Grecia Antica | Retetele lui Radu - Gastronomie:

La masă cu strămoşii – Grecia Antică (3)

Principalele alimente, cele care erau baza alimentaţiei vechilor greci erau uleiul de măsline, vinul şi cerealele. Pe lângă acestea, grecii mai foloseau totuşi multe alte alimente, atât de origine vegetală cât şi animală. Condiţiile economice, resursele şi cutumele îi obligau, mai ales pe cei săraci, la o dietă robustă şi simplă, precursoare a „dietei mediteraneene” promovată de nutriţioniştii actuali.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Grecia Antică (2)

Vă povesteam în episodul trecut că alimentele principale din dieta vechilor greci formau o triadă, socotită divină, căci fiecare dintre elementele componente era darul unui zeu puternic: cereale, ulei de măsline şi vin. După ce în prima parte a articolului am discutat despre pâine, episodul de faţă se referă la măsline, ulei de măsline, vin şi alte băuturi drage grecilor din antichitate.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Grecia Antică (1)

După China, Mesopotamia, India şi Egipt, după daci, bizantini şi mayaşi, iată că a venit şi rândul Greciei Antice. Era şi timpul, aş zice, căci deşi am intenţionat să tratez aceste civilizaţii în mod cronologic, Grecia Antică a fost precedată în articolele mele, în mod oarecum ilogic, de daci şi bizantini.
Grecia Antica - sursa foto: http://msnfuentes.weebly.com
Am reuşit abia zilele acestea să definitivez materialul dedicat culturii culinare a Greciei Antice. Cred că este mai bine mai târziu, decât niciodată; am avut mult material de parcurs, de aranjat, tradus şi interpretat. Sper să fi făcut o treabă măcar decentă şi să vă pot oferi câteva informaţii interesante. Sunt destul de mulţumit de cum mi-au ieşit unele părţi ale articolului, mai puţin mulţumit de altele, dar una peste alta cred că am acoperit cam tot ceea ce era mai important.
Ca de obicei, comentariile, completările şi criticile dvs. sunt aşteptate de mine cu plăcere şi nerăbdare.
(mai mult…)

Citeste tot