gatit | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Istoria un pic altfel (1)

Când a apărut gătitul?

Am nevoie, în acest prim episod al seriei ce îşi doreşte să puncteze câteva momente importante din evoluţia omenirii privită dintr-un unghi mai puţin obişnuit, de o mică introducere. Asta ca să îmi lămuresc intenţiile, calităţile şi, mai ales, limitele legate de acest subiect.
(mai mult…)

Citeste tot

Bloger Culinar şi Bucătar

Am remarcat în ultimii ani, de când blogurile culinare s-au înmulţit, un anume soi de reacţie din partea bucătarilor profesionişti. Acest lucru este vizibil pe reţelele de socializare, în unele comentarii de pe bloguri, pe forumuri etc. Am fost tentat, deci, să pun acestui articol titlul „Bloger Culinar vs. Bucatar”, căci cei aflaţi în cele două posturi par, destul de des, să fie adversari. După mine, ceea ce încă nu înţeleg mulţi, este că avem de-a face cu două activităţi extrem de diferite, fiecare bazându-se pe alte tehnologii şi exprimându-se prin mijloace specifice, dar având, în final, acelaşi scop. Astfel se face că, după părerea mea sinceră, mai corectă şi mai aproape de adevăr este alăturarea, nu antagonizarea celor două părţi ale titlului.
(mai mult…)

Citeste tot

Ai comentarii, ai premii! (5)

S-a încheiat cea de-a patra ediţie a concursului „Ai comentarii, ai premii!”.

Premiul constând dintr-un arzător cu gaz Pro Cuisine şi o butelie cu propan, oferite de FT-Shop.ro revine lui Cristian Jinga.

Aş spune că hazardul, de data aceasta, a făcut dreptate, căci Cristi este nu doar unul dintre cei mai vechi cititori ai acestui blog – se află alături de el din 2009 – dar şi unul dintre cei mai pertinenţi şi mai activi comentatori.

De zeci de ori m-a completat, criticat, felicitat şi corectat, iar pasiunea şi interesul său pentru gătit sunt de netăgăduit.


(mai mult…)

Citeste tot

Blogăraşii cei proşti

Un prieten mi-a povestit cândva schema făcută de o editură, ca să nu plătească traducerea cărţilor. Dădea la tradus, ca „probă”, câte 20 de pagini fiecărui traducător de pe piaţă, fără ca aceştia să ştie unul de celălalt. Apoi le comunica tuturor, cu regrete, că proiectul s-a amânat; după ceva vreme comasa traducerile, folosea un redactor să le aranjeze pe ici colo şi publica bine-mersi cartea, cu o mare economie de bani. Ceva similar s-a încercat şi în domeniul culinar, aşa că vreau să vă spun o poveste de prostit bloggerii.

A fost odată ca niciodată o clinică de nutriţie. Dorea această clinică să scoată o carte cu reţete dietetice, ca toată clientela să beneficieze de reţete sănătoase, cu nutrienţii strict calculaţi, frumos scrise, bine gătite şi minunat fotografiate.
(mai mult…)

Citeste tot

Omletă – friletă – frittata

Confucius spunea, cu mult timp în urmă, cam aşa: „Trebuie să avem cuvinte cu care să denumim lucrurile în mod clar. Doar aşa oamenii vor putea înţelege legile şi le vor putea respecta.” Citatul este foarte aproximativ, însă înţelesul său este corect redat, şi este valabil nu doar în legislaţie, ci şi în gastronomie.
(mai mult…)

Citeste tot

O privire în trecut

După cum probabil aţi remarcat, de ceva vreme se lucrează la acest blog. Am folosit iniţial o temă gratuită, veche de vreo 4-5 ani, şi, pur şi simplu, programarea iniţială nu mai putea ţine pasul cu nesfârşitele up-grade-uri ale wordpress-ului, ale plug-in-urilor şi cu nevoile mele şi ale cititorilor.
(mai mult…)

Citeste tot

Rodul întâmplării – partea 1

Introducere
De obicei, atunci când se aminteşte despre întâmplări care au avut un rol deosebit în evoluţia societăţii, se aminteşte despre descoperirea penicilinei, din 1929, atribuită lui Alexander Fleming. Bacteriologul scoţian a avut incontestabil partea sa de merit, dar co-autor al descoperirii penicilinei este… întâmplarea. Plecat în concediu, Fleming a lăsat câteva probe, legate de cercetările sale asupra modului în care se poate mări capacitatea naturală de apărare a organismului. La întoarcere a găsit probele conţinând un fel de mucegai, care s-a dovedit a fi Penicillium notatum, de unde şi numele penicilinei.
(mai mult…)

Citeste tot

În aer liber…

M-am numărat sâmbătă şi duminică printre cei care au vizitat „Campionatul internaţional de gătit în aer liber”, desfăşurat în Plazza România, pe Bd. Timişoara. Nu m-am dus acolo atât pentru campionat în sine, cât pentru a mă întâlni cu câţiva prieteni, bucătari profesionişti şi amatori, care veneau din ţară şi din străinătate. Nu am putut însă să nu arunc o privire în jur, să nu discut cu o mulţime de oameni din domeniul gastronomic, să nu fac câteva fotografii şi să nu-mi fac o părere despre eveniment.
(mai mult…)

Citeste tot

Pauză la Kanal D

Emisiunea de pe Kanal D, „Cafeaua de dimineaţă”, ia o pauză pe 31 iulie. Este posibil ca pauza să fie una definitivă, căci postul TV nu este mulţumit de peformanţa emisiunii. În ce priveşte rubrica mea culinară, şi ea va lua o pauză, binevenită pe canicula asta, când nu-ţi vine nici să mănânci, darămite să găteşti în dogoarea aragazului.
(mai mult…)

Citeste tot

Un pic de orez parboiled

Scriu acest articol mânat de ideea că este o bună ocazie pentru a lămuri câteva confuzii legate de produsul numit orez parboiled. Am spus „produs”, căci parboiled nu denumeşte o varietate de plantă, aşa cum este orezul cu bob lung sau cu bob scurt, şi nici nu este rezultatul unei simple procesări mecanice, ca în cazul orezurile albe, brune sau negre.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 3
1 2 3