fructe | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Cină de toamnă

Nu mai este mult până ce această frumoasă toamnă îşi va lua rămas bun de la noi, în mod definitiv. Vreau să ne despărţim de ea printr-un eveniment gastronomic care va combina câteva preparate culinare interesante, gătite cu ingrediente de sezon, cu două vinuri de bună calitate oferite de Halewood Wines: Rhea Viognier 2011 şi Kronos Pinot Noir.

(mai mult…)

Citeste tot

Cum se gătesc legumele în apă

Deşi mulţi cred că este banal şi simplu să prepari legume, este, de fapt, destul de dificil să le găteşti cu adevărat corect. În cele mai multe cazuri legumele sunt, din păcate, gătite ori prea mult, ori prea puţin. În primul caz au culori terne şi o textură fleşcăită, în cel de-al doilea sunt prea crocante şi lipsite de frăgezime.
Atunci când gătim legume, scopul principal este să le păstrăm gustul, aroma, culoarea, textura şi nutrienţii.
În acest material mă voi referi aproape exclusiv la apă, dar aceleaşi reguli şi metode se pot aplica şi cu alte lichide, sau amestecuri de lichide. Acolo unde este cazul, mai ales când este vorba despre lichide cu caracter acid, se vor menţiona diferenţele care apar la gătit funcţie de legumele în cauză.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre confit

Confit este un termen care are mai multe înţelesuri. El denumeşte generic diferite tipuri de carne, sărate şi gătite lent în propria grăsime, atât pentru a fi conservate cât şi pentru a căpăta un plus de gust. Astfel conservate şi depozitate la rece, confit-urile pot rezista câteva luni. Această metodă de conservare a alimentelor se foloseşte de mai multe sute de ani şi este, se pare, originară din sud-vestul Franţei.
Un alt înţeles al termenului „confit” este acela al unui condiment, sos sau garnituri, preparată din fructe sau legume gătite până la consistenţa unui gem, într-un lichid asezonat cu zahăr, sare şi alte mirodenii şi arome diverse. Foarte populare sunt confit-urile de lămâi, ardei iute, ceapă şi usturoi.
(mai mult…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (34)

Am mai povestit în cadrul acestei foto-rubrici despre pieţele plutitoare, unul dintre fenomenele tipice Asiei de Sud-Est. Deja renumite pentru oferta de mâncare stradală, această zonă îşi completează oferta şi cu mâncarea „fluvială”, gătită direct în bărci, proaspătă şi delicioasă.

O piaţă plutitoare este ceva extrem de pitoresc şi de interesant, surprinzător, misterios şi exotic; un tumult dinamic, plin de sunet şi arome, care te cucereşte.
(mai mult…)

Citeste tot

Ton tropical

Exista mai multe specii de ton, populand mai toate marile lumii. Este satios si gustos, dar, in opinia mea, exagerat de scump; sper totusi ca aceasta mica nebunie sa mi se treaca cu vederea.
Reteta de mai jos este plina de gusturile si aromele tropicelor. Tonul suculent si fraged se combina perfect cu salsa plina de culoare si textura, completate ambele de ananasul parfumat.

(mai mult…)

Citeste tot

Jurnal milanez (3)

Recunosc din start că ideea de „piaţă alimentară” mă fascinează.

Cu cât este mai tradiţională şi mai puţin modernă, cu atât mai bine. Mă atrag produsele proaspete şi colorate, strigătele vesele ale vânzătorilor, aromele şi viermuiala cumpărătorilor; cred că am nostalgia lucrurilor care îmi amintesc de copilărie. Super/hiper/megamarketurile mi se par triste şi fără personalitate, pieţele, dimpotrivă, îmi lasă o impresie de dinamism molipsitor.

(mai mult…)

Citeste tot

Jurnal milanez (2)

Nu ştiu sigur dacă procedez tocmai corect, dar eu asociez cultura culinară şi gradul de educaţie al unui popor şi după modul în care îşi comercializează şi îşi cumpără alimentele. Comerţul alimentar este, în opinia mea, o consecinţă a modului în care este educată populaţia şi comercianţii, dar şi şi a modului în care autorităţile înţeleg să creeze mediul propice satisfacerii pieţei.
(mai mult…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (19)

Fotografia propusa astazi reprezinta o vanzatoare de legume si fructe, dintr-un sat de pescari de pe lacul Ton Le Sap, din Cambodgia. Am fost acolo in 2008, poate chiar in acelasi sat, si am descris experienta traita intr-un articol publicat cu ceva timp in urma, tot pe acest blog. De fapt, poate nu ar strica sa aruncati un ochi asupra lui, caci descrie un univers extrem de neobisnuit noua. In plus, gasiti acolo si detalii interesante despre lacul Ton Le Sap si satele de pescari catarate pe papainoage.

(mai mult…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (14)

Fotografia de mai jos reprezinta o vanzatoare de fructe, pe o barca, in golful Halong, in Vietnam. Este o imagine obisnuita pentru tarile din sud-estul Asiei, unde exista nenumarate „piete plutitoare”, multe dintre ele fiind o mare atractie pentru turisti. De altfel, unele au fost create doar in acest scop. Preturile sunt si ele ca pentru turisti, produsele fiind in general mai scumpe decat cele din pietele vizitate si de localnici.

(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2