gustare | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Caponata di melanzane alla siciliana

Caponata este un fel de ghiveci sicilian, pe baza de vinete, telina si rosii, asezonata cu masline, zahar, capere, seminte de pin, busuioc si otet; unii o considera ca fiind o salata gatita.
Exista mai multe variante de reteta: cu adaus de cartofi, morcovi, ardei grasi sau chiar stafide.
Caponata di melanzane alla siciliana
Caponata de vinete este cea mai obisnuita varianta de caponata, dar exista variante csi cu caracatita, peste spada, creveti, bottarga sau chiar homar. Acestea sunt, insa, exceptii de la regula.
O caponata se serveste cel mi adesea ca antipasto, adica ca gustare, dar uneori poate juca si rol de fel principal, dar si de garnitura, functie de ocazie, de cantitate si de restul meniului.
(mai mult…)

Citeste tot

Pyaz ke pakore

Pokora, pakoda sau bhajia sunt diversele denumiri sub care sunt cunoscute aceste gustari. La origine indiene, ele s-au raspandit in intreaga Asie de sud. Denumirea “pakora” provine din sanscrita, “pakvavata”, un cuvant compus, in care “pakva” inseamna “gatit”, iar “vataka” denumeste un fel de crochete din linte, prajite in ghee (unt clarificat).

Sunt convins ca acesti bulgarasi de ceapa crocanta si picanta va vor merge la suflet. Sunt o gustare excelenta si merg foarte bine cu un chutney picant si o bere rece.
Pyaz ke pakore
(mai mult…)

Citeste tot

Tartine cu tapenade si rosii uscate la soare

Aceasta gustare provine din bucataria franceza, si anume din regiunea Proventa (Provence). Tapenade este un condiment tipic provensal, folosit mai ales ca pasta pentru ungerea tartinelor sau sandviciurilor, dar si ca topping pentru unele preparate mediteraneene. Are o poveste interesanta, care poate fi citita aici. Eu am folosit o reteta de tapenade simpla, mai pe gustul meu.
Tartine cu tapenade si rosii uscate la soare
Este o gustare delicioasa, cu gust puternic, care cere, dupa gustul meu, o bere rece, sau un vin alb demi-sec. Nu aleg un vin rosu caci gustarea este destul de sarata, iar saratura puternica se combina neplacut cu taninii din vinurile rosii.
(mai mult…)

Citeste tot

Hojaldres de ciruela y bacon

Aceste rulouri de aluat umplute cu prune uscate si bacon sunt o tapa (gustare spaniola care se serveste alaturi de vin sau bere) foarte populara in Catalonia. Eu le-am gustat prima data la Barcelona, acum cativa ani, si de atunci le-am oferit deja la cateva evenimente. Reteta este extrem de usoara, iar preparatul este surprinzator.
Hojaldres de ciruela y bacon
Aceste rulouri au fost gatite, servite si prezentate ultima data la GUXT, saptamana trecuta. Nici in trecut, nici acum, nimeni dintre cei care le-au gustat nu a stiut ce contin; au placut, insa, tuturor. Gustul este, intr-adevar, delicios si deosebit, iar reteta este de o simplitate dezarmanta.
(mai mult…)

Citeste tot

Masline umplute

Acum cateva zile va prezentasem o reteta despre care spuneam ca este una dintre cele mai simple posibile. Cea de fata este aproape la fel de simpla si de rapida, surprinzatoare si interesanta. Este un exemplu de cum poti obtine ceva gustos si incitant cu un minim de efort si cu doar cateva ingrediente. Maslinele umplute sunt o tapa (gustare servita langa bere sau vin) foarte populara in Spania.
masline umplute
Aceasta reteta a fost si ea gatita si prezentata la GUXT si s-a bucurat de mare succes: gustul bun, contrastul de texturi si ingeniozitatea ei au fost punctele sale forte.
(mai mult…)

Citeste tot

Banderillas

Aceste tapas isi trag denumirea de la sagetile colorate, infipte de toreadori, matadori sau alti dori (nu am reusit niciodata sa retin denumirile corecte) in spinarea taurului, pentru a-l enerva si atata.
Spre deosebire de banderillas din arena, acestea servesc unui scop mult mai pasnic: sunt o gustare interesanta, aspectuoasa si delicioasa.
Banderillas
Exista multe tipuri de banderillas, caracteristica generala fiind dimensiunile mici ale ingredientelor, sau bucatilor de ingrediente, folosite – doar ce incape pe o scobitoare. De asemenea, se cauta combinatii de alimente care ofera contraste de culoare, forna si gust.
(mai mult…)

Citeste tot