garam masala | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Orez cu linte si pui

Imi era dor sa mai gatesc ceva in stil indian, cu multe mirodenii. Pe de alta parte este atat de cald afara, incat imi doream si sa nu fiu silit sa petrec mai mult de o ora langa aragaz, cu apele curgand pe mine. Am profitat si de faptul ca aveam in frigider un pic de orez gatit in ziua precedenta si o mana de linte, asa ca tot ce a mai ramas de facut a fost sa pun cap-coada o reteta foarte rapida si usor de preparat.
Orez cu linte si pui
Mi-am dorit, de asemenea, ceva nepretentios, caci nu aveam niciun chef sa ma complic cu montaje sofisticate; am pus, ca intotdeauna, accent pe gust, aroma si textura.
(mai mult…)

Citeste tot

Curry de naut cu baghar

Aceasta reteta este o adaptare dupa retetele de chana masala (sau chole masala) indiene si pakistaneze. Am simplificat reteta (desi nu ati zice asta privind lista de ingrediente) facand-o mai usoara si mai rapida.
Curry de naut cu baghar
Am folosit, tot pentru economia de tiump, naut si rosii din cutie. A rezultat o reteta de post foarte gustoasa si foarte aromata. Stiti, sau daca nu stiti va spun acum, ca nu ma intereseaza posturile si diversele diete. Mananc doar ce imi place si gatesc doar ce am chef… si cand am chef. Nu voi lauda, deci, fara argumente o reteta de post. Credeti-ma, merita incercata si reprezinta in mod clar o alternativa la vesnicele retete de post cu cartofi, morcovi si ciuperci.
(mai mult…)

Citeste tot

Prajele de pui cu Grana Padano

Aceasta reteta este inspirata de preparatul indian numit “pakora”, “pakoda” sau “bhajia”, care consta din bucatele de ingrediente asezonate, amestecate cu faina de naut(uneori si cu faina grau, orez etc.) si apoi prajite in grasime incinsa.
Eu prefer sa numesc “prajele” bucatile astfel gatite, si asta fiindca nu am alt nume la indemana, in limba noastra.
Prajele de pui cu Grana Padano
Am folosit un amestec de piept de pui, branza Grana Padano de la Delaco, amidon si multe arome. De fapt, aceasta reteta se doreste a fi pentru dvs. doar un punct de plecare, caci puteti improviza dupa cum simtiti.
(mai mult…)

Citeste tot

Dal samosa

Samosa este un fel de coltunas prajit sau copt, continand o umplutura, de obicei sarata, compusa din legume, leguminoase, ceapa, mirodenii si, uneori, carne tocata de miel sau pui.
Dal, dahl, dhal sau daal este un termen generic pentru leguminoase uscate si sparte in jumatate. Titlul ar indica, deci, un fel de coltunasi cu o umplutura pe baza de linte.
Dal samosa
(mai mult…)

Citeste tot

Pyaz ke pakore

Pokora, pakoda sau bhajia sunt diversele denumiri sub care sunt cunoscute aceste gustari. La origine indiene, ele s-au raspandit in intreaga Asie de sud. Denumirea “pakora” provine din sanscrita, “pakvavata”, un cuvant compus, in care “pakva” inseamna “gatit”, iar “vataka” denumeste un fel de crochete din linte, prajite in ghee (unt clarificat).

Sunt convins ca acesti bulgarasi de ceapa crocanta si picanta va vor merge la suflet. Sunt o gustare excelenta si merg foarte bine cu un chutney picant si o bere rece.
Pyaz ke pakore
(mai mult…)

Citeste tot

Curry de cartofi cu fructe uscate

Aceasta reteta este o joaca (o explorare culinara, daca doriti, facuta, bineinteles la GUXT) in care am adunat ingrediente si tehnici de gatit intalnite in prepararea mai multor tipuri de curry-uri indiene.
Ceea ce a iesit a fost foarte gustos, combinatia de sos picant cu dulceata fructelor uscate punand bine in valoare cartofii fragezi.
Curry de cartofi cu fructe uscate
(mai mult…)

Citeste tot

Korma de pui cu ciuperci si ceapa verde

Korma (sau kormaa, qorma, khorma, kurma) denumeste un tip de curry originar din Asia Centrala, la care carnea si/sau legumele sunt fierte molcom intr-un sos condimentat, pe baza de iaurt, smantana sau lapte de cocos, ingrosat cu o pasta de alune, nuci sau seminte.
Korma de pui cu ciuperci si ceapa verde
Sper ca lista de ingrediente sa nu va sperie. Pare mai lunga decat este, de fapt; reteta este si ea lunga, dar foarte usor de dus la capat, iar gustul preparatului este divin.
(mai mult…)

Citeste tot

Aloo tikki – Chiftele picante de cartofi

Va propun astazi o reteta vegetariana, simpla dar plina de savoare. Aceasta gustare se gateste in nordul Indiei; se intalneste desin ofertele vanzatorilor stradali de mancare. “Aloo” inseamna “cartofi”, iar “tikki” inseamna “crochete”.
Exista nenumarate variante ale acestei retete, dar ingredientele de baza sunt cartofii, mirodeniile si ierburile aromate.

(mai mult…)

Citeste tot

Chana masala

Acest preparat, cunoscut si sub denumirile “chole masala” si “channay”, este originar din regiunea Punjab, impartita intre India si Pakistan. Ingredientul principal este nautul, numit “chana” in limba hindi. Chana masala este un curry aromat, cu gust picant-acrisor; consistenta sa este relativ uscata, deci sosul nu este nici subtire si nici abundent.

Eu am gatit reteta lasand-o cu ceva mai mult sos, fiindca am mancat-o cu orez si l-am folosit pe acesta din urma ca absorbant pentru excesul de sos.
(mai mult…)

Citeste tot

Khasta kachory

“Khasta” inseamna “sfaramicios”, iar preparatul este originar din Rajahstan. Este un “chaat”, adica o gustare, si face parte din repertoriul foarte bogat oferit de mancarea stradala. Kachory se servesc oricand in timpul zilei, dar mai ales la micul dejun.

Aceste gustarele – kachory sfaramicioase – sunt pufoase si umflate, crocante si sfaramicioase la suprafata, iar umplutura de linte si mirodenii nu ocupa intreg interiorul; la apasare, suprafat unei kachory se rupe, descoperind o concavitate care se poate umple, la servire cu sosuri, mirodenii si ierburi aromate.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 5
1 2 3 4 5