gumbo | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Creol şi/sau cajun (5)

În aceste două ultim episoade ale articolului dedicat culturilor culinare creolă şi cajună, voi trece în revistă, foarte rapid, cele mai importante preparate ale celor două bucătării.

Preparate din Louisiana
Când am conceput structura acestui articol, înainte de a-l scrie, aveam intenţia clară de a trata separat preparatele creole şi cele cajune. Am şi început să le descriu astfel, dar mi-am dat seama că o astfel de separare nu este întotdeauna posibilă; cele două culturi culinare se întrepătrund destul de mult şi, având surse comune, nu rareori oferă aceleaşi preparate, cu aceleaşi denumiri, dar gătite altfel; uneori deosebirile de abordare sunt foarte mari, alteori sunt insesizabile, iar unele preparate chiar se gătesc identic.
Am decis, deci, să analizez în comun preparatele regionale din Louisiana, punctând acolo unde a fost cazul originea lor şi modul diferit în care sunt gătite în cele două culturi.
(mai mult…)

Citeste tot