fougasse | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Dulceata de masline

Dupa ce am facut dulceata de ceapa si de ardei iute, nu cred ca ar mai fi trebuit sa ma surprinda ceva in domeniul dulceturilor. Ei bine, dulceata de masline a reusit. Stiam de ea de ceva vreme si cautam ocazia potrivita pentru a o prepara. Aceasta a venit cu ocazia evenimentului gastronomic “O seara cu masline” sustinut la GUXT saptamana trecuta.
Dulceata de masline
Ei bine, alaturi de fougasse, dulceata de masline a fost o surpriza pentru toti cei de fata si a fost apreciata nu doar pentru originalitatea ei, ci si pentru gustul grozav. Credeti-ma, am fost uimit de cat de gustoasa poate fi. Este o combinatie de dulce si sarat, cu foarte usoare nuante picante, un gust complex si echilibrat. Serviti aceasta dulceata intinsa pe paine, sau ca relish alaturi de friptura.
(mai mult…)

Citeste tot

Fougasse

In vechea Roma, „panis focacius” era o varianta de paine coapta in cenusa caminului („focus” in latina). Aceasta paine antica se regaseste intr-o gama larga de tipuri de paine de astazi: „focaccia” in Italia, „hogaza” in Spania, „fogassa” in Catalonia, „fugassa” in Liguria, „pogacsa” in Ungaria, „pogaci” in Ardeal, „fougasse” in Provence etc.
fougasse
Versiunea din provence foloseste foarte des masline, dar si branza sau ansoa si, dupa multi, poate fi privita ca un fel de pizza, primitiva, fara rosii.
Varianta incercata la GUXT contine, pe langa masline, rosii uscate la soare si amestecul de ierburi aromate Herbes de Provence.
(mai mult…)

Citeste tot

Mangez-vous français? (5)

Bucatarii regionale
Bucătăria franceză este adesea percepută în afara Franţei, din păcate, mai ales ca fiind o bucătărie cu preţ ridicat, servită în restaurante scumpe şi rafinate. Pe mine personal aceste restaurante mă fac să nu mă simt în largul meu, iar preparatele prezentate minimalist – 2 linguri de „ceva” stropit artistic cu un sos si garnisit cu trei foi de salată – nu sunt ceea ce mi-aş dori nici să mănânc şi nici să gătesc.
Aceasta este însă doar o parte a bucătăriei franceze. Mai există, slavă Domnului, şi alte feluri de a găti, absolut remarcabile, ca şi o uluitoare diversitate regională.
(mai mult…)

Citeste tot