ghimbir | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Sambal Udang – Creveti cu sos de ardei iuti

De la bun inceput precizez ca exista multe variante ale acestei retete. Diferentele intre ele apar de la ingredientele continute de sambal ca si de la cele care formeaza sosul.
Unele dintre ingredientele folosite de mine sunt, cu adevarat, exotice si, practic, aproape de negasit. Am sugerat insa substituiri, atat cat m-a dus pe mine priceperea, acolo unde s-a putut.
Sambal Udang - Creveti cu sos de ardei iuti
Reteta aceasta este un exemplu de sambal folosit ca baza pentru preparat, si nu ca simplu adaus intr-u sos, sau ca dip.
(more…)

Citeste tot

Cucur udang – “Prajele” de creveti

Desi in malaeziana acest preparat are un nume nu tocmai apetisant, este usor de facut, destul de rapid, aromat si chiar delicios. Merge minunat alaturi de o bere rece, sau insotit de un vin alb, parfumat si dulceag.
Cucur udang
Preparatul consta dintr-un aluat in care s-au amestecat creveti, vegetale, mirodenii si alte arome. Acesta este impartit in portii de diferite dimensiuni, de forme neregulate, care se prajesc apoi in grasime, timp de cateva minute. Este un preparat care se gateste in casa si pe strada, simplu si fara fasoane; poate fi intalnit si in meniurile unora dintre restaurante.
(more…)

Citeste tot

Creveti cu taitei de orez, usturoi si sos de soia

Nu mi-am ascuns niciodata preferinta pentru creveti. Imi plac mai mult decat pestele si decat orice alte fructe de mare. Profit de orice ocazie pentru a-i gati; de fapt, cred ca am deja pe blog vreo 200 de retete cu creveti.
Creveti cu taitei de orez, usturoi si sos de soia
Reteta de astazi este o reteta de inspiratie chinezeasca. Ea are patru componente importante: ingrediente cu carbohidrati (taitei de orez), proteine (creveti si ciuperci enoki), legume (ardei gras, zucchini, morcov) si asezonatori (zahar de trestie, ghimbir, ardei iute, usturoi, ceapa verde, piper alb, sos de soia).
(more…)

Citeste tot

Vita cu sos de stridii si legume

Combinatiile de sos de stridii cu carne de vita sunt clasice pentru bucataria chinezeasca. Cea mai celebra dintre ele, marketata mult pe piata americana si pe cea britanica, contine broccoli, una dintre legumele folosite, de fapt, extrem de rar in bucataria chinezeasca autentica.
Vita cu sos de stridii si legume
Acest lucru este insa important doar pentru o minoritate; pentru majoritate conteaza faptul ca sosul de stridii si vita fac un parteneriat reusit, indiferent de legumele care il completeaza. Eu am ales un amestec de ardei gras, morcovi si zucchini, nu pentru ca acestea ar fi mai „chinezesti” decat broccoli, ci doar pentru ca le aveam la dispozitie; chiar ma ajuta sa exemplific afirmatia de dinainte: folositi legumele pe care le aveti la indemana (morcovi, ardei grasi, ridichi, conopida, fasole verde, telina, broccoli, germeni de fasole, castane de apa, varza etc.) si veti obtine ceva delicios.
(more…)

Citeste tot

Pui cu taitei de orez, ciuperci shiitake si alune

Una dintre surprizele extrem de placute pentru mine, a fost descoperirea, facuta acum vreo 9 ani, a prezentei alunelor si arahidelor in preparatele asiatice. Puiul sau porcul cu alune sunt, de atunci, printre preparatele mele preferate, ca si curry-ul panaeng, satay-ul cu sos de arahide si orice altceva care contine alune, arahide, unt de arahide etc.
Pui cu taitei de orez, ciuperci shiitake si alune
Va prezint astazi o reteta simpla si rapida, prezentata si gatita la GUXT, cu ocazia cursului de bucatarie chinezeasca. Acest preparat prezinta un contrast placut de texturi, fragezimea taiteilor si a carnii contrastand cu textura crocant-frageda a legumelor si cu cea foarte crocanta a alunelor.
(more…)

Citeste tot

Piept de rata cu doua piureuri si sos de visine

Sosul de visine este un insotitor de nadejde al pieptului de rata; bucataria franceza ofera cateva astfel de variante de sos. Reteta de fata este o adaptare a retetelor traditionale si a fost gatita la GUXT cu ocazia unui eveniment privat.
Piept de rata cu doua piureuri si sos de visine
In cazul de fata sosul a fost aromatizat in stil asiatic, cu ghimbir, fenicul, ardei iute si anason stelat, arome dulci-citrice-camforate-picante, care se potrivesc bine cu pieptul de rata robust, gras si cu gust specific si pregnant.
(more…)

Citeste tot

Pui catifelat cu legume si piper de Szechuan

Am avut ceva timp zilele trecute si am incropit o reteta in stil chinezesc, cu ceea ce aveam in camare si in frigider. De aceea, nu trebuie sa va mire absenta cepei verzi si a coriandrului; lipseau si, pur si simplu, mi-a fost lene sa ma duc la supermarket. Lene si urat… in ultimul timp intru acolo doar silit de imprejurari; nu prea vad altceva decat marfa de proasta calitate si scumpa, iar 50% din ceea ce caut nici macar nu se gaseste de obicei.
Pui catifelat cu legume si piper de Szechuan
Revenind la reteta, este foarte simpla si rapida… aproape un stir-fry, daca vreti. De fapt, chiar asta ar fi fost, daca as fi avut un arzator potrivit.
Puiul este marinat intr-un amestec ce contine amidon, de unde si aspectul sau matasos, sau catifelat. Amidonul imbraca bucatelele de pui si le protejeaza ca sa piarda mai putin lichid in timpul gatitului; ele raman suculente si fragede. Este adevarat, carnea preparata astfel nu se rumeneste, dar capata un plus de culoare prin marinare si prin adausul de sos de soia light si de sos de stridii.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre sosul guai wei

Acum câţiva ani, mă documentam despre sosurile asiatice iuţi şi picante, preparate pe bază de ardei iuţi. Materialul găsit a fost destul de bogat şi de variat. Am dat întâmplător şi peste un singur mic articol despre guai wei; acesta mi s-a părut insuficient ca documentare şi, sincer să fiu, destul de neclar, aşa că mi-am notat să revin asupra subiectului atunci când documentaţia referitoare la el va fi mai lămuritoare.
(more…)

Citeste tot

Goong pad khing – Creveti cu ghimbir

Acum cateva zile am avut ocazia sa revad filmuletele pe care le-am facut in Bangkok, in 2008. Am filmat atunci tot ceea ce am gasit legat de mancare: scene din piete, magazine, gatit stradal etc.. Scena despre care vreau sa vorbesc acum s-a desfasurat seara, atunci cand am mancat in Yaowarat, cartierul chinezesc, ceea ce se gatea la o taraba, pe strada.
Goong pad khing - Creveti cu ghimbir
Am revazut crevetii si pestii proaspeti, asezati pe pat de gheata, legumele proaspete, vibrant colorate, stropite cu apa rece, si wokul incins, la care gatea un barbat, probabil pe la 40 de ani. Eram singurii occidentali care mancau acolo (ceea ce eu am luat drept semn bun), si nu am avut de ce sa regretam: masa a fost memorabila.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre Yu Xiang

Yu xiang este unul dintre amestecurile de asezonatori clasice ale bucătăriei din Szechuan (sau Sichuan), una dintre bucătăriile regionale importante ale Chinei. Este, cu alte cuvinte, o combinaţie de ingrediente folosită la asezonarea mâncării.
(more…)

Citeste tot