ghimbir | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui Vindaloo

Carnea preparata in stil Vindaloo (preparat derivat din “carne vinha d’alhos”, reteta adusa in India de portughezii din Goa), gatita initial cu carne de miel, rosii, usturoi si vin. Indienii au preluat preparatul si l-au transformat intr-un curry, prin adaus de condimente specifice. Desi vindaloo nu este un preparat popular in India, cu exceptia provinciei Goa, exista mai multe variante ale retetei, atat cu carne de pui, cat si de miel.

(more…)

Citeste tot

Korma de pui cu fistic

Este o reteta originara din Mumbai (fostul Bombay). Korma (sau qorma, kurma) este un curry preparat de obicei cu iaurt; exista si variante cu lapte de cocos, dar in India este mult mai populara varianta cu iaurt.

Preparatul are un gust delicat si o aparenta placuta, datorata culorii fisticului. Gustul depinde de calitatea fisticului folosit; cu cat acesta are o culoare verde mai aprinsa, cu atat este mai bun. Reteta se gateste cu carne alba, pieptul de pui fiind cel mai potrivit.
(more…)

Citeste tot

Tom Yum Goong – Supa de creveti iute-acrisoara

Tom yum, sau tom yam, este numele a doua sume similare, preparate in Thailanda si, respectiv, in Laos. In timp ce putini au auzit de varianta laotiana, cea thailandeza cu creveti este populara in intreaga lume si considerata unul dintre simbolurile acestei fabuloase bucatarii. A devenit, de asemenea, unul dintre lucrurile exportate de cultura thailandeza, caci este des intalnita si in Malaezia, Singapore, Indonezia, Myanmar.

Thailandezii sunt, pur si simplu, indragostiti de aceasta supa. Am avut ocazia sa-i vad gatind-o si sa o gatesc eu insumi la Bangkok, si va pot spune ca experienta este deosebita. Thailandezii o privesc cu aceeasi consideratie cu care apreciem noi sarmalele.
Mi-am adus de la Bruxelles frunze de limeta kafru congelate, lemongrass conservat si galangal uscat. Nu sunt ceea ce ar folosi un thailandez la el acasa, dar sunt destul de bune.
(more…)

Citeste tot

Pho Bo – Supa de vita cu taitei

Pho Bo este preparatul national al vietnamezilor si, fara indoiala, cel mai cunoscut in afara tarii. Originea sa este incerta, se banuiesc influente chinezesti, sau chiar franceze; ce se stie cu siguranta este faptul ca reteta provine din nordul tarii, iar in anii ’50, dupa alungarea francezilor si impartirea tarii, s-a raspandit in centrul si sudul Vietnamului.

(more…)

Citeste tot

Pui Tikka cu sos verde

Dupa atatea discutii cate au fost in ultimele zile, haideti sa ne relaxam cu o reteta. Vine week-endul si poate ne hotaram sa gatim ceva. Va propun un preparat indian, la care am folosit, din comoditate tortillas de grau, care seamana destul de mult cu lipiile care se prepara in India. Aceste tortillas se incalzesc doar cateva secunde la microunde si devin fragede si elastice. Sunt destul de gustoase si se pot rula cu usurinta.

Tikka este un preparat in care carnea, de obicei dezosata si taiata bucati, este gatita intr-un cuptor numit tandoor, dupa ce a fost marinata intr-un amestec de iaurt si condimente. Variantele domestice ale retetei imita tandoor-ul incalzind la maxim cuptorul, dupa aceea coborand temperatura la mediu si gatind apoi bucatile de carne.
(more…)

Citeste tot

Orez cu fructe de mare si dip condimentat

Ca sa inlatur de la inceput orice dubiu legat de numele retetei, “dip” este termenul ce denumeste un sos care nu se amesteca in mancare ci este pastrat separat, ca sa se inmoaie in el alimentele, in special carne, peste sau legume.

Este o reteta foarte simpla, frumos colorata si, datorita dipului condimentat si aromat, un adevarat regal pentru papilele gustative. Puteti regla gustul sosului jongland cu cantitatile de sos de soia, suc de lamaie, zahar si sos iute pana cand obtineti gustul care va satisface cel mai mult.
(more…)

Citeste tot