Istoric
Grecii au fost primii europeni care au fabricat garum pe scară largă şi l-au exportat pe coastele actuale ale Italiei, Franţei şi Spaniei. S-au găsit amfore, în diverse locuri, provenite din epave antice, cu urme de garum vechi de peste 2500 de ani.
(more…)
garum sociorum | Retetele lui Radu - Gastronomie:
Pe scurt despre garum (1)
Zilele trecute am gătit un stir-fry folosind puţin prahok, un condiment cambodgian preparat din peşte fermentat. Mulţi ştim că bucătăria asiatică propune, în mod tradiţional, o sumedenie de astfel de condimente / potenţatori de gust, posesori de cantităţi mari de umami; sos de peşte, sos de stridii, belachan, trassi, ngapi (nam prik), bagoong, prahok şi diferite alte paste de creveţi, peşte sau alte fructe de mare, toate sunt folosite pentru a da complexitate, rafinament şi adâncime gustului într-o mare gamă de preparate culinare.
Mai puţini ştiu, însă, că şi bucătăriile mediteraneene au folosit, şi încă mai folosesc (deşi din ce în ce mai puţin), astfel de produse.
(more…)