ghimbir | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Korma de berbecut cu migdale

Korma de berbecut cu migdale

La Bistro GUXT ne-a fost mare dor de o korma. Necazul cu un meniu a la carte este ca, la un moment dat, incep sa-ti lipseasca anumite gusturi sau preparate. Pur si simplu aveam pofta de ceva aromat si picant, la care sa folosim eficient si niste bucati de muschiulet de berbecut care nu se pretau sa fie gatite intregi.
Korma de berbecut cu migdale
Am oferit aceasta korma ca specialitate a zilei celor care ne-au trecut pragul in ultimele zile.
(mai mult…)

Citeste tot

Vita cu usturoi in stil chinezesc

Am mai publicat pe blog, acum cativa ani o reteta asemanatoare; aceea a iesit atat de gustoasa, incat nu m-am putut abtine sa nu revin cu o varianta a ei. Chinezii folosesc, in multe cazuri, destul de liberal usturoiul. Unele retete au in lista de ingrediente cantitati de usturoi care par absurde, dar care dau preparatelor un gust si o aroma exceptionale, rafinate chiar; in plus, astfel de retete sunt intotdeauna delicioase.
Vita cu usturoi in stil chinezesc
Si aceasta reteta face apel la o cantitate, aparent prea mare, de usturoi. Nu va speriati, insa; modul in care usturoiul este gatit in ulei fierbinte ii inlatura mirosul, producand in schimb o aroma minunata, infuzata mai intai in ulei si apoi absorbita de carne.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui cu lotus

Aceasta reteta foloseste cateva ingrediente mai putin obisnuite la noi: radacini si seminte de lotus. Acestira li se adauga muguri de bambus, ciuperci shiitake si ciuperci albe chinezesti.
Radacinile de lotus sunt decorative, au o textura crocanta si se pot gati prin diverse procedee fara a o pierde; sunt bogate in fibre, fosfor, potasiu, cupru, mangan, vitamine din complexul B etc.; sunt, de asemenea, foarte sarace in grasimi saturate.
Pui cu lotus
Semintele de lotus se folosesc fie intregi, cam in modul in care se folosesc alunele, fie sub forma de pasta, in diverse deserturi, mai ales in cele chinezesti si japoneze.
Toate aceste ingrediente (plus ulei brun de susan, sos de stridii, zahar de trestie, vin de orez) se pot gasi in magazinele alimentare chinezesti de la Dragonul Rosu si din alte parti.
(mai mult…)

Citeste tot

Jeleu de migdale cu sos de ghimbir

Iata un desert destul de neobisnuit pentru occidentali, din cauza sosului. Jeleul obtinut cu agar-agar are alta consistenta decat cel obtinut cu gelatina; este mai plcauta, mai putin apoasa.
Gustul jeleului amestecat cu sos este, la inceput, oarecum socant: incepe prin a fi destul de picant, neasteptat pentru un desert, dar sfarseste dulce, placut si racoritor. Aroma este imbatabila: de caramel, citrica si proaspata.
Jeleu de migdale cu sos de ghimbir
Este un desert potrivit pentru vremea calduroasa si umeda, caci te racoreste extraordinar de bine; in plus, este usor, foarte aromat si extrem de interesant.
(mai mult…)

Citeste tot

San bei ji

San bei ji este una dintre retetele simple si gustoase, care se servesc fara fasoane inutile (in definitiv, dupa cum veti vedea mai jos, probabil ca a fost inventata de un simplu temnicer) si care se bazeaza complet pe gust si aroma, si nu pe prezentare.
San bei ji
“San bei ji” inseamna “pui cu trei cani” si este un preparat popular in China si Taiwan. Se pare ca este o specialitate din Ningdu, oras din provincia chineza Jiangxi.
Exista mai multe versiuni in ce priveste aparitia acestui preparat culinar. Mai toate se refera la un bucatar care a pus intr-un vas de pamant trei cani de sos si a gatit in el, lent, un pui taiat bucatele mici, cu oase cu tot.
(mai mult…)

Citeste tot

Salata de pui si creveti, cu mango si taitei de orez

Aceasta reteta frumos colorata, gustoasa si parfumata este inspirata dupa salatele sud-est asiatice. Ingrediente mai exotice, cum sunt taiteii de orez, fructele de mango, uleiul de susan, ghimbirul si sosul de peste sunt intovarasite cu pui, creveti si cateva vegetale, ceea ce are ca rezultat o interesanta combinatie de texturi, culori si arome.
Salata de pui si creveti, cu mango si taitei de orez
Puteti gusta aceasta reteta in meniul de la Bistro GUXT, unde sunteti asteptati incepand cu data de 25 mai 2015.
(mai mult…)

Citeste tot

Bumbu dasar jingga – Bumbu portocaliu

In indoneziana “bumbu” inseamna “asezonat” si “asezonator”, “dasar” inseamna “de baza”, iar “jingga” inseamna “portocaliu”. Avem, deci, de-a face cu un sos/pasta bumbu de culoare portocalie, adica un “asezonator de baza de culoare portocalie”. Mai pe scurt, bumbu portocaliu.
Bumbu dasar jingga - Bumbu portocaliu
Am intalnit si denumirea bumbu dasar orange, ca alternativa la bumbu dasar jingga. Nu sunt sigur, dar este posibil ca orange sa fie un neologism intrat in limba malay in ultimele zeci de ani, care in limba vorbita probabil inlocuieste treptat cuvantul autohton jingga.
(mai mult…)

Citeste tot

Pastă masala – bază de asezonare pentru curry-urile indiene

În ultimele luni am povestit pe blog despre pastele de curry thailandeze şi despre pastele bumbu indoneziene. Am descris, chiar dacă succint, ingredientele folosite la prepararea lor, modul în care se găteşte cu aceste paste şi, de asemenea, influenţa lor asupra preparatelor culinare finale.
Pastă masala - bază de asezonare pentru curry-urile indiene
Nu sunt nici pe departe vreun specialist în bucătărie, cu atât mai puţin când vine vorba despre bucătăria asiatică, dar dacă am tot experimentat sute de reţete şi cam toate modurile de asezonare, nu mă pot împiedica să nu remarc anumite similitudini între masalele indiene, pastele pentru gaeng-urile thailandeze, bumbu-urile indoneziene, rempah-ul malaezian, kroeng-ul cambodgian şi alte asemenea paste aşa-zis „de curry” din Asia de sud şi de sud-est.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 24
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24