gustari | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Khasta kachory

“Khasta” inseamna “sfaramicios”, iar preparatul este originar din Rajahstan. Este un “chaat”, adica o gustare, si face parte din repertoriul foarte bogat oferit de mancarea stradala. Kachory se servesc oricand in timpul zilei, dar mai ales la micul dejun.

Aceste gustarele – kachory sfaramicioase – sunt pufoase si umflate, crocante si sfaramicioase la suprafata, iar umplutura de linte si mirodenii nu ocupa intreg interiorul; la apasare, suprafat unei kachory se rupe, descoperind o concavitate care se poate umple, la servire cu sosuri, mirodenii si ierburi aromate.
(mai mult…)

Citeste tot

Între Occident şi Orient – scurt sejur la Istanbul (5)

Cină la “Rumeli Meyhanesi”
A cam venit timpul să vă povestesc şi despre restaurantele în care am mâncat la Istanbul. Ca de obicei, am încercat să merg pe ideea de a mânca doar preparate locale, tradiţionale, dacă este posibil.
Cam în toate călătoriile mele am mâncat şi bine şi prost. Acest lucru se întâmplă fiindcă, alergând eu după doi iepuri, adică încercând să văd şi ceea ce are de oferit un oraş în domeniul arhitecturii, istoriei, artei etc., dar şi în cel gastronomic, sunt forţat să mănânc şi în locuri nepotrivite, doar fiindcă sunt fie prea obosit, fie în criză de timp, ca să mă mai deplasez câţiva kilometri pentru a ajunge în vreun restaurant cu adevărat interesant.
Rezultatul este că cel puţin jumătate dintre mese le iau în localuri mult prea „dedicate” turiştilor pentru a oferi şi o mâncare locală de calitate.

Istanbul nu a făcut excepţie. Am mâncat prost, bine şi foarte bine, dar am ales să vă povestesc doar despre locurile unde merită să intri. Cele care m-au dezamăgit nu merită altceva decât să fie sortite uitării. Din păcate însă, fiindcă a trecut deja ceva timp de când m-am întors din Istanbul şi fiindcă nu am avut prezenţa de spirit să-mi notez pe loc ceea ce am mâncat, nu-mi mai amintesc unele dintre preparate. Fotografiile există, adică memoria hard a funcţionat, dar memoria mea personală dă rateuri.
(mai mult…)

Citeste tot

Jeleu de castravete cu branzeturi

Sunt convins ca unii ar numi acest preparat “mousse de castravete”, dar consistenta sa, desi usoara si delicata, se aseamana mai mult cu cea a unui jeleu.
Reteta este simpla si cu putina manopera, iar rezultatul final nu este doar gustos, ci, in acelasi timp, surprinzator si decorativ. Nu cred ca ma hazardez spunand ca ar putea fi o gustare potrivita pentru masa de Revelion.

(mai mult…)

Citeste tot

Castraveti cu crema de branza picanta

Am avut ocazia in aceste ultime cateva luni sa colaborez la diverse evenimente cu Delaco si sa cunosc, destul de bine, produsele pe care le distribuie pe piata noastra. Cremele de branza „Ceva fin”, de pilda, sunt foarte versatile si, in plus, este usor de lucrat cu ele. Am incercat de-a lungul timpului diverse retete cu ele, in special paste, dipuri si sosuri, atat sarate cat si dulci, iar unele dintre retete sunt interesante.

(mai mult…)

Citeste tot

Vineri “la Mansardă”: Cină lejeră cu şi pe… canapele – 29 martie 2013

Serile de vineri “La mansardă”, în strada Paris, la numărul 7A, unde se află elegantul sediu din Bucureşti al Cramelor Halewood, continuă pe data de 29 martie, la orele 19:00, cu o nouă seară relaxantă. Veţi avea ocazia să gustaţi şi să degustaţi, aşezaţi comod pe frumoasele canapele şi fotolii de piele din spaţiul nostru de „joacă”, numeroase gustărele preparate cu ingrediente de bună calitate (prosciutto, foie-gras, fructe de mare, legume, ierburi aromate, mirodenii, carne sosuri, brânzeturi etc.), vinurile din gama Byzantium (Blanc de Transylvanie, Rose Euxine şi Rosso di Valachia) şi vinul spumant Rhein Extra Rose.

(mai mult…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (8)

Am si astazi, pentru dvs., o fotografie interesanta. Iata o imagine, luata noaptea, dintr-o piata din Taiwan. Pietele sunt in unele parti ale Asiei un adevarat magnet pentru turisti. Ele functioneaza si seara tarziu, uneori chiar noaptea, si indiferent de profilul pietei exista zeci de tarabe care ofera gustari. Gratarele de tot felul, inclusiv frigaruiule, sunt la mare pret.

Citeste tot