hartie de orez | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Rulouri cu creveti si sos nuoc cham

Rulourile din hartie de orez – sau pachetelele, cum mai sunt numite – crude sau prajite in ulei sunt populare in intreaga Asie de Sud-Est. Vietnamul nu face exceptie, propunand o serie impresionanta rulouri cu diferite umpluturi, servite aproape obligatoriu cu celebrul sos nuoc cham, nelipsit de pe masele locuitorilor centrului si sudului tarii.
Rulouri-cu-creveti-si-sos-nuoc-cham
Varianta de fata, gatita, prezentata si servita la Bistro GUXT cu ocazia evenimentului “Cina in stil vietnamez” este caracterizata printr-o umplutura foarte aromata, usoara si gustoasa.
(mai mult…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (39)

Fotografia de astăzi reprezintă celebra hârtie de orez comestibilă, întindă la uscat pe cadre împletite din bambus. Aceasta este un ingredient care se găseşte sporadic pe piaţă, cam ca toate alimentele asiatice care se mai aduc şi pe la noi, în unele super şi hipermarketuri.

(mai mult…)

Citeste tot

(Ki-) Life is good!

Apucându-mă eu de gătit asiaticeşte, m-am lovit de următorul necaz: ingredientele se găsesc greu… şi rar. Am umblat ca apucatul prin tot oraşul, cumpărând o chestie de ici şi una de colo. Mi-am adus geamantane pline cu ingrediente din străinătate. Chiar începusem să mă gândesc cum ar arăta magazinul perfect pentru mine: plin cu tot felul de produse indiene, chinezeşti, thailandeze, japoneze şi coreene şi cu ustensile de care am nevoie absolută, toate la preţuri accesibile. Bineînţeles că un magazin perfect nu există, deşi am întâlnit magazine aproape perfecte în multe oraşe, dar în niciunul din România.
(mai mult…)

Citeste tot

Noi retete video

In urma cu doua zile am facut rost de unele dintre vechile filmari facute la Brava TV. Intre timp acele retete au fost publicate in blog, dar acum am posibilitatea de a le anexa si filmuletele. Retetele in chestiune sunt cele de mai jos:

Banane cu nuca de cocos si sos caramel
Pui cu salata de cuscus
Raita – Salata de castraveti cu menta si iaurt
Salata cu branza Feta si masline
Salata de rechin cu pepene si piper lung
Somon cu orez si legume
Spaghete cu pesto sicilian

Citeste tot

Hartia de orez – s-o mananci, nu alta!

Hartie de orez
Este 20 februarie, dar vremea este urata. Afara urmeaza sa ninga, dupa cum ne avertizeaza meteorologii, dar mie imi zboara mintea la primavara care urmeaza. Ce ati zice de niste pachetele de primavara?
Pachetelele de primavara, acei mici si subtiri cilindri, asemanatori unor trabuce, m-au fascinat intotdeauna. Le socoteam o mostra pura a rabdarii si indemanarii asiatice. Tanjeam sa le fac si eu, dar nu-mi venea sa ma apuc… cred ca de teama de a nu rata.

Vezi aici reteta pentru Pachetele de primavara.
(mai mult…)

Citeste tot

Pachetele de primavara

Pachetele de primavara – reteta asiatica

Aceasta reteta, extrem de populara in Asia de sud-est, are nenumarate variatiuni, functie de umplutura aleasa. Rulourile se pot prepara ca in reteta de fata, sau crocante, prajite in baie-de-ulei pana ce se rumenesc.

  • Bucatarie: thailandeza
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 4 portii
  • Timp de preparare: 20 minute
  • Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei de alune
  • 8 cepe verzi, taiate bucatele de 5 cm lungime
  • 1 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat
  • 1 morcov mediu, taiat julienne
  • 1 ardei gras rosu, taiat fasiute subtiri
  • 200 g muguri de fasole soia
  • 16 creveti medii, decorticati si fierti, taiati bucatele
  • 3 linguri de sos de soia
  • 1-2 linguri de sos iute (optional)
  • 16 foi de salata verde de dimensiune potrivita (ceva mai mici decat foile de hartie de orez)
  • 16 foi de hartie de orez cu diametrul de 16 cm
  • sos picant thailandez pentru fructe de mare, pentru servit

Instructiuni de preparare:

Se incinge uleiul intr-un wok (sau tigaie mare) si se stir-fry 30 de secunde ceapa verde si ardeiul iute. Se adauga morcovul, si ardeiul gras si se stir-fry 1 minut.

Se ia wok-ul de pe foc si se adauga mugurii de fasole, crevetii si sosurile de soia si cel iute. Se amesteca bine, se gusta si se mai adauga sos de soia, sau sos iute, daca este nevoie.
Pachetele de primavara
Se imerseaza foile de hartie de orez, individual, in apa fierbinte si se scot dupa cateva secunde. Se lasa 1 minut pe un prosop de bucatarie, ca sa se inmoaie; astfel, nu vor crapa la indoire si rulare.

Se pun hartiile de orez pe suprafata de lucru si se asaza cate o frunza de salata in centrul ei. Foaia de salata se curata de nervurile tari, care ar putea opune rezistenta la rulare. Se adauga 1 lingura de umplutura si se asaza in centrul foii de salata.

Se impaturesc peste umplutura cele doua parti laterale ale foii de orez.

Se impatureste partea cea mai apropiata de maini, acoperind colturile deja impaturite.

Se ruleaza spre marginea libera, fixand lateralele, in acelasi timp, ca sa nu se desfaca.

Se continua rularea pana ce umplutura este bine inchisa.

Se servesc rulourile cu sos thailandez pentru fructe de mare, sau un alt sos, dupa cum preferati.

Citeste tot