frunze | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Morcovul, de la negru la portocaliu – partea 1

Morcovul salbatic (Daucus Carota) este una dintre numeroasele plante ce apartin ordinului Umbelliferae. El are o istorie mai lunga decat a omenirii, si nu intotdeauna foarte clara.
Sursa foto: http://chamorrobible.org/
Polen fosilizat, datat de acum din Eocen, vechi de peste 34 de milioane de ani, a fost gasit pe fundul unui lac din Elvetia.
Prima dovada a cultivarii sale provine din Asia. Acum 5000 de ani, morcovii erau cultivati intr-o regiune ce se intinde pe teritoriile actuale ale Afganistanului, Pakistanului si Iranului.
(mai mult…)

Citeste tot

Corsarul din Mediterana – FENICULUL (Foeniculum vulgare)

Fenicul (Foeniculum vulgare) 
Corsar suna mai aventuros si mai romantic, de aceea l-am preferat in titlu, dar, de fapt, feniculul imi evoca mai mult acel gen de navigator antic, cel mai adesea grec sau fenician, combinatie de negustor, pirat si explorator, care a colonizat tarmurile Marii Mediterane. Pentru ca feniculul este, in esenta, un condiment mediteranean. S-a raspandit foarte rapid, intocmai acelor indrazneti exploratori, colonizand nu doar in intreaga Mediterana, dar si centrul Europei, Orientul Mijlociu si Indepartat, si chiar Lumea Noua.
  (mai mult…)

Citeste tot

Aromele istoriei (1)

Cateva generalitati

Condimente
Marturisesc ca atractia mea pentru bucatarie este legata intrinsec de condimente. Acestea mi-au captat imediat atentia, in primul rand prin culori. La inceput prin intermediul catorva fotografii de pe internet, apoi am avut sansa sa le vad pe viu, prin pietele lumii. Intotdeauna m-a atras imaginea si meseria mea a fost mereu legata de comunicarea prin imagine: forma, culoare, dinamica. Se explica astfel de ce condimentele m-au incantat atat de mult. Am inceput, treptat, sa ma informez si am ajuns sa ma indragostesc de ele cu totul, ceea ce, inevitabil, m-a dus spre gatit.

Condimentele, am aflat ulterior, au marcat decisiv istoria omenirii si i-au influentat evolutia… asa cum, daca imi este permisa comparatia, m-au influentat si pe mine. Cred ca se poate scrie o istorie a omenirii pornind de la condimente, caci, asa cum veti vedea mai jos, adesea au fost motorul unor fapte istorice de exceptie. Daca sunteti curiosi si aveti cateva minute de pierdut, va invit sa ma urmati intr-o extrem de succinta incursiune in istoria condimentelor.
(mai mult…)

Citeste tot