grau | Retetele lui Radu - Gastronomie:

De la aşure la colivă (2)

Origine
La prima vedere, s-ar putea avansa ipoteza că toate colivele balcanico-ortodoxe se trag din aşure, lucru pe care l-am întâlnit deja la unii autori turci, dar atunci cum se explică preparatele asemănătoare din cu totul alte ţări, ale căror legături cu Turcia sunt mai recente şi mai rare?
Mai mult, în Balcani şi în alte ţări ortodoxe, influenţate puternic de civilizaţia otomană, fiertura nu se numeşte “aşure” şi nici nu este pusă în legătură cu legenda lui Noe; denumirea “koliva” şi derivatele sale provin din greaca veche, iar preparatele existau deja cu mult înainte de stabilirea primelor contacte cu turcii.
(mai mult…)

Citeste tot

De-ale globalizării

Am auzit foarte des afirmația că trebuie musai să mănânci produse locale, fiindcă toate ființele ce împart un terroir, vibrează cumva pe aceeași lungime de undă. Adica apa, pâinea, legumele, vinul, animalele și toate celelalte alimente au ceva în comun care face ca asocierea lor în farfuria noastră să fie gustoasă și benefică.
Mulți prieteni și cunoștințe mă bat la cap cu asta. Unii dintre ei chiar bloggeri culinari, și nu din ăia începători și naivi, alții sunt medici… deci, în general, persoane cu scaun la cap.
(mai mult…)

Citeste tot

Cum se gătesc cerealele

Într-o serie de articole publicate anterior, am subliniat faptul că civilizaţia umană, aşa cum o cunoaştem astăzi, a fost posibilă datorită surplusului de alimente adus, în principal, de culturile a trei cereale importante: orez, grâu şi porumb.
Cred că o mică serie de mici articole dedicate cerealelor nu ar fi nefolositoare şi nici neimportantă, mai ales că am remarcat în decursul anilor că bucătăria noastră nu excelează în arta de a incorpora cerealele în preparatele culinare. În afară de pâine, pilaf, mămăligă, sarmale, terciuri şi colivă cerealele joacă rareori un rol important, folosirea lor fiind mai curând sporadică. Cu toate acestea, se gătesc foarte uşor, sunt extrem de versatile şi formează un aliment hrănitor, săţios, gustos şi cu destule beneficii nutriţionale.

(mai mult…)

Citeste tot

Mutanţii din bucătărie (2)

„Naturalul” făcut de om
În general, lucrurile s-au întâmplat astfel: o mutaţie apărută în mod natural a fost propagată de om la început poate inconştient, dar apoi în mod sigur cu intenţie, programatic; scopul propagării mutaţiei a fost acela de a obţine mai multă hrană cu mai puţină bătaie de cap.
(mai mult…)

Citeste tot

Mutanţii din bucătărie (1)

Inevitabil în jurul meu se vorbeşte despre mâncare. Eu însumi vorbesc foarte mult despre acest subiect. Mă lovesc adesea de oameni care, în diferite contexte, rostesc sintagma „mâncare naturală”. Foarte mulţi dintre cei pe care îi ştiu preocupaţi de sănătatea proprie se chinuie, realmente, să mănânce întotdeauna cât mai „natural”.
Lor le dedic acest articol pe care, sper, să-l găsească interesant. Rândurile care urmează nu se doresc a fi, în niciun fel, o critică la modul de viaţă al cuiva; încerc doar să aduc nişte informaţii, trecute de obicei cu vederea.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe urmele mămăligii (1)

Este uimitor cum, nu arareori, un popor este identificat, în mod distinct faţă de altele, printr-unul dintre preparatele sale culinare tradiţionale. Românilor li se atribuie foarte des apelativul de „mămăligar” şi, în multe ocazii, cultura noastră culinară este „redusă” la doar trei preparate: mămăligă, mititei şi sarmale.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii: Dacia (1)

Dacă în cazul altor civilizaţii, cum a fost cea chineză, m-am izbit de o enormă cantitate de material informativ care a trebuit să fie parcurs, selectat şi tradus, în cazul Daciei situaţia a fost însă alta. Sursele de informaţie referitoare la economie, meşteşuguri, comerţ şi modul de a se hrăni al populaţiei nu sunt nici atât de numeroase şi nici atât de bogate. În mod clar, civilizaţia dacă, deşi impresionantă, nu a avut valenţele şi complexitatea celor chinezeşti, egiptene, sumeriene sau indiene şi, din câte se cunoaşte, nici nu a influenţat decisiv alte civilizaţii cu care a venit în contact.
Totuşi, am reuşit să adun un material interesant şi de coerent, care vă poate oferi o imagine destul de clară a felului în care dacii abordau aspectele legate de producerea, recoltarea, depozitarea, conservarea şi gătirea alimentelor.
Redactarea acestui material m-a făcut să aflu multe lucruri noi şi să descopăr o altă Dacie decât cea despre care am învăţat la şcoală.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2