fistic | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Chec de iaurt

Nu ma dau deloc in vant dupa deserturile turcesti. Desi sunt foarte variate, majoritatea are un gust extrem de dulce, atat de dulce incat am senzatia ca mi se dizolva dintii. Cand eram copil le mai suportam, dar de ceva vreme le ocolesc cu mare grija.
Chec de iaurt
Cu toate acestea, majoritatea nu inseamna totalitatea, asa ca bucataria turceasca poate oferi si deserturi care sunt nu doar simple de facut, ci si mult mai putin dulci. Checul de fata este usor de facut si parfumat, asa ca, zic eu, l-ati putea incerca macar o data.
Reteta care urmeaza a fost una gatita la Bistro GUXT, cu ocazia unui eveniment desfasurat recent, dedicat bucatariei turcesti, una careia cultura noastra culinara ii datoreaza enorm.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre acoperirea alimentelor (coating)

Introducere
Cred că termenul „acoperire” vă miră. Recunosc că nu este unul uzitat prin bucătării; acolo se folosesc uneori cuvinte ca „pesmetare” şi „făinare”, care se referă la acoperirea alimentelor cu un strat protector de pesmet, respectiv făină. Acestea nu se regăsesc în DEX, fiind folosite ocazional, ca parte a argoului profesional.
Cum în acest mic articol vreau să vă vorbesc despre mai multe feluri de a realiza acest strat protector, am ales un cuvânt generic, pe care să-l folosesc indiferent de ingredientele care compun acel strat.
(mai mult…)

Citeste tot

Pilau cu creveti

Iata o varianta indiana de pilaf, foarte usoara si gustoasa. Reteta provine din sudul Indiei, si se remarca prin folosirea fructelor de mare si a laptelui de cocos, ingrediente extrem de popular in bucatariile regionale indiene din zona. Alaturi de legume si carne se mai remarca folosirea stafidelor si fisticului, ca si faptul ca, spre deosebire de variantele de pilaf obisnuite la noi, aceasta se gateste doar pe ochiul aragazului.

(mai mult…)

Citeste tot

Dukka – amestec egiptean pentru asezonare

„Dukka”, sau „dukkah”, ori chiar „duqqa”, este un amestec egiptean, care constă din alune, nuci şi seminţe, compoziţia acestui mix ca şi proporţia ingredientelor variind mult de la un bucătar la altul. De obicei baza amestecului este dată de alune şi nuci, la care se adaugă mirodenii ca piper, coriandru, chimion şi susan. Amestecul se prezintă sub forma unei pulberi grunjoase.

(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii: Mesopotamia (4)

Agricultura şi vânătoarea
Pe la anii 5000 î.H. sumerienii dezvoltaseră deja o agricultură intensivă, cuprinzând mono-culturi, irigaţii şi folosirea unei forţe de muncă specializată, mai ales de-a lungul cursurilor de apă cunoscute astăzi ca Shatt al Arab, din delta golfului Persic până la confluenţa Tigrului cu Eufratul. În urmă cu 3-4000 de ani Mesopotamia era mult mai fertilă decât astăzi.
(mai mult…)

Citeste tot

Salata de andive cu seminte

Va propun astazi o reteta care se prepara in mai putin de 10 minute, excelenta pentru o cina usoara, mai ales dupa o zi plina, cand nu mai aveti nici forta si nici chef pentru gatit.

Reteta este extrem de simpla, dar surprinzator de buna. Gustul salatei este provocator de delicios, fata de usurinta cu care se prepara. Mai mult, este nu numai un preparat usor si sanatos, dar se potriveste si dietei vegetariene, sau celor care tin post.
(mai mult…)

Citeste tot

Korma de pui cu fistic

Este o reteta originara din Mumbai (fostul Bombay). Korma (sau qorma, kurma) este un curry preparat de obicei cu iaurt; exista si variante cu lapte de cocos, dar in India este mult mai populara varianta cu iaurt.

Preparatul are un gust delicat si o aparenta placuta, datorata culorii fisticului. Gustul depinde de calitatea fisticului folosit; cu cat acesta are o culoare verde mai aprinsa, cu atat este mai bun. Reteta se gateste cu carne alba, pieptul de pui fiind cel mai potrivit.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2