniştii actuali.
(more…)

Citeste tot

Un concediu noroKOS- scurt preview

Da, afirm cu tărie: ai nevoie şi de noroc pentru a petrece un concediu deosebit. Poţi alege o destinaţie despre care ai auzit doar lucruri bune, şi tptuşi să ai ghinion de vreme rea, de companie neplăcută, de hotel murdar, de locaţie aflată departe de punctele de interes, de mâncare proastă şamd. Eu am fost norocos, sau, mai bine zis, noroKOS, căci, deşi mergeam într-un loc despre care nu ştiam mai nimic, aproape totul a fost perfect, ca într-o poveste frumoasă.
(more…)

Citeste tot

La „pieţing”- partea 2: Piaţa Traian

Cunosc bine această piaţă, unde am fost de zeci de ori. Nu este o piaţă ieftină, dar are avantajul deloc de neglijat că este aproape de locuinţa mea; timpul îmi este mai preţios decât banii. Deşi se numeşte Piaţa Traian şi este, de fapt, vizavi de fosta Hală Traian, eu o numesc, din obişnuinţă, hala Traian. Fără să creau, i-am dat un nume potrivit, căci piaţa este cu adevărat o… hală. Este adăpostită într-o clădire mare, de formă rectangulară, nu foarte bine aerisită, deşi cele câteva porţi sunt în permanenţă deschise. Spaţiul închis creează şi aici o atmosferă destul de apăsătoare, ca de seră, iar în zilele călduroase nu este tocmai un loc unde se poate respira uşor.
(more…)

Citeste tot

Bucătăria greacă – mitologie şi realitate

Se spune că gastronomia este parte importantă a culturii unui popor. Bucătăria greacă este mai mult de atât. Începuturile ei se pierd în vremurile mitologice, când zeii din Olimp coborau printre muritori. Este o bucătărie tipic mediteraneană, cu elemente comune bucătăriilor italiană, balcanice, şi orientale.
(more…)

Citeste tot